• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tudomány és hétköznapok - Klónok karácsonyra?

Lapszemle Forrás: vasarnapihirek.hu

A bioetika képviselői attól tartanak, hogy az eljárással idővel teljesen kifejlett embriókat növeszthetnek béranyák segítségével.

Megírta a brit Daily Star, hogy egy angol pár elképesztő összeget, 134 ezer fontot (több mint 57 és fél millió forintot) fizetett ki egy dél-koreai cégnek, hogy klónozzák agytumorban elhunyt boxerjüket, Dylant. A dolog – állítólag – sikerült, és karácsony másnapján a boldog pár két egészséges Dylan-másolatot ölelhetett magához.

2002. december 26-án a Clonaid cég világgá kürtölte, hogy megszületett az első emberi klón, akit Évának neveztek el. Dr. Brigitte Boisselier, a Clonaid tudományos igazgatója elmondta, amennyiben a gyermek kilétének felfedése nélkül is megoldható lenne, bejelentésüket DNS-bizonyítékokkal is alá tudnák támasztani. De nem tették. Valószínűleg azért nem, mert a kísérletük – ha valóban volt is – nem sikerült.

Két éve látott napvilágot a hír, hogy a tudósok klónozott embriók segítségével, bőrsejtekből állítottak elő őssejteket. Mivel az őssejtek bármilyen sejtté fejlődhetnek, az őssejtek egy részéből szívsejt lett, ami az első lépés egy olyan teljes szerv létrehozása, lemásolása előtt, ami genetikailag megegyezik a páciensből klónozott sejtekkel. A klónozás etikai problémáival foglalkozó tudományág, a bioetika képviselői attól tartanak, hogy ezzel az eljárással idővel teljesen kifejlett embriókat növeszthetnek béranyák segítségével, ami végső soron az ember klónozását eredményezné – olvasható a vasarnapihirek.hu oldalán.

Jogászok, bioetikusok és szinte az összes egyház a kezdetektől ellenzi emberi klónok megalkotását. A legtöbb országban – köztük Magyarországon is – tilosak az ilyen kísérletek. A klónozást ellenzők legfőbb érve, hogy teljesen tisztázatlanok a klónozással létrejövő egyedek jogi, emberi és családi viszonyai, identitása.

„Egy nő ikertestvére lehet tulajdon anyjának, mert biológiai apa hiányában saját nagyapjának a lánya lehet. A családi kapcsolatok felborítása beláthatatlan társadalmi következményekkel jár" – áll a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2003-ban kiadott körlevelében.

A teljes cikk a vasarnapihirek.hu oldalán.

Legolvasottabb cikkeink