• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

Hírek 2019.01.30 Forrás: Weborvos
Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

Az idei szezonban ezen a héten azonosították a legtöbb influenzavírust (89), az influenza-pozitivitási arány 51,0% volt.

2019. január 21-27. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 70%-kal több, 65 000 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A morbiditás 663,8%ooo volt, 100 000 lakos közül 664 fő kereste fel orvosát influenzás panaszok miatt - jelentette a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Valamennyi közigazgatási területen több influenzaszerű megbetegedést regisztráltak, mint az előző héten. Az influenzaszerű megbetegedések becsült előfordulási gyakorisága kiugróan magas volt Tolna megyében, ahol a lakosság 1,3%-a kereste fel orvosát influenzaszerű tünetekkel. A morbiditás magasnak bizonyult Hajdú-Bihar (968,7%ooo), Borsod-Abaúj-Zemplén(896,2%ooo) és Fejér (886,3%ooo) megyében is. A megbetegedések előfordulási gyakorisága Győr-Moson-Sopron (459,3%ooo), Nógrád (326,4%ooo) és Komárom-Esztergom (303,4%ooo) megyében volt a legalacsonyabb. Az influenza miatt orvoshoz fordulók száma Somogy megyében több mint ötszörösére, Nógrád megyében közel háromszorosára és Tolna megyében majdnem két és félszeresére nőtt. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket – Csongrád és Komárom-Esztergom megye kivételével – az ország minden területén diagnosztizáltak.

Az elmúlt héthez viszonyítva az életkor szerinti megoszlásban jelentős változás nem történt: az orvosnál megjelent betegek 37,7%-a gyermek, 32,6%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 22,8%-a, 6,9%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. Az előző héthez hasonlóan a korcsoportos morbiditás a 3-5 évesek között volt a legmagasabb(2 167,9%ooo), az átlag morbiditás több mint háromszorosa. Ezt követte a 6-14 évesek (1 501,7%ooo) és a 15-24 évesek (1 014,9%ooo) érintettsége.

A negyedik héten 80%-kal több, összesen 173 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag a Nemzeti Népegészségügyi Központ Légúti vírus osztályára, ahol nyolcvankilenc esetben igazolták az influenza A és 15 esetben a légúti óriássejtes vírus(RSV) jelenlétét. A sentinel orvosok által beküldött 102 légúti mintából huszonöt betegnél influenza A(H1N1)pdm09, szintén huszonöt betegnél influenza A(H3N2), két betegnél influenza A(NT) vírus, további öt betegnél RSV okozta fertőzést diagnosztizáltak. Az influenza-pozitivitási arány 51,0%-nak felelt meg. A hagyományos diagnosztikus célú beküldés keretében érkezett 71 beteg vizsgálati anyagában huszonkét esetben influenza A(H1N1)pdm09, tizenkét esetben influenza A(H3N2), 3esetben A(NT) vírus jelenlétét mutatták ki és tíz betegnélRSvírus kóroki szerepét igazolták.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a negyedik héten 24 jelentés érkezett. Baranya megyében 6, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Tolna és Veszprém megyében 2-2, továbbá a fővárosban valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas megyében egy-egy járványt regisztráltak. A megbetegedések 13 óvodát, 5 általános iskolát, egy bölcsőde-óvodát, egy idősek otthonát valamint négy egészségügyi intézményt érintettek. Tizenkilenc járványban történt mintavételezés, az eddig elvégzett virológiai vizsgálatok alapján 7 járvány kialakulásáért az influenza A vírus volt a felelős. Egy esetben a betegek légúti mintáiban mind az influenza A, mind az RS vírus jelenlétét igazolták, további egy járványt RSV okozott.

Összegzés: A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy hazánkban tovább terjedt az influenza. Az előző hetinél 70%-kal több – becslések szerint a lakosság 0,7%-a – kereste fel orvosát influenzás tünetekkel. Az egyes területek érintettsége különböző volt: a 100 000 lakosra jutó influenzás panaszokkal orvosnál megjelentek száma 303 és 1 277 között változott. Az elmúlt héthez hasonlóan az óvodások és az általános iskoláskorú gyermekek között fordult elő leggyakrabban a megbetegedés. Az idei szezonban ezen a héten azonosították a legtöbb influenzavírust (89), az influenza-pozitivitási arány 51,0% volt.

A 2018. év 40. és 2019. év 4. hete között 474 betegtől származó vizsgálati anyagot dolgoztak fel a Nemzeti Népegészségügyi Központ Légúti vírus osztályán, ahol 179 főnél igazoltak influenza A [93 influenza A(H1N1)pdm09, 76 influenza A(H3N2), 10 A(NT)] vírus okozta fertőzést. Harmincöt főnél légúti óriássejtes vírus, nyolc betegnél pedig adenovírus kóroki szerepét igazolták. 

Legolvasottabb cikkeink