• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Új koronavírus: napi összefoglaló a világ híreiből

Hírek 2020.02.05 Forrás: MTI
Új koronavírus: napi összefoglaló a világ híreiből

Mérséklődött az új típusú koronavírus okozta megbetegedés halálozási aránya a járvány központjában, Hupej tartományban.

Mérséklődött a betegség halálozási aránya

Enyhén mérséklődött az új típusú koronavírus okozta megbetegedés halálozási aránya a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban - számolt be szerdán a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság.

Az egy nappal korábbi 3,1 százalékos arány a kedd éjfélig jelentett legújabb esetek tükrében 2,87 százalékra enyhült. A kór továbbra is a tartomány székhelyén, Vuhanban követeli a legtöbb életet, a városban a halálozási arány jelenleg 4,3 százalék, de még ez is javulást jelent az előző nap közölt, 4,9 százalékos rátához képest.

A koronavírus okozta fertőzés következtében kedden 65 ember halt meg Kína szárazföldi részén, minden beteg Hupej tartományban hunyt el. Egy további haláleset Hongkongban történt. A járvány miatti halálozások száma ezzel világszerte 492-re nőtt, a halálesetek több mint 97 százaléka továbbra is Hupejre korlátozódik, és azon belül is 73 százalékot haladja meg a Vuhanban elhunytak száma. A kedden országszerte diagnosztizált közel négyezer esetnek mintegy felét jelentették Vuhanból.

Kedd éjfélig a Kínában diagnosztizált fertőzöttek száma 24 ezer fölé emelkedett, közülük eddig 892 páciens távozhatott gyógyultan a kórházból. A gyógyultak száma immár február elseje óta egyre markánsabban felülmúlja a halálos áldozatok számát.

A bizottság keddi sajtótájékoztatóján azt jelezte előre, hogy az elkövetkezendőkben a betegség halálozási aránya javulni fog, hiszen számos intézkedéssel igyekeztek támogatni a járvány frontvonalában elcsigázott küzdelmet folytató orvosokat és ápolókat, akiknek a munkáját ráadásul a szükséges orvosi felszerelések hiánya is hátráltatta. A vuhani kórházak tehermentesítése érdekében két újabb kórházat építettek fel rohamtempóban a városban, amelyek összesen 2600 páciens ellátására alkalmasak. A kórházak közül az első hétfőn kezdte meg a működését, a második pedig csütörtöktől fogadja majd a betegeket.

Vuhanban emellett hétfőn három meglévő épületet átalakítottak kórházzá. A Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint pedig a vuhani hatóságok további 8 épületet - köztük sportcsarnokokat és kiállító központokat - alakítanak még át, a 11 ideiglenes intézmény így összesen 10 ezer páciens ellátását teszi majd lehetővé. Az ország többi részéről pedig már több ezer fős orvosi személyzet - köztük a 17 évvel ezelőtti Sars járvány idején, valamint az ebolajárvány idején a nyugat-afrikai Sierra Leonéban és Libériában szolgálatot teljesítő katonaorvosok - érkezett a helyi egészségügyi dolgozók kisegítésére.

Londoni elemzők: gazdasági járvány is fenyeget

Londoni pénzügyi elemzők szerint az új koronavírus okozta járvány várhatóan meredek ívben lassítja rövid távon a kínai gazdaság növekedési ütemét, és ennek hatásai is valószínűleg járványszerűen átterjednek számos más térségre.

Neil Shearing, az egyik legnagyobb londoni központú globális pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, a Capital Economics főközgazdásza szerdán ismertetett tanulmányában közölte: a ház az általa eddig várt 5,5 százalékról 3 százalékra módosította az idei első negyedévi, éves összevetésű kínai gazdasági növekedésre szóló előrejelzését. Shearing szerint nem érdemes párhuzamba állítani a súlyos akut légzőszervi szindróma (SARS) elnevezésű, 2003-ban kitört járvány gazdasági hatásait a jelenlegi helyzettel, mivel a kínai gazdaság azóta sokkal nagyobb lett és sokkal szorosabban integrálódott a globális beszállítói hálózatokba. Ezért most valószínűbb, hogy a kínai gazdaságot érő esetleges sokk átterjed az egész világgazdaságra.

A Capital Economics vezető londoni elemzője hangsúlyozza, hogy a mostani piaci környezet is egész más, mint a 2003-as SARS-járvány idején volt. Akkoriban a globális értéktőzsdék éppen a dot-com buborék kipukkadása utáni mélypontról indultak felfelé, a mostani koronavírus viszont olyan időszakban bukkant fel, amikor a tőzsdék tíz éve tartó, felfelé ívelő szakaszban járnak. Mivel a vállalati papírok most már nem olcsók, sőt egyes esetekben kissé túlértékeltek, a befektetők most nagyobb valószínűséggel keresnek okot az eladásra, semmint a vásárlásra. Mindezek alapján a mostani vírusjárványnak sokkal nagyobb a potenciálja arra, hogy jelentős piaci kiigazítást okozzon, mint a 2003-as járványnak volt - fejtegeti szerdai elemzésében a közgazdász.

Shearing kiemeli azt is, hogy nem elsősorban a vírus, hanem a terjedésének megakadályozására tett lépések - például a kiterjedt gyárbezárások - okozzák a gazdasági károk zömét. Mivel Kína ma már számos globális beszállítói láncolat kiindulópontja, ennek az egész világ érezhető tovaszűrődő hatása lesz. A legsebezhetőbbnek az ázsiai gazdaságok, mindenekelőtt Vietnam és Thaiföld. Azonban minél nagyobb lesz a felfordulás a kínai gazdaságban, annál magasabb a kockázata annak, hogy a járványhatás még távolabbi gazdaságokra is átterjed, például olyan árupiaci nyersanyag-termelőkre, mint Chile vagy Ausztrália, valamint az elsősorban feldolgozó jellegű gazdaságokra, köztük Dél-Koreára, Japánra és Németországra - hangsúlyozza a Capital Economics szakembere.

Egy másik nagy londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, az Oxford Economics szerdai tanulmányában közölte, hogy az általa eddig várt 6 százalékról 5,4 százalékra gyengítette a kínai hazai össztermék (GDP) idei növekedésére szóló előrejelzését. A ház eddig 2,3 százalékos globális növekedést valószínűsített 2020 egészére, de szerdai elemzésében közölte: számításai szerint a lassabb kínai növekedés átszűrődő hatásai a világgazdaság idei növekedési ütemét ehhez a várakozáshoz képest 0,25 százalékponttal csökkenthetik. A cég rövid időn belül másodszor rontja kínai és globális prognózisait a koronavírus-járvány hatásai miatt: a múlt héten ismertetett előző előrejelzésében a kínai gazdaságban 5,6 százalékos növekedést valószínűsített, és akkori számításai még arra mutattak, hogy a globális növekedésre gyakorolt negatív hatás 0,20 százalékpont lesz.

Az Oxford Economics londoni elemzői szerdai, felülvizsgált helyzetértékelésükben kiemelték, hogy azok a tartományok, amelyeknek üzleti szektoraiban a kínai hatóságok termelési zárlatot rendeltek el a járvány terjedésének megakadályozása végett, Kína hazai össztermékének több mint a felét állítják elő. A ház hangsúlyozza azt is, hogy a járvány gócpontjának számító Vuhan városa olyan globális autóipari konglomerátumok helyi gyártási központja, mint a General Motors, a Peugeot, a Citroen, a Nissan, a Renault és a Honda.

 

Hongkongi kormányzó: mindenki karanténba kerül, aki Kína más részéből érkezik

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében Hongkong 14 napra mindenkit karanténba fog helyezni, aki Kína más részéből érkezik - jelentette be Carrie Lam hongkongi kormányzó szerdán a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes oldalán megjelent tudósítás szerint.

Az újabb óvintézkedés szombattól lép életbe, hogy az érintetteknek szükség esetén legyen idejük módosítani az útitervüket - mondta Lam, aki arról is beszámolt, hogy a hongkongi kormányzat 10 milliárd hongkongi dollárt (392 milliárd forint) különít el a járvány elleni küzdelemre.

A kormányzó közölte: kedden és szerdán újabb hat embernél diagnosztizálták a vírusfertőzést Hongkongban, közülük hárman nem utaztak az elmúlt időszakban. A fertőzöttek száma a városban ezzel 21-re emelkedett, egy beteg pedig kedden belehalt a vírus okozta betegségbe. "A helyzet aggasztó" - mondta Lam, hozzátéve: "a következő 14 nap kulcsfontosságú lesz". A kínai szakértők az eddig ismert esetek alapján 14 napban határozták meg a vírus maximális lappangási idejét. Lam arra is kitért, hogy orvosi szakértőkkel való egyeztetés után további korlátozásokat jelent majd be a különleges közigazgatású várost Kína többi részétől elválasztó határ forgalmát érintően.

A kormányzóra jelentős politikai és társadalmi nyomás nehezedett, hogy rendeljen el teljes határzárat a Közép-Kínából kiindult járvány kizárása érdekében. Több mint 2400 hongkongi kórházi dolgozó csatlakozott a hétfőn kezdődött egészségügyi sztrájkhoz, de a kormányzó négy határátkelő pontot - köztük a nemzetközi repülőteret - továbbra is nyitva hagyott. A SCMP által közölt adatok alapján azonban a határt átlépők száma hétfőről keddre így is 44 százalékkal visszaesett, a beutazó utasoknak pedig mintegy 73 százaléka hongkongi lakos volt.

A Kínából érkező forgalom drasztikus korlátozása mellett a hongkongi kormányzat a közalkalmazottak számára lehetővé tette, hogy otthonról végezhessék a munkájukat február 16-ig, vagyis az eredetileg tervezett február 9-i dátumról még egy héttel megnyújtotta a távmunka idejét. A magánszektorban számos vállalat hasonló intézkedéseket vezetett be, és a SCMP szerint több munkahelyen valószínűleg hasonlóan ki fogják tolni az irodai munka visszaállításának az időpontját.

A lap továbbá meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a kormányzat az iskolák március 2-ig elrendelt bezárásának meghosszabbítását is tervezi.

A Japán partjainál karantén alá helyezett óceánjárón tíz utasnál mutatták ki a koronavírust

Legalább tíz utasnál mutatták ki a koronavírus fertőzést a Japán partjainál karantén alá helyezett óceánjárón – közölte a japán egészségügyi miniszter, Kató Kaconobu szerdán.

A Diamond Princess üdülőhajót, amelynek fedélzetén 3700-an tartózkodnak, azért tartják karantén alatt Jokohama partjainál, mert egyik utasánál, aki korábban Hongkongban kiszállt, kimutatták a tüdőgyulladást okozó új koronavírust. Egy 80 éves férfiről van szó.

Az utasok és a személyzet tagjai közül 273 embert vírusvizsgálat alá vetettek, akik érintkezhettek a fertőző férfivel. Az eredmény szerint tíz, 50 és 80 év közötti embernél kimutatták a fertőzést. Egyiküknél sem mutatkoztak súlyosabb tünetek, de kórházba szállítják őket. A japán kormány arra kérte az 56 országból származó utasokat és személyzetet, hogy két további hétre még maradjanak a karanténban – közölte Kató. A hajó egyik utasa telefonon elmondta: közölték velük, a hajó ki fog kötni, hogy feltöltse élelmiszerkészletét és felvegyen más szükséges cikkeket.

Üzent a WHO főigazgatója a koronavírus miatt

 Tedrosz Adanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója kedden Genfben bejelentette: nemzetközi szakértőkből álló csoportot küld Kínába az ottani kollégáik megsegítésére. A WHO vezetője már több alkalommal elismerően méltatta a pekingi intézkedéseket, amelyek szerinte lehetőséget adnak a betegség globális elterjedésének megakadályozására.

Gebrejeszusz ugyanakkor bírált egyes gazdag országokat, amiért "nagy késéssel" osztják meg a koronavírusos megbetegedéssel kapcsolatos információkat, és nagyobb nemzetközi szolidaritást kért a vírusos tüdőgyulladás-járvány leküzdésére.

Antonio Guterres ENSZ főtitkár kedden New Yorkban szintén nemzetközi szolidaritásra, valamint a járvány kapcsán megalapozatlanul elharapódzott diszkrimináció megállítására szólította fel a nemzetközi közösséget, miután világszerte több kínait és ázsiait ért rasszista támadás a járvány kitörése óta.

Megérkeztek Tyumenybe a Vuhanból evakuált oroszokat szállító katonai gépek

Néhány órás különbséggel megérkezett Tyumenybe szerdán az orosz légierő két, Il-76 MD típusú szállítógépe, fedélzetén 144, Vuhanból kimenekített, zömmel orosz állampolgárságú emberrel. Az evakuáltakat két hétre egy, a nyugat-szibériai várostól mintegy 30 kilométerre kialakított, dupla kerítéssel körbevett, a nemzeti gárda egységei által őrzött rehabilitációs központban helyezik el.

Hivatalos bejelentések szerint az Oroszországba szállított embereken több vizsgálatot is végeztek, de egyiküknél sem állapítottak meg koronavírus-fertőzést.

Korábbi bejelentés szerint 147 embert terveztek elszállítani a járvány epicentrumából, de végül csak 144-en szálltak fel Vuhanban a járványügyi szakembereket és orvosi felszerelést is szállító katonai gépekre. Túlnyomó többségük orosz állampolgár, de vannak közöttük fehérorosz, kazah, örmény és ukrán állampolgárok is.

Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) szerdai közlése szerint Oroszországban továbbra is két olyan - kínai állampolgárságú - személyt tartanak számon, akik 2019-nCoV típusú koronavírussal fertőződtek meg. Betegségük lefolyása enyhe, szervezetükből vakcina kifejlesztéséhez szükséges élő vírust nem sikerült kinyerni. A fertőzöttek egyikét egyébként éppen abban a Tyumeny megyében azonosították, ahol a Kínából elszállított oroszokat karanténba helyezték.

Oroszország több városából védőmaszkhiányról számoltak be sajtójelentések. A készletek szétkapkodása miatt például Vlagyivosztok az Eho Moszkvi független hangvételű rádióadó szerint nem tudta elküldeni a testvérvárosának, Harbinnak szánt segélyszállítmányt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán a szerdai kormányülésen azt javasolta, hogy fosszák meg a működési engedélyüktől mindazokat a gyógyszertárakat, amelyek a koronavírusra hivatkozva megemelték az egyéni védőeszközök árait. Putyin szerint néhány patika bezárása nem érződik meg az Oroszország gyógyszerellátáson. Tatyjana Golikova, a védekezésért felelős miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy forródrótot hoztak létre az új kínai koronavírus terjedésével kapcsolatossal kapcsolatos tájékoztatás, valamint a helyzettel visszaélő gyógyszertárak beazonosítására.

Oroszországban szerdán megtiltották a Kínából elindult utasok átutazását.

Az orosz belügyminisztérium kedden bejelentette, hogy elkészült annak a törvénytervezetnek a szövegezésével, amely lehetővé teszi majd a veszélyes betegséggel megfertőzött migránsok kitoloncolását. A jogszabály-tervezet értelmében a deportálható külföldiek az új koronavírus mellett a HIV, a B és a C típusú hepatitisz, a tbc, a lépfene, a pestis, a lepra és más betegségek hordozói lehetnek.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink