• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Trump leállítja a WHO-nak nyújtott amerikai támogatást

Hírek Frissítve 2020.04.15 Forrás: MTI
Trump leállítja a WHO-nak nyújtott amerikai támogatást

Az elnök leszögezte: "a WHO elősegítette Kína félrevezető tájékoztatását a vírusról". 

Donald Trump amerikai elnök bejelentette kedden Washingtonban, hogy leállítja az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) nyújtott amerikai pénzügyi hozzájárulást, mert szerinte a szervezet nem megfelelően reagált a koronavírus-járványra.

Az amerikai elnök a Covid-19 járvány elleni intézkedéseket összehangoló kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján hangsúlyozta: az Egyesült Államoknak kötelessége elszámoltatni a világszervezetet a járvány ügyében tett lépései miatt. Donald Trump leszögezte: "a WHO elősegítette Kína félrevezető tájékoztatását a vírusról". Hozzátette: az amerikai kormányzat átfogó vizsgálatot folytat arról, hogyan kezelte a WHO a világjárványt. "Mélyen aggódunk, vajon az Egyesült Államok nagylelkűségét a lehető legjobban kamatoztatták-e a WHO-nál" - hangoztatta. Kiemelte, hogy az Egyesült Államok évi 400-500 millió dollárral járul hozzá a szervezet működéséhez, míg Kína körülbelül 40 millió dollárt, vagy - ahogy fogalmazott: - "még kevesebbet" fizet a WHO költségvetésébe.

Leszögezte, hogy amennyiben a világszervezet rendesen végezte volna a dolgát és idejekorán egészségügyi szakembereket küldött volna Kínába, akkor a koronavírus-járvány féken tartható lett volna már a járvány kirobbanásának helyszínén. "A WHO kudarcot vallott alapvető feladatának teljesítésében, és ezért felelősséggel tartozik" - fogalmazott. Mindazonáltal leszögezte, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezi magát a WHO mellett.

A sajtóértekezleten elhangzottak élénk visszhangot keltettek az amerikai politikai életben és az ENSZ-ben is. António Guterres, az ENSZ főtitkára bírálta a WHO-nak nyújtott hozzájárulás leállítását. Kedden éjjel kiadott közleményében Guterres úgy fogalmazott: "nem most van itt az ideje" a WHO anyagi erőforrásai megkurtításának. Rámutatott, hogy a koronavírus-járvány "példa nélkül álló az életünkben és példa nélküli választ igényel".

Az ENSZ-főtitkár hangsúlyozta: amikor majd a világjárvány véget ér, akkor kell okvetlenül időt szakítani annak megértésére, hogyan is bukkant fel ez a vírus és nyomában a betegség, miért ilyen gyorsan terjedt el és pusztított világszerte, és hogy az érintettek hogyan reagáltak a válságra. "Alapvető fontosságú lesz a tanulságok levonása ahhoz, hogy hatékonyan megbirkózhassunk az újabb, hasonló kihívásokkal" - írta közleményében a világszervezet vezetője.

Az Egészségügyi Világszervezettel kapcsolatos döntést az Amerikai Orvosok Szövetsége is bírálta. Patrice Harris, a szervezet elnöke "rossz irányba tett veszélyes lépésnek" minősítette, és kérte, hogy Trump gondolja át a döntést.

Legolvasottabb cikkeink