• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ugrás az MR-diagnosztika csúcsára

Regionális hírek 2019.04.27 Forrás: Weborvos
Ugrás az MR-diagnosztika csúcsára

Nyugat-Dunántúl legújabb 3T MR-berendezése Zalaegerszegen.

Pénteken délután adták át hivatalosan a zalaegerszegi Integrity Magánklinikán a régió legújabb nagydiagnosztikai eszközét: egy Siemens MAGNETOM Skyra típusú 3 tesla térerejű MR-berendezést. A cég tulajdonosát, Pigler Istvánt kérdeztük.

Igazgató úr, milyen filozófiával indult az Integrity Magánklinika?

Újragondoltuk a magánpraxist. Kimondtuk azt a tényt, hogy nincs orvosi szakrendelés professzionális diagnosztika nélkül. Erre a filozófiai alapra kiválóan tudunk építkezni a klinikusokkal. Ehhez persze az is fontos, hogy a legnagyobb radiológiai szakmai támogatás mentén tudunk a szakmai legjobbjaival együtt dolgozni, és a legmodernebb eszközparkkal vizsgálni. Ezt kiegészíti az az elkötelezettség, hogy pontosak legyünk, ne kelljen várakozni nálunk, időt szánjunk páciensünkre, és valódi szolgáltatásnak érezze, amit tőlünk kap, akár a parkolás első pillanatától a lelet átadásáig.

Mi a fontos a páciensek számára?

Az elmúlt évek során elértük, hogy ne azok látogassanak meg bennünket, akik MR-vizsgálatot akarnak, hanem sokkal inkább azok, akik egészségügyi problémáikra szeretnének megfelelő választ kapni. Országszerte számos helyen lehet igénybe venni MR-vizsgálatot, egyre több a magándiagnosztikai szolgáltató, de egyáltalán nem mindegy, hogy mit nyújtanak, milyen eszközzel és milyen szakmai háttérrel.

Hogyan építették fel ezeken az alapokon a radiológiai szolgáltatást?

Egy 0,4 tesla térerejű, nyitott MR-berendezéssel kezdtük a munkát, de volt egy csodafegyverünk: a kvantitatív MR-diagnosztikában PhD-fokozatot szerzett Aradi Mihály doktor, aki a lehető legtöbbet hozta ki a nyitott MR-ből. Jelentős sikereink voltak, a képanyag minősége alapján több európai konferenciára is meghívtak bennünket, és a minőséget ügyfeleink is visszaigazolták: az első év után ügyfeleink kétharmada visszatérő páciens volt.

Miért ruháztak be még egy 3 teslás berendezésbe?

Mint mindenben, az MR-diagnosztikában sincs megállás, és mindig van jobb. Kíváncsiak voltunk, hogy ha a kisebb térerejű MR-berendezésből a szakma és a betegek által visszaigazoltan ki tudjuk hozni a legjobb teljesítményt, mire megyünk a világ egyik legjobb 3 teslás MR platformjával, a Siemens MAGNETOM Skyra rendszerrel. Nem kötöttünk egyetlen szakmai kompromisszumot sem, a teljes felszereltséget még tovább bővítettük speciális csukló és boka tekercsekkel. Az első hetek tapasztalatai alapján kijelenthetjük: elértük az MR-technika határát, amilyen klinikai kérdésre MR-diagnosztikával válaszolni lehet, arra mi képesek vagyunk választ adni.

Ehhez megfelelő radiológus csapatra is szükség lehet…

A jó gép mellett Aradi doktor képalkotási szakértelme a siker egyik kulcsa. Városunk óriási előnye, hogy ütőképes és színvonalas radiológus szakorvosi csapat él Zalaegerszegen, közülük több kolléga, például Nagy Gyöngyi főorvos asszony, a megyei kórház korábbi radiológus osztályvezetője, valamint a jelenlegi osztályvezető főorvos asszony, Somogyi Rita is diagnosztikai csapatunk tagja. Az ő tudásukat az Országos Teleradiológiai Rendszer MR-specialista munkatársai teszik teljes spektrumúvá. Így kerülhetünk az MR-diagnosztika csúcsára.

Miért éppen a Siemens MR-berendezését választották?

A beruházást több éves előkészítés előzte meg. Mindegyik nagy szállítóval tárgyaltunk, működés közben is megtekintettük kiválóbbnál kiválóbb nagy térerejű MR-berendezéseiket. Technikai szempontból a Siemens volt a legmeggyőzőbb, bár a másik két szállító is kiváló gépeket gyárt ebben a szegmensben. A kérdést leginkább az jelentette, hogy a prémium berendezés prémium árazása kitermelhető-e magán egészségügyi környezetben. Aztán fokozatosan közeledtek egymáshoz gazdasági lehetőségeink és a Siemens szándéka, míg nem sikerült egy olyan konstrukcióban megállapodnunk, ami gazdaságilag is fenntartható.

 

Mi az üzleti racionalitás ebben a fejlesztésben?

Szerintem egy ilyen beruházás célja az üzleti fenntarthatóság lehet, az érzelmi racionalitás és a szakmaszeretet mellett. Ha az üzlet az első, veszünk egy 1,5 tesla térerejű átlagos MR-berendezést, és a nyereségességet helyezzük a közléppontja. Sőt, a 3 teslás szegmensben is lehet sokkal olcsóbb berendezéseket vásárolni. A mi üzleti racionalitásunk szerint viszont a legjobbak, szakmailag a legtökéletesebbek szeretnénk lenni, hogy büszkék lehessünk magunkra. Az meghozza a szükséges beteglétszámot is, akár itthonról, akár Ausztriából vagy Szlovéniából. A térségben ugyanis elfér egy ilyen MR-berendezés, 150 kilométeres körzetünkben ugyanis Kaposvárott és Szombathelyen van a legközelebb 3 teslás MR. Ez viszont mégiscsak a régió első Skyra típusú, 70 centiméteres belső átmérőjű, minden földi jóval ellátott MR-berendezése, a legmagasabb felszereltséggel, teljes körű, kardio-diagnosztikára is alkalmas technológiával.

Az ország távolabbi pontjairól is érkeznek Önökhöz?

Mivel nagyon sok visszatérő betegünk van, nem ritka, hogy 250-300 km-ről érkeznek hozzánk, hallottak rólunk, a környezetükben mi oldottuk meg speciális diagnosztikai problémájukat. Az orvoslás ugyanis bizalmi kérdés. Ha bízom egy orvosban, egy klinikában, akkor hozzá szeretnék elmenni, és ha jó tapasztalataim vannak, őket fogom felkeresni, még akkor is, ha közben más városba költöztem.

A gépi paraméterek alapján terveznek klinikai kutatási vizsgálatokban történő részvételt is?

Ma az a legfontosabb célunk, hogy a környezetünkben lévő betegeket el tudjuk látni. De azért választottuk a legjobb konfigurációt, azért vásároltunk speciális, háromfejes MEDTRON márkájú injektort, hogy a klinikai kutatásokban is az ország legmagasabb minőségét tudjuk nyújtani a partnereknek. Az első félévünk a diagnosztikai tökéletesítéséről szól, és ősztől indul el az a folyamat, amelynek eredményeként több klinikai kutatásban tudunk majd részt venni.

Miért éppen Zalaegerszegen hajtották végre ezt a fejlesztést?

Itt él a családom, lokálpatrióta vagyok, és képesek vagyunk a maximális szakmaiságot a maximális technikai háttérrel itt megvalósítani. Megyei kórházunkra épülve kiváló orvosi kar található a városban, ezért teljesen egyértelmű volt, hogy itt kell ezt a beruházást megvalósítanunk.

Fenti képen: Pigler István tulajdonos-ügyvezető

2. képen: Az új Siemens MAGNETOM Skyra MR-berendezés 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink