• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Új lehetőségek az akut vesekárosodás kivédésében

Hírek Forrás: Semmelweis Egyetem

A felfedezésről a legrangosabb nefrológiai szaklapban számolt be az MTA-SE Lendület Diabétesz Kutatócsoport.

Dr. Hosszú Ádám az első szerzője annak a Journal of the American Society of Nephrology folyóiratban megjelent cikknek, amely a Dr. Fekete Andrea vezette Lendület-kutatócsoport új eredményeit mutatja be a Sigma-1 receptor akut vesekárosodásban betöltött protektív szerepével kapcsolatban - tudatja a Semmelweis Egyetem.

A felnőttkori végállapotú veseelégtelenség emelkedő tendenciájának hátterében főként a világszerte több száz millió embert érintő civilizációs betegségek, mint a cukorbetegség és a magas vérnyomás növekvő előfordulása áll. A betegek számára a vesepótló kezelés (dialízis vagy vesetranszplantáció) elkerülhetetlen. A vesepótló kezelések közül a transzplantáció egyértelműen előnyösebb, azonban az átültetett szerv szállításával, illetve a műtéttel járó akut vesekárosodás mértéke nagyban befolyásolja a graft hosszútávú működését.

Dr. Hosszú Ádám és munkatársai az akut vesekárosodás patkánymodelljén, valamint sejttenyészeten végzett kísérletekkel elsőként írták le a Sigma-1 receptor pontos renális lokalizációját. A Sigma-1 receptort mindeddig, mint a központi idegrendszerben jelenlevő dajkafehérjét tartották számon, mely elsődlegesen a tanulásban, memóriában játszik szerepet. Eredményeik szerint a receptor aktiválásával beindított, ezidáig ismeretlen molekuláris jelátviteli mechanizmus a vérellátás javításával, valamint a gyulladásos folyamatok mérséklésével csökkenti a vesekárosodás mértékét.

A felfedezés jelentőségét növeli és potenciális gazdasági hasznosulást jelenthet, hogy a Sigma-1 receptor gyógyszeres serkentése új kezelési lehetőséget kínál a nagy halálozással járó akut vesekárosodás terápiájában.

A munka értékét jól jelzi, hogy az elmúlt tizenöt évben ezen kívül mindössze egy, kizárólag magyar szerzők munkáját bemutató közlemény jelent meg a vesegyógyászat legrangosabbjának számító folyóiratban. A közelmúltban Dr. Hosszú Ádám publikációjával a Semmelweis Egyetem Veritas et Virtus Alapítványának pályázatán első díjat nyert.

Legolvasottabb cikkeink