• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tovább küzdenek az orvosok az értelmetlen igazolások ellen

Lapszemle 2020.08.06 Forrás: magyarhirlap.hu
Tovább küzdenek az orvosok az értelmetlen igazolások ellen

A tünetmentességet csak a szülő tapasztalhatja, vizsgálat esetén sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a gyermek nem fertőz.

Egy pomázi gyermekorvos levelet írt a helyi bölcsőde és az óvodák vezetőinek, közölve: a továbbiakban nem adnak ki „egészséges, közösségbe mehet” igazolást, mivel az szakmailag teljesen értelmetlen, idézi a Magyar Hírlap online.

Évek óta küzdenek a gyermekorvosok a számukra csak fölösleges terhet jelentő igazolások gyakorlata ellen. Még 2017-ben egy pomázi orvos, Korausz Etelka felhívást intézett a pedagógusokhoz, szülőkhöz, szülői munkaközösségekhez: változtassák úgy meg az iskolai házirendet, hogy a gyermek valamennyi hiányzását a szülő igazolhassa – hiszen amúgy is a szülők a felelősek a gyermekért minden tekintetben. A három nap, amit a szülő általában igazolhat, kevés, ráadásul a legtöbb betegségnek vizsgálattal nincsenek tünetei, azt az orvos is a szülő elmondása alapján értékeli – mutatott rá a szakember. Hozzátette: a háziorvosnak nem feladata, hogy nyomozzon, jogos-e a hiányzás, ezért mindig megadja a szülőnek az igazolást, ha betegségre hivatkozva kéri, azonban esetenként „méltatlannak érzem, amikor orvosi pecsétemet és aláírásomat kell adnom a sejthető hazugságokhoz”. Ha a szülő nem lenne rákényszerítve az igazolás beszerzésére, akkor – amennyiben a gyermek állapota nem indokolja az orvosi vizsgálatot – a háziorvosok munkaidejük nagyobb részét tudnák érdemi munkára fordítani – érvelt Korausz Etelka.

Fontos: nem létezik olyan előírás, amely szerint az óvodában és az iskolában csak három napot igazolhat a szülő. A vonatkozó 2012-es Emmi-rendelet értelmében a mulasztások igazolásának szabályozása része az iskola szakmai önállóságának, így a szülő által igazolható napok számát is helyben, az adott intézmény házirendjében kell meghatározni. Mivel pedig az intézmények házirendjének elfogadásakor, módosításakor az iskolaszék és a diákönkormányzat is kötelező véleményezési joggal rendelkezik, a pedagógusoknak, szülőknek, diákoknak lehetőségük van arra, hogy közösen határozzák meg az igazolás szabályait.

Legolvasottabb cikkeink