• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tovább nőtt a fertőzöttek és a halottak száma

Hírek Frissítve 2020.03.10 Forrás: MTI - Weborvos összeállítás
Tovább nőtt a fertőzöttek és a halottak száma

Nem lehet azzal számolni, hogy majd a tavaszi-nyári meleg megérkeztével lecseng a járvány. Nemzetközi összefoglaló.

Tovább nőtt Szlovákiában az új típusú koronavírussal diagnosztizált emberek száma, az egészségügyi tárca válságstábjának hétfőn nyilvánosságra hozott adatai szerint már hét embernél mutatták ki a Covid-19 vírusfertőzést.

A fertőzéssel diagnosztizált két új személy túrócszentmártoni illetve kassai illetőségű - jelentette be hétfőn Peter Pellegrini, a távozó szlovák kormány miniszterelnöke. Elmondta: a fertőzés terjedésének megakadályozása céljából korlátozó intézkedéseket vezetnek be a nyilvános rendezvényekre, az állami szerveknek és az önkormányzatoknak a következő két hét folyamán megtiltják bármilyen sport vagy kulturális rendezvény megtartását.

Peter Pellegrini elmondta azt is, hogy a koronavírus terjedésével összefüggésben elmarad a szombati parlamenti választáson mandátumot szerzett képviselők mandátumainak ünnepélyes átadása is, amit keddre terveztek. Elmondta: keddtől megelőző intézkedéséként az ország összes határátkelőjén egészségügyi vizsgálatokat vezetnek be.

Az egészségügyi tárca válságstábjának hétfői döntése alapján kéthetes karanténra köteleznek minden olyan állampolgárt, aki Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából vagy Iránból tér haza. Az ország nemzetközi repülőterein már több, mint egy hete egészségügyi ellenőrzésnek vetnek alá minden utast.

Hétfőn már az egészségügyi tárca válságstábjának intézkedéseinek bejelentése előtt országszerte sok létesítmény, főleg oktatási intézmények döntöttek úgy, hogy kényszerszünetet tartanak. Elsőként Pozsonyban de később más városokban is úgy döntöttek az önkormányzatok, hogy teljes egészében vagy néhány esetre vonatkozóan ideiglenesen bezárják a hatóságuk alá tartozó kulturális intézményeket és sportcsarnokokat, és több más - a fertőzés terjedésének megelőzését célzó - intézkedést is elrendeltek. Országszerte számos nyilvános rendezvényt mondtak le vagy halasztottak el.

Eddig Szlovákiában több, mint ötszáz laboratóriumi vizsgálat készült, és eddig 7 esetben mutatták ki a fertőzést. Az ország kórházaiban, a büntetésvégrehajtási intézményekben és a szociális intézményekben már több, mint egy hete látogatási tilalom van érvényben. Szlovákiában az első Covid-19 vírusfertőzést múlt hét pénteken, egy Pozsony környéki településen élő 52 éves férfinál mutatták ki, őt és két családtagját jelenleg a Pozsony Kramárei egyetemi kórházban kezelik.

Angol helyettes tisztifőorvos: két héten belül tetőzhet a járvány Nagy-Britanniában
Az angliai tisztifőorvos-helyettes szerint Nagy-Britanniában két héten belül kezdődhet az új típusú koronavírus okozta járvány tetőzése. Jenny Harries a BBC televízió keddi hírmagazinjában megerősítette: a brit hatóságok valószínűleg 10-14 nap múlva léptetik érvénybe azt az útmutatást, hogy aki megfázásos tüneteket észlel, különítse el magát környezetétől.

Előző nap Harries professzor közvetlen felettese, Chris Whitty angliai tisztifőorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsosa is hasonló forgatókönyvet valószínűsített. Sajtóértekezletén kijelentette: a modellszámítások alapján várhatóan 10-14 napra van az az időpont, amikor életbe kell majd léptetni a válaszintézkedések következő szakaszát. Ha ez megtörténik, a kormány azt fogja kérni, hogy azok is, akiknek csak enyhe tünetekkel járó légúti panaszuk vagy hőemelkedésük van, hét napra szigeteljék el magukat környezetüktől.

Jenny Harris a keddi BBC-műsorban ugyanakkor - a drasztikusabb intézkedések hiányát bíráló, politikusok részéről is elhangzó nyilatkozatokra reagálva - azt mondta, hogy a hatóságok igyekeznek kiegyensúlyozott intézkedéseket hozni, és teljes mértékben a tudományos tényekre alapoznak minden egyes döntést.

Hozzátette: a járványra adott minden válaszintézkedést pontosan a kellő időben kell meghozni, ellenkező esetben ugyanis az idő múlásával csökkenni kezd a betartási fegyelem a lakosság körében.

Arra a kérdésre, hogy a kormány mikor rendeli el a nagy tömegeket vonzó rendezvények betiltását, a helyettes tisztifőorvos kijelentette: nem hiszi, hogy feltétlenül lesz ilyen döntés a későbbi válaszintézkedések között, mivel a brit egészségügyi szolgálat által használt modellszámítások nem utalnak arra, hogy az ilyen intézkedések hatékonyak lennének a járvány terjedésének megfékezésében.

Jenny Harries szerint ugyanis az új típusú koronavírus a szabadban nem sokáig életképes, hamar elveszíti fertőzőképességét, így a szabadtéri rendezvények viszonylag biztonságosak.

Harries professzor hangsúlyozta, hogy Nagy-Britanniában más európai országokhoz képest meglehetősen alacsony a koronavírus-fertőzöttek száma, és nagyon nagy többségük jól van, eltekintve az első néhány "rázósabb" naptól.

Az azonosított nagy-britanniai fertőzöttek száma jelenleg 319.

Az új koronavírus okozta betegségben eddig öt idős brit állampolgár halt meg. Négyen Nagy-Britanniában, egy további páciens - aki a Japán partjainál vesztegzár alá vont Diamond Princess óceánjárón utazott - februárban egy japán kórházban hunyt el.

A keddi BBC-műsorban Harries professzor hangsúlyozta, hogy a betegség brit halálos áldozatainak mindegyike krónikus egészségi problémákkal küszködött.

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) megállapodott a legnagyobb online keresőfelületeket működtető technológiai cégekkel, hogy a koronavírusra vonatkozó keresések esetén e felületek a találati eredmények között elsőként tüntetik fel a hivatalos, szakszerű tanácsadást nyújtó tartalmakat, köztük az NHS és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) információs oldalait.

A megállapodás, amelynek részese a Google, a Facebook és a YouTube, az álhírek és a félrevezető információk terjedésének megfékezését szolgálja.

Szlovéniában huszonháromra, Horvátországban tizenháromra nőtt a fertőzöttek száma
Szlovéniában huszonháromra, Horvátországban tizenháromra nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma - közölte a helyi sajtó hétfőn. Mindkét ország kormánya kiterjeszti a fertőzés megfékezésének terjedését célzó intézkedéseit.

A szlovén nemzetbiztonsági tanács ülését követően Ales Sabre egészségügyi miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott: új intézkedéseket vezetnek be, így egyebek mellett a ljubljanai repülőtéren mérni fogják az utasok hőmérsékletét, valamit az olasz-szlovén határátkelőhelyeken is fokozottabb ellenőrzést végeznek. A kormány egymilliárd euró értékben ösztönző csomagot készít elő a koronavírus gazdaságra gyakorolt hatásainak enyhítésére, valamint az Európai Unió közreműködésével félmillió szájmaszk beszerzését is kezdeményezte.

A tárcavezető hozzátette: a járványügyi szakemberek úgy ítélték meg, egyelőre nincs szükség az iskolák és az óvodák bezárására, de továbbra is hatályba marad a kormány vásárnaptól életbe léptett rendelete, amely szerint betiltják a nagyobb nyilvános, zárt térben tartandó rendezvényeket. Ezt most ötszáz főről száz főre korlátozták, és pénzbírsággal sújtják azokat, akik ezt nem tartják be. Néhány egyetem - köztük a koperi és a ljubljanai - még délelőtt jelezte, hogy intézményeiben két hétre felfüggeszti az oktatást.

Külön intézkedéseket vezetnek be a dél-szlovéniai Bela Krajina és Dolenjske körzetére, ahova Metlika város egészségháza is tartozik, amelyet szombaton le kellett zárni. Az ott rendelő orvos miután Olaszországban síelt és megfertőződött a koronavírussal, három napig még rendelt. Legalább 300 személlyel került kapcsolatba, köztük a rendelőintézet dolgozóival és pácienseivel, valamint a városban működő idősotthon lakóival és dolgozóival. A Szlovéniában regisztrált 23 betegből hét egészségügyi alkalmazott.

Horvátországban hétfőn Pula városában regisztráltak egy új esetet. Jelenleg Zágrábban három, Fiumében (Rijeka) öt, Varasdon négy és Pulán egy fertőzöttet tartanak karanténban. Hármuknál súlyosabb lefolyású a betegség.

A válságstáb hétfői ülését követően Davor Bozinovic horvát belügyminiszter bejelentette: azok a külföldi állampolgárok, akik fertőzött olaszt területekről, Kínából és Koreából érkeznek Horvátországba, 14 napra karanténba kerülnek, a horvát állampolgároknak pedig két hétig otthon kell tartózkodniuk megfigyelés alatt. Javasolták továbbá az ezer fő feletti rendezvények elhalasztását és a sportesemények nézők nélküli megtartását.

Horvátországban eddig 344, Szlovéniában 1227 koronavírustesztnek lett negatív eredménye.

Orvosi járműveket is vezényelnek az ukrán határállomásokhoz
Újraélesztő és orvosi járművek is tartanak ügyeletet mostantól az ukrán határállomásokon - erről hozott döntést az új ukrán miniszterelnök, Denisz Smihal, jóváhagyva hétfőn a koronavírus-járvány terjedése elleni védekezés új, megerősített tervét. Denisz Smihal múlt szerdán lépett hivatalba, miután elődjét, Olekszij Honcsarukot menesztette a parlament.

Hétfőn a koronavírus ukrajnai terjedésének megakadályozására létrehozott válságellenes stáb ülést tartott, amelyen a kormányfő újabb intézkedéseke adott utasítást. A kormányzati internetes portálon közzétett dokumentum alapján a miniszterelnök elrendelte, hogy minden határátkelő ponton, valamint a megszállt területek, így a Krím félsziget közigazgatási határán és a Donyec-medencében a szakadár és a ukrán ellenőrzésű területek közt lévő átkelőknél valamennyi érkezőt megvizsgálják egészségügyi szakemberek vagy a határőrség munkatársai. Ez egy február 26-án életbe léptetett rendelkezés szerint testhőmérséklet-mérést jelentett eddig, a most kiadott közleményben azonban nem fejtették ki, hogy ez a vizsgálat pontosan mit takar.

A miniszterelnök rendelkezése értelmében az illetékes kormányzati hivataloknak egyebek mellett ellenőrizniük kell az állami tartalékokat, hogy van-e elegendő személyi védőeszköz legalább három hónapnyi időtartamra a lakosság számára, továbbá március 11-ig meg kell határozniuk, mennyi pénzre van szükség az állami tartalék feltöltéséhez. Ezen felül ugyancsak március 11-ig az egészségügyi és a pénzügyminisztériumnak javaslatokat kell benyújtania az állami laboratóriumi központok által felvásárolandó gyógyszerek, egyéni védőeszközök és diagnosztikai anyagok, valamint a koronavírus meghatározására szolgáló tesztek beszerzésének finanszírozására.

Ukrajnában eddig egy személyről állapították meg, hogy koronavírussal fertőződött meg. A 39 éves Csernyivci megyei férfi február végén tért vissza Ukrajnába Olaszországból, kórházban ápolják, az állapota stabil.

A járvány első németországi áldozatai
Nem csupán néhány hétig, hanem hónapokig tartó korlátozásokkal kell számolni az új koronavírus miatt, a járvány lefékezéséhez pedig minden egyes ember segítsége szükséges - mondta Jens Spahn német szövetségi egészségügyi miniszter hétfőn Berlinben. Ugyancsak hétfőn két ember meghalt a vírus okozta betegségben, ők a járvány első németországi áldozatai.

A tárcavezető kiemelte, hogy az egészségügyi rendszer működőképességének fenntartásához mindenképpen le kell lassítani a járvány terjedését, amihez mindenkinek hozzá kell járulni. A mindennapi életben ugyanúgy kell védekezni, mint influenzajárvány idején, és kerülni kell a nagyobb rendezvényeket, például koncerteket.

Aláhúzta, hogy a vírus az eddig ismert esetek 80 százalékában enyhe lefolyású betegséget okozott, és az 50 év alattiaknál igen csekély a súlyos megbetegedés valószínűsége.

Lothar Wieler, a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) vezetője hozzátette: az új koronavírus az oltás és az ellenálló képesség hiánya miatt várhatóan az lakosság 60-70 százalékát megfertőzi, a kérdés csak az, hogy milyen ütemben. A legfontosabb a vírus terjedésének lassítása.

Christian Droste, a berlini Charite egyetemi klinika vezető virológusa rámutatott, hogy az eddigi tudományos vizsgálatok megállapításai szerint az évszakok váltakozása nem segít, nem lehet azzal számolni, hogy majd a tavaszi-nyári meleg megérkeztével lecseng a járvány.

Mint mondta, a helyzet "abszolút súlyos", és minden jel arra mutat, hogy Németország egy nagyszabású járvány kezdeti szakaszánál tart.

Wieler és Droste egyaránt leszögezte, hogy a mindenkori adatok csak egy-egy pillanatfelvételt jelentenek, amelyből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, és minden bizonnyal Németországban is szed majd halálos áldozatokat a járvány, és a német és olasz adatok közötti eltérések idővel kiegyenlítődnek.

Arra is rámutattak, hogy míg Olaszországban a fertőzöttek jellemzően idősebbek, a halálos áldozatok pedig általában 80 felettiek, Németországban a fertőzöttek medián életkora - vagyis azok életkora, akiknél idősebbek és fiatalok egyenlő számban fordulnak elő a csoportban - csak 40 év. Hozzátették, hogy az új koronavírus által okozott betegség (Covid-19) főleg a 65 éven felettiekre és a krónikus betegekre veszélyes, a legfiatalabbaknál, a 20 éven aluliaknál pedig igen enyhe lefolyású vagy egyáltalán nem is okoz tüneteket.

Röviddel a tájékoztató után az illetékes hatóságok bejelentették, hogy a járvány által leginkább sújtott tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában meghalt két ember a betegségben. Egyikükről egyelőre annyit tudni, hogy abból a Heinsberg nevű járásból való, ahol a németországi fertőzések mintegy 25 százalékát - 290 esetet - regisztrálták. A másik halálos áldozat egy 89 éves esseni nő, akinél március 3-án mutatták ki a kórokozót.

A járványnak eddig egy német állampolgárságú halálos áldozata volt, a 60 éves férfi Egyiptomban hunyt el vasárnap, a helyi egészségügyi minisztérium közleménye szerint egy hete érkezett az országba.

Kiterjesztik a legmagasabb fokozatú óvintézkedéseket Olaszországban
Az új koronavírus okozta járvány terjedése miatt egész Olaszországra kiterjesztik a legmagasabb fokozatú óvintézkedéseket. A kormányfő elmondta, a rendelkezést még az éjszaka aláírja, így az kedd reggel életbe lép. Az intézkedés - a jelenlegi tervek szerint - április 3-áig tart, addig országszerte szünetel az oktatás is. Az intézkedések, amelyeket az északi Lombardia tartományban és további 15 városban már két napja bevezettek, minimálisra korlátozzák a lakosság mozgását, a lakóterületet csak engedéllyel lehet majd elhagyni.

Nincs többé "vörös zóna", egész Olaszországra ugyanazok az egészségügyi óvintézkedések vonatkoznak. "Maradjatok otthon!" - szólította fel az olaszokat Giuseppe Conte.

Közölte, hogy az utcára ki lehet menni, de kerülni kell a csoportos találkozókat. A tömegközlekedés továbbra is működik, de városát csak az hagyhatja el munkavégzés kapcsán vagy egészségügyi okból, aki erre engedélyt kap. Felfüggesztették az olasz labdarúgó-bajnokságot is.

Olaszországban napról napra több mint ezerrel emelkedik a diagnosztizált fertőzöttek száma: számuk meghaladta a kilencezret, a halálos áldozatok száma 463. Utóbbiak több mint nyolcvan százaléka hetven év feletti. Olaszországban a lakosság majdnem egyharmada 65 évnél idősebb.

Giuseppe Conte magyarázata szerint az egészségügyi óvintézkedések legmagasabb fokozatra emelését országos szinten az indokolta, hogy hiába az Észak-Olaszországban vasárnap bevezetett szigorítások, gyorsan kiderült, hogy ezeket nem mindenki tartja be. Olaszország más részén is sokan felelőtlenül viselkedtek - hangoztatta a miniszterelnök, példaként hozva fel, hogy vasárnap tele voltak az olaszországi éttermek és szórakozóhelyek az előírásokat semmibe vevő fiatalokkal és családokkal. Az első intézkedések bejelentése után az északi régiókból több ezren indultak el a déli tartományok irányába.

Felfüggesztettek minden közösségi, csoportos vagy tömegeseményt, legyen szó sportról, kulturális vagy tudományos találkozóról. A római minisztériumokban bevezették a távmunkát. A parlament is szünetelteti munkáját. A 65 év felettieknek egyáltalán nem tanácsolják, hogy kimenjenek az utcára.

Az olasz gyerekorvosok felhívták a tanulók figyelmét arra, hogy az iskolai kényszerszünet nem számít vakációnak, és felszólították őket, hogy ne csődüljenek az utcákra, terekre, parkokba. Nem tilos az utcára lépés, de aki nem jár munkába, vagy nincs más sürgős tennivalója, a legjobb, ha otthon marad, minimálisra csökkentve a másokkal való találkozást.

Kéthetes házi karantén vár mindenkire, aki belép Izraelbe
Két hétre házi karanténba kell vonulnia hétfő estétől mindenkinek, aki belép Izraelbe - jelentette az izraeli 13-as kereskedelmi televízió esti híradója.

A rendelkezés értelmében csak azokat a külföldieket engedik belépni az ország területére, akiknek van olyan izraeli tartózkodási helyük, ahol meg tudják oldani a kéthetes házi karantént.

A tévé szakértői szerint az új döntés nyomán hamarosan mintegy háromszázezer izraeli nem hagyhatja el otthonát, ami súlyos hatással lehet az izraeli gazdaságra.

Jelenleg 42 koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván Izraelben. Emellett Arije Deri belügyminiszter a 12-es kereskedelmi tévében bejelentette, hogy a jelenleginél jóval több vizsgálatot végeznek majd a betegek azonosítására.

Legolvasottabb cikkeink