• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tűzfalra kerültek a Nobel-díjasok óriásportréi

Hírek MA 06:08 Forrás: MTI
Tűzfalra kerültek a Nobel-díjasok óriásportréi

Karikó Katalin és Krausz Ferenc Nobel-díjas tudósok arcképe a VII. kerületi Wesselényi utca 40. számú ház melletti falfelületen látható.

Magyarország büszke azokra a magyarokra, akik kiemelkedő teljesítményt értek el - jelentette ki Vitályos Eszter kormányszóvivő a Nobel-díjasok Falának szerdai ünnepélyes átadásán.

Egy fővárosi lakóház tűzfalára Karikó Katalin és Krausz Ferenc Nobel-díjas tudós óriásportréja került fel, a műalkotáson az olvasható, hogy  "Magyarként, a tudomány élvonalában, az emberiséget szolgálva", amit a kormányszóvivő az avatáson idézett. Vitályos Eszter megjegyezte, ez a gondolat tökéletesen jellemzi mindkét tudós pályafutását, munkásságát. Emlékeztetett arra, hogy a két Nobel-díjas magyar tudós sorsában közös, hogy kistelepülésről indultak, Magyarországon tanultak, magyarul gondolkoznak és büszkék a magyarságukra.

Magyarország pedig büszke azokra a magyarokra, akik kiemelkedő teljesítményt értek el - fogalmazott a szóvivő, aki kijelentette, "a magyar emberek tehetségesek, szorgalommal a világ élvonalába emelkednek a tudományos világ területén is". Rámutatott arra, nem véletlen, hogy magas a magyar Nobel-díjasok és egyéb jelentős tudományos teljesítményt nyújtó magyarok száma, éljenek és alkossanak bárhol a világban.

Egy ilyen fal is hozzájárul ahhoz, mutatott rá, hogy ezt az elismerést kifejezzük, hírnevüket öregbítsük és személyüket megismertessük a hétköznapi emberekkel is, de a Magyarországra látogató külföldiekkel is.

A műalkotásról Vitályos Eszter elmondta, ugyanezen a helyen korábban egy 1956-ot megidéző festmény volt, amely már nagyon megkopott, "meglátszott rajta az idő múlása". A most elkészült alkotás - a VII. kerületi Wesselényi utca 40. számú ház melletti falfelületen - már speciális festékkel készült, nem fog olyan hamar kopni.

Elhangzott, hogy a két Nobel-díjas látta a látványterveket, és "áldását adta" a projektre. A Nobel-díjasok Falának létrejöttét a magyar kormány támogatta. Kivitelezője a Színes Város Csoport, tervezője Csuth Péter.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt