• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tüdőrák elleni új szer - egereknél működik

Hírek Forrás: MTI

A hat egérből öt esetében a tumorok teljesen eltűntek, háromnál az első kezelés utáni 25, kettőnél 29 napon belül.

Sikeresnek bizonyult egerekbe ültetett agresszív emberi tüdőrákos sejtek elpusztításában egy fejlesztés alatt álló új gyógyszer, amelyet a Chicagói Egyetem kutatói vizsgálnak. Az OTS964 nevű szer megakadályozza egy olyan fehérje működését, amely nélkül a rákos sejtek osztódása megkezdődik, de nem fejeződik be és elpusztulnak.

Szájon át adva a szernek voltak korlátozott mértékű mellékhatásai, intravénás formában - liposzómákat használva vivőanyagként -, ugyanolyan hatékony volt, de kevesebb mellékhatással. Az OTS964 alkalmazása mindkét formában a beültetett tumorok teljes eltűnését eredményezte az egerek túlnyomó részénél - derült ki a kutatóknak a Science Translational Medicine című folyóiratban ismertetett tanulmányából.

"Már tíz éve azonosítottuk ennek a gyógyszernek a molekuláris célpontját, de csaknem egy évtizedbe telt megtalálni a hatékony módját annak, hogy elnyomjuk" - fogalmazott Nakamura Juszuke, a Chicagói Egyetem személyre szabott gyógyászattal foglalkozó központjának igazgatóhelyettese. A japán tudós hozzátette, hogy munkájukat 300 ezer összetevő vizsgálatával kezdték, ezek közül több mint ezret szintetizáltak, és csak néhány olyat találtak, amelyről azt valószínűsítették, hogy hatékony lehet embereknél.

A gyógyszerrel végzett kezdeti kutatások kimutatták, hogy hatásos volt a rákos sejtek elpusztításában, de előfordult, hogy zavarokat okoztak a fehér- és a vörösvérsejtek termelődésében, enyhe vérszegénységet és a fertőzések megnövekedett veszélyét idézve elő. Ugyanakkor a szerek serkentették a véralvadást segítő vérlemezkék termelődését. Liposzómákba töltve őket, a szerek már nem idézték elő a vörös és a fehér vérsejtek számának csökkenését.

Egérkísérletekben az OTS964-et önmagában és liposzómákba csomagolva is tesztelték egy rendkívül agresszív fajta emberi tüdődaganaton. A tumorokat 150 köbmilliméteresre növesztették, majd három héten át hetente kétszer intravénásan beadták hat egérnek a szert. A daganatok gyorsan csökkentek, azt követően is, hogy véget ért a kezelés. A hat egérből öt esetében a tumorok teljesen eltűntek, háromnál az első kezelés utáni 25, kettőnél 29 napon belül. Azoknál az egereknél, amelyek liposzómába töltve kapták a gyógyszert, nem észleltek mellékhatást.

"Egérkísérleteknél ritka, hogy a daganatok teljes mértékben eltűnnek. Sok gyógyszer van, amely meg tudja akadályozni a tumorok növekedését, de csak ritkán látni, hogy (a daganatok) teljesen eltűnnek" - mondta Nakamura.

A TOPK fehérje jó célpontja lehet a rák több fajtája elleni gyógyszereknek - emelte ki közleményében a Chicagói Egyetem, amelynek tanulmánya elsősorban a tüdőrákra összpontosított, de a TOPK az emlő-, az agy-, a máj, a hólyagdaganatok, valamint a vérrák egyes típusainál is szerepet játszik. A kutatók az egyetem onkológusaival együttműködve már 2015 őszén megkezdhetik a klinikai tesztek első szakaszát.