• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Újabb 19 szamárköhögéses esetet jelentettek az NNGYK-nak

Hírek 2024.07.10 Forrás: Weborvos - NNGYK
Újabb 19 szamárköhögéses esetet jelentettek az NNGYK-nak

Bár valószínűleg gyerekkorukban megkapták a kötelező oltást, 16 pertussisos beteg 15 év feletti volt.

A 2024. június 24 - 30. közötti héten egy tömeges, közösségi gyomor-bél hurut -járványt jelentettek – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványügyi és infekciókontroll főosztály legfrissebb, 26. heti, a hazai járványügyi helyzetet bemutató jelentéséből.

Egy Komárom- Esztergom vármegyei általános iskolából 92 fő (82 tanuló, 10 kísérő) erdélyi kiránduláson vett részt. Június 25-től kezdően 61 fő (55 tanuló, 6 kísérő) enterális tünetekkel betegedett meg. Kórházi ápolásra nem került sor. Négy betegnél kezdeményezett diagnosztikai székletvizsgálat még folyamatban van. Az illetékes járási népegészségügyi osztály által végzett járványügyi vizsgálat adatai alapján a megbetegedések étel eredete nem valószínűsíthető, a megbetegedéseket feltételezhetően vírusfertőzés okozta, mely kontakt úton terjedt.

A védőoltással megelőzhető fertőző betegségek közül egy mumpsz, tizenkilenc szamárköhögés (pertussis) és egy merevgörcs megbetegedés gyanújáról érkezett jelentés.

Egy Csongrád-Csanád vármegyei 13 éves, életkorának megfelelően két MMR oltással rendelkező férfibetegnél a mumpsz klinikai diagnózis alátámasztására, vagy elvetésére szolgáló virológiai vizsgálatok folyamatban vannak.

A 26. héten 19 szamárköhögés megbetegedés gyanúját rögzítették a fertőzőbeteg nyilvántartásba. A pertussis bejelentések a fővárosból, és 7 vármegyéből érkeztek (Baranya, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Somogy és Tolna). A betegek közül egy fő az 1-2 éves, két fő a 3-5 éves, négy fő a 15-19 éves, két fő a 30-39 éves, öt fő a 40-49 éves, egy fő az 50-59 éves, négy fő pedig a 60 év feletti korcsoportba tartozott. Az elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok egy betegnél alátámasztották a klinikai diagnózist. A többi betegnél a diagnosztikus vizsgálatok még folyamatban vannak.

Egy budapesti, 92 éves nőbeteg tetanus (merevgörcs) megbetegedésnek gyanújáról érkezett jelentés. A beteg tetanusz fertőzésre gyanús klinikai tünetekkel került kórházi felvételre, ahol aktív és passzív tetanusz elleni immunizálásban részesítették.

A héten három agyvelőgyulladás diagnózissal bejelentett megbetegedés közül egy 58 éves Komárom-Esztergom vármegyei és egy 77 éves Pest vármegyei férfi, továbbá egy 53 éves Vas vármegyei nő klinikai tünetei hátterében a kullancsencephalitis vírusa állt.

A 26. héten egy Hantavírus okozta veseszindrómáról érkezett jelentés. A 20 éves Baranya vármegyei férfibetegnél a laboratóriumi vizsgálat a Hantavírus Dobrava kóroki szerepét igazolta.

Kapcsolódó hírek