• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Új koronavírus: friss hírek a világból hétfőn

Hírek 2020.02.03 Forrás: MTI
Új koronavírus: friss hírek a világból hétfőn

Ez történik a világban az új koronavírus-járvány megelőzésére, terjedésének megfékezésére.

Vasárnaptól ideiglenesen leáll a közvetlen légi közlekedés Csehország és Kína között - jelentette be Andrej Babis cseh miniszterelnök hétfőn Prágában a kormányülés szünetében.

"A koronavírus terjedésének megakadályozására a kormány jóváhagyta a Kína és Csehország közötti közvetlen légi járatok betiltását. Az intézkedés vasárnap, február 9-én lép életbe" - idézte a kormányfő szavait a CTK hírügynökség.

Anek dátumát Babis azzal magyarázta, hogy időt akarnak adni a Kínában tartózkodó cseh állampolgároknak a visszatérésre. Mintegy száz személyről van szó. A leginkább veszélyeztetett kínai régiókban tartózkodó öt cseh állampolgár hétfőre virradóra már megérkezett Prágába. Rájuk most orvosi kivizsgálás és kéthetes karantén vár egy prágai kórházban.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter újságíróknak azt mondta, hogy a kormány döntése meghatározatlan időre szól. "Minden a járvány további alakulásának függvénye" - jegyezte meg a miniszter.

A cseh orvosok eddig több mint harminc személyt vizsgáltak ki gyanús tünetekkel, de egyiknél sem bizonyosodott be a koronavírusos fertőzés.


Hazaszállították az olaszokat Kínából, és elszállíják a kínai turistákat Olaszországból
Katonai bázison helyezték karanténba a Kínából hazaszállított olaszok első csoportját hétfőn. Ezzel egy időben légi folyosó nyílt az Olaszországban tartózkodó kínai turisták elszállítására.

Az 56 fős olasz csoport katonai repülőgéppel a Rómától nem messzi Pratica di Mare katonai reptérre érkezett meg. Egészségügyi ellenőrzés után a római Cecchignola katonai bázisra helyezik át őket kéthetes karanténban. A csoportban egy újszülött és más gyerekek is vannak, valamint néhány kínai, akik olasz házastársaikkal érkeztek.

Egy olasz állampolgárt Vuhanban hagytak, mivel láza volt az induláskor végzett orvosi vizsgálatkor.

Ezzel egy időben a római Leonardo da Vinci repülőtérre megérkezett a kínai légitársaság gépe, amely elszállítja az Olaszországban tartózkodó kínai turisták első csoportját. Ehhez Róma megnyitotta a légi folyosót Kínával. Azokról a turistákról van szó, akik az Olaszország és Kína között korábban teljesen leállított légiforgalom miatt nem tudtak hazatérni. A hazautazást saját költségükre biztosítják nekik.

Luigi Di Maio olasz külügyminiszter az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánypárt vezetője bejelentette, hogy az Olaszország és Kína közötti légzárat április 28-ig meghosszabbították. A római kormány hat hónapos egészségügyi vészhelyzetet léptetett életbe az új koronavírus miatt.

A Leonardo da Vinci repülőtéren hétfőtől már minden érkező utast - és nem csak a Kínából érkezőket - hőkamerával ellenőriznek. Angelo Borrelli, az egészségügyi készültséget irányító katasztrófavédelem vezetője hangsúlyozta, hogy az összes utas ellenőrzését a többi repülőtéren és az olaszországi kikötőkben is bevezetik az ehhez szükséges berendezések telepítése után.

Olaszországban eddig két kínai turista bizonyult koronavírussal fertőzöttnek. A fertőző betegségekre szakosodott római Spallanzani kórházban ápolják őket, állapotuk kielégítő. A Spallanzani kutatócsoportja bejelentette, hogy sikerült elszigetelni az új koronavírust. Sergio Mattarella olasz államfő a kínai elnök Hszi Csin-pingnek küldött üzenetben fejezte ki Olaszország szolidaritását a koronavírus-járvány miatt, és felajánlotta Olaszország segítségét. Korábban a kínai vezetés "nem baráti" magatartásként értékelte, hogy az olasz kormány lezárta a légiforgalmat Kínával.

 

Továbbra is a közép-kínai Hupej tartományt sújtja leginkább a járvány
A leginkább továbbra is a járvány gócpontjának számító, közép-kínai Hupej tartományt sújtja az új koronavírus terjedése, a kór ezen a területen szedi halálos áldozatainak túlnyomó többségét - derül ki a kínai Egészségügyi Bizottság hétfőn közölt adataiból.

Hupejben vasárnap éjfélig a fertőzöttek száma 11 177-re nőtt, míg a vasárnap történt 56 halálesettel a betegség halálos áldozatainak száma a tartományban 350-re emelkedett.

A betegségben elhunytak száma ezzel meghaladta a 2002 és 2003 között tomboló, az új koronavírussal (nCoV-2019) azonos családba tartozó SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) járvány Kína szárazföldi részén szedett halálos áldozatainak számát, amely 349 volt. Az eddigi ismeretek alapján azonban a SARS vírusnak jóval magasabb halálozási aránya volt. Tizenhét évvel ezelőtt Kínában a regisztrált fertőzöttek száma 5327 volt, azaz kevesebb, mint a most Hupejben diagnosztizált fertőzötteké.

Az országos adatot vizsgálva pedig még nagyobb eltérés fedezhető fel: Kína szárazföldi részén vasárnap éjfélig az összes fertőzött száma 17 205-re emelkedett, míg a halálos áldozatoké 361-re. Ez azt jelenti, hogy az 58,5 millió lakosú Hupej tartományon kívül Kína többi régiójában és nagyvárosában eddig 6028 ember fertőződött meg, közülük pedig 11 azoknak a száma, akik a betegség következtében elhunytak - a legutóbbi haláleset a délnyugat-kínai Csungking városában történt vasárnap.

A második legtöbb fertőzöttet Hupej után a kelet-kínai Csöcsiang tartományból jelentették. A Sanghajjal szomszédos, 57 milliós tartományban vasárnap éjfélig 724 fertőzöttet diagnosztizáltak, közülük 36 páciens már gyógyultan távozhatott a kórházból, haláleset pedig eddig nem történt.

A gyógyultak számát tekintve is az rajzolódik ki, hogy Hupejen kívül a kórházak eredményesebbek a betegség kezelésében, mert míg Hupejben a 11 177 fertőzöttből eddig 295-nek sikerült legyűrnie a kórt, az ország többi részében 6028 betegből 180 gyógyult meg.

Magán Hupejen belül is elsősorban a tartományi székhelyen, Vuhanban a legsúlyosabb a helyzet - a 11 milliós városban mostanáig 5142 fertőzöttet azonosítottak, és a halálozások száma 265 volt. Vuhanban eddig 181 beteg gyógyult meg.

Az adatok közötti aránytalanság hátterében elsősorban a hupeji kórházak súlyos túlterheltsége, és az orvosi felszerelések hiánya áll. A járvány ellen elcsigázott küzdelmet folytató helyi orvosok és ápolók kisegítésére ugyan már több mint 6000 fős orvosi személyzetet delegáltak Hupejbe az ország többi részéről, de a készlethiány - főként a védőruházatok hiánya - miatt nem mindegyikük tudta azonnal hatékonyan kivenni a részét a munkából.

Vuhanban a fertőzöttek kezelésére két, összesen 2500 beteg ellátására alkalmas kórház rohamtempóban történő felépítésébe kezdtek a múlt héten. Az 1000 páciens fogadására kialakított Huosensan kórház hétfőn kezdte meg működését. A betegek kezelését ebben az intézményben a kínai hadsereg Vuhanba vezényelt 1400 fős orvosi személyzete végzi, akik közül néhányan a 17 évvel ezelőtti SARS járvány idején egy hasonlóan gyors tempóban, Pekingben felépített kórházban, míg néhányan az ebolajárvány idején a nyugat-afrikai Sierra Leonéban és Libériában teljesítettek szolgálatot. A második, 1500 páciens ellátásra alkalmas vuhani kórház február 6-ától kezdi meg a betegek fogadását.

A készlethiány mielőbbi enyhítésére szintén komoly erőfeszítéseket tesznek országszerte, a védőfelszereléseket gyártó üzemek teljes kapacitáson működnek, Pekingben pedig egy használaton kívül álló üzemet néhány nap alatt alakították át szájmaszkokat készítő gyárrá, amely havonta több tízmillió szájmaszk előállítását végzi majd. Az új üzemben szombaton indult be a termelés.


Oroszország arra készül, hogy kitoloncolja a fertőzött külföldieket
A koronavírus elleni védekezés nemzeti terve lehetővé teszi a fertőzött külföldi állampolgárok kitoloncolását - jelentette ki Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök a hétfői moszkvai kormányülésen.

Misusztyin szerint a kormány által megalakított operatív törzs ellenőrzése alatt tartja a helyzetet, és Oroszországban megvannak a védekezéshez szükséges gyógyszerek és eszközök. Rámutatott, hogy a nemzeti védekezési terv a megbetegedett külföldiek kitoloncolása mellett lehetővé teszi más korlátozó intézkedések, egyebek között az elkülönítés és a karantén bevezetését is.

A kormányfő a koronavírus-helyzetre való tekintettel kezdeményezte az orosz befektetési fórum elhalasztását, amelyet Szocsiban február 12. és 14. között terveztek megtartani.

Tatyjana Golikova, a védekezésért felelős miniszterelnök-helyettes közölte: az orosz légierő gépei hétfőn indulnak Kínába, hogy kimenekítsék a leginkább fertőzött Hupej tartományból az onnan hazatérni kívánó mintegy 130 orosz állampolgárt. Hozzátette, hogy Oroszország hamarosan humanitárius segélyt küld Kínába, s az ehhez szükséges papírmunka már elkezdődött.

Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) szerdán azt javasolta az orosz munkaadóknak, hogy hosszabbítsák meg a holdújév alkalmából hazatért kínai alkalmazottaik szabadságát.


Hongkong tovább korlátozza az átjárást Kínából
Hongkong tovább korlátozza az átjárást Kínából az új koronavírus járvány megfékezésére - jelentette be Carrie Lam hongkongi kormányzó hétfőn a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes oldalán megjelent tudósítás szerint.

Az újabb intézkedéseknek köszönhetően kedd éjfél után Kína és a különleges közigazgatási övezetének számító Hongkong között már csupán két határátkelőn át - a sencseni öbölnél, illetve a Hongkongot a dél-kínai Csuhajjal, valamint Makaóval összekötő hídon - lehet majd közlekedni, illetve zavartalanul üzemel tovább a város nemzetközi repülőtere is. Lam elmondta: azzal, hogy csütörtök éjféltől már hat határátkelőhelyet lezártak, és egyéb forgalomkorlátozásokat is életbe léptettek Hongkong és az anyaország között, már eddig is felére csökkent a városba utazók száma.

A hongkongi vezető emellett hangsúlyozta az újabb karanténtáborok kialakításának fontosságát az esetleges fertőzöttek, valamint a velük kapcsolatba került emberek elkülönítésére. Mivel helyi lakosok tiltakoztak a táborok ellen amiatt, hogy azokat a lakónegyedekhez túlságosan közel kívánják kialakítani a hatóságok, Lam felszólította a lakosságot és a körzeti vezetőket arra, hogy hagyjanak fel az ellenállással.

A kormányzó megköszönte azoknak az egészségügyi dolgozóknak a munkáját, akik nem csatlakoztak a sztrájkoz, amellyel a szervezők a hongkongi-kínai határ teljes lezárását kívánták kieszközölni. A sztrájkoz több mint 2400 kórházi dolgozó csatlakozott.

Lam egyúttal biztosította az egészségügyben dolgozókat arról, hogy elegendő védőfelszerelés fog a rendelkezésükre állni.

    Az új koronavírus (2019-nCoV) a közép-kínai Hupej tartományt érinti a legsúlyosabban, a járvány a tartomány székhelyén, Vuhanban tört ki decemberben. A tartományt január 25-éig majdnem teljes egészében vesztegzár alá helyezték, ezzel a kór terjedését nagy mértékben sikerült visszaszorítani. Kína szárazföldi részén az eddig diagnosztizált 17 ezret meghaladó fertőzött több mint kétharmadát jelentették Hupej tartományból, míg a 361 halálesetből 11 történt csupán Hupejen kívül. Hongkongból vasárnap éjfélig 15 fertőzöttről adtak hírt.

    A SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) vírussal azonos családba tartozó, új koronavírus (nCov-2019) influenzához hasonló tüneteket okoz, és egyes esetekben súlyos légzőszervi panaszokkal járhat.

 

Legolvasottabb cikkeink