• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Új diagnosztikai rendszert fejlesztenek az OGK-val

Hírek 2023.10.17 Forrás: Weborvos
Új diagnosztikai rendszert fejlesztenek az OGK-val

Az új módszertan várhatóan a jelenlegi 60 százalékról 20 százalékra csökkenti a bizonytalan diagnózisok arányát ebben a betegcsoportban.

Európában a rosszindulatú daganatos betegségek évente több millió férfit és nőt érintenek. A csontmetasztázisok az esetek 30-70 százalékában kiterjednek a gerincre, csökkentve a csigolyák teherbíró képességét, és az esetek harmadában fordul elő patológiás törés, amely jelentős egészségkárosodást, illetve életminőség csökkenést okozhat. A csigolya-metasztázisokhoz kapcsolódó patológiás törési rizikó meghatározása és az adott betegnek optimális kezelés megválasztása ezért kulcsfontosságú lenne, mely folyamat jelenleg főleg az egyéni szakmai tapasztalaton és a lokális lehetőségeken alapul - tudatta az Országos Gerincgyógyászati Központ közleménye.

A METASTRA kutató-konzorcium az Európai Unió Horizon Europe pályázati támogatását elnyerve 5 éves interdiszciplináris kutatási projektet kezdett meg, mely során mesterséges intelligencia (AI) és virtuális biomechanika eszközeit használja majd olyan diagnosztikai rendszer fejlesztéséhez, melynek segítségével a jövőben a csigolyaáttéttel rendelkező betegek törési kockázata egyénre szabottan meghatározható lesz. A METASTRA új irányelveket javasol az áttétes betegek kategorizálására és egyénre szabott kezelésére, a módszertana várhatóan a jelenlegi 60 százalékról 20 százalékra csökkenti a bizonytalan diagnózisok arányát ebben a betegcsoportban. Ez nemcsak enyhíti a betegek szenvedését, hanem évi 2,4 milliárd eurós költségmegtakarítást is eredményezhet Európában.

A gerincsebészeti kutatások és fejlesztések területén vezető pozíciót elfoglaló Országos Gerincgyógyászati Központ, a Budai Egészségközpont Szakkórháza a METASTRA konzorcium egyik vezető klinikai partnere. A projekt során a konzorcium orvosai és kutatói olyan adatbázist építenek, mely a több-rétegű tudományos analízisek alapjait jelentik, illetve a kutatás egy későbbi fázisában az ő döntéstámogató rendszer elemeinek validitását fogják mérni. A nemzetközi konzorciumban résztvevő 15 partner között, az AOSpine világszervezet is szerepel, melyhez az OGK kutatócsoportjának vezetője, Dr. Lazáry Áron PhD gerincsebész főorvos (képünkön) jelenti a közvetlen kapcsolatot. A világszervezet integrálásának fő célja a tudományos eredmények minél gyorsabb és hatékonyabb transzfere a mindennapi betegellátásba - áll a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink