• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Újabb járványhírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.06.24 Forrás: MTI
Újabb járványhírek a nagyvilágból

Csaknem 9,2 millióan fertőződtek meg és 474 ezren haltak meg koronavírus fertőzésben a világ 188 országában.

Júliustól tovább enyhítenek a korlátozásokon Ausztriában

Júliustól tovább enyhítenek a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokon Ausztriában - jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár, Werner Kogler alkancellár és Rudolf Anschober egészségügyi miniszter szerdán egy bécsi sajtótájékoztatón.

Jövő szerdától a pincérek számára sem lesz kötelező a szájmaszk viselése; továbbra is viselni kell viszont a maszkot a tömegközlekedési eszközökön, az egészségügyi intézményekben, illetve azoknál a szolgáltatóknál, ahol nem lehetséges a legalább egy méteres távolság megtartása.  A vendéglátóhelyek az eddigi reggel 6 óra helyett már 5 órakor kinyithatnak; és ismét üzemelhetnek az önkiszolgáló büfék. A kisebb éjszakai bárokban pedig júliustól ismét lehetőség lesz a pultnál történő italmérésre.

Eltörlik a legfeljebb százfős zárt rendezvények, így a születésnapi partik kötelező zárási időpontját is. Augusztustól pedig már kétszáz fős esküvőket is lehet rendezni. Valamennyi sportág engedélyezett lesz; ennek lehetővé tételére ezeken a helyeken eltörlik a kötelező távolság megtartására vonatkozó szabályt. Továbbra is hangsúlyos szerep jut ugyanakkor a higiéniai előírásoknak, és a jelenlévőkről listát kell készíteni. Júliustól a beltéri sporteseményekre legfeljebb 250, a kültéri sportrendezvényekre 500 látogatót is beengedhetnek, azzal a feltétellel, hogy a vendégek csak a számukra kijelölt helyre ülhetnek. A látogatók száma fokozatosan növekszik majd, a tervek szerint szeptembertől a beltéri rendezvényeken már ötezer, a kültéri sporteseményeken tízezer látogató is jelen lehet. A kötelező egy méteres távolságot a stadionokban is be kell tartani.

Kurz azzal indokolta a döntést, hogy továbbra is alacsony a fertőzés terjedésének mértéke. A kancellár ugyanakkor arra kérte az osztrákokat, élvezzék az enyhítésekkel járó lehetőségeket, de legyenek továbbra is körültekintőek. Felhívta a figyelmet arra is, hogy "ne dobják ki" a szájmaszkjukat, ugyanis még szükség lehet rá.     

Ausztriában az elmúlt 24 órában 41 új fertőzöttet diagnosztizáltak; így jelenleg 474 aktív beteget tartanak nyilván. Eddig összesen 17 366-an fertőződtek meg koronavírussal, közülük 16 282-en időközben meggyógyultak.

 

Ukrajnában megint rekordot döntött az új fertőzöttek napi száma

Ismét rekordot döntött Ukrajnában a fertőzöttek napi növekménye szerdára, 940 új beteget regisztráltak - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített. A korábbi legmagasabb napi növekmény a június 18-i 921 volt.

Az új esetekkel együtt Ukrajnában az eddig azonosított fertőzöttek száma átlépte a 39 ezret (39 014). A betegségben elhunytaké 16 újabb halálos áldozattal 1051-re emelkedett, miközben eddig 17 409-en gyógyultak meg, közülük 453-an az elmúlt napban. Az aktív betegek száma így 20 554 az országban.

A legtöbb új fertőzöttet ismét a nyugati országrészből jelentették: Lviv megyéből 203-at, Rivne megyéből pedig 126-ot, a harmadik legtöbbet, 99-et pedig az ország legfertőzöttebb régiójából, a fővárosból, Kijevből.

Vitalij Klicsko főpolgármester szerdai sajtótájékoztatóján közölte, hogy Kijevben az azonosított fertőzöttek száma 4528-ra nőtt, eddig 101-en haltak bele a betegségbe, míg 1440-en gyógyultak meg, közülük 25-en az elmúlt napban. Előző nap újabb haláleset a fővárosban nem volt. A kijevi kórházakban 232 Covid-19-beteget ápolnak, 51-en vannak súlyos állapotban, egy beteg van lélegeztetőgépen. Rajtuk kívül még 33-an vannak koronavírus-fertőzés gyanújával kórházban. Megerősítette ugyanakkor, hogy a kormányrendeletnek megfelelően a fővárosban engedélyezik az éttermek, a színházak és a mozik megnyitását. Hozzátette, ha továbbra is gyors ütemben nő a fertőzöttek száma Kijevben, ismét szigorítanak a karanténkorlátozásokon.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi tájékoztatóján arról számolt be, hogy előző nap újabb 105 egészségügyi dolgozónál állapították meg a koronavírus-fertőzöttséget. Velük együtt az egészségügyi dolgozók körében az azonosított fertőzöttek száma már meghaladta a 6240-et, és - az UNIAN ukrán hírügynökség által közölt adat alapján - eddig legalább 43-an haltak bele a betegségbe.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy már második hete folyamatosan túllépi a megelőző rekordnövekményt a fertőzöttek napi száma. Hozzátette, hogy emellett a fertőzés szövődményeként fellépő tüdőgyulladásos megbetegedések száma is gyors ütemben nő, jelenleg 958 ilyen beteget tartanak számon. Közölte továbbá, a minisztérium már dolgozik azon, hogy több régióban növeljék azoknak a kórházaknak a számát, amelyek Covid-19-betegeket fogadnak.

Meghaladta a 13 ezret a fertőzöttek száma Szerbiában, újra korlátozásokat vezettek be

Újra korlátozásokat vezetnek be Szerbiában, mert a napi új fertőzöttek száma ismét meghaladta a százat, Szkopje és Pristina viszont a fertőzöttek számának folyamatos növekedése ellenére ismét megnyitja a repülőtereket.

Szerbiában egy nap alatt 12 990-ről 13 092-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Kedden egy halálos áldozata volt a betegségnek, ezzel 263-ra nőtt az elhunytak száma. Az országban az utóbbi egy hónapban száz alatt maradt a napi új fertőzöttek száma, ám kedden már 102 új fertőzöttet regisztráltak, ezért összehívták a koronavírus-járvány kezeléséért felelős válságstábot, amely úgy döntött, kötelezővé teszi a maszk viselését a tömegközlekedési eszközökön az egész országban.

Zárt térben nem kötelező, de ajánlott a maszk viselése, és az embereknek mindenhol be kell tartaniuk a legalább másfél méteres távolságot egymástól. A válságstáb kilátásba helyezte, hogy ha nem javul a helyzet, akkor a bevásárlóközpontokban, a piacokon és az élelmiszerüzletekben is kötelező lesz a szájmaszk viselése. Emellett meghosszabbították a látogatási tilalmat a kórházakban.

Koszovóban keddről szerdára 2216-ról 2268-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában egy halálos áldozata volt a Covid-19 betegségnek a kis balkáni államban, eddig 38-an haltak bele a betegségbe. Vasárnaptól Koszovó újra megnyitja a nemzetközi repülőtereit, az országba lépőknek 96 óránál nem régebbi, negatív koronavírus-tesztre lesz szükségük ahhoz, hogy elkerüljék a karantént.

Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában 5196-ról 5311-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Egy nap alatt négyen haltak bele a Covid-19 betegség szövődményeibe, és ezzel 251-re nőtt a halálos áldozatok száma. A szkopjei kormány döntése értelmében péntektől negatív koronavírus-teszt és karanténkötelezettség nélkül léphet be mindenki az országba. Június 26-án megnyitják az összes határátkelőt, a nemzetközi repülőterek pedig július elsejétől nyitnak meg.

Montenegróban szerdára 367-ről 383-ra nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Az Adria-parti országban két hónapja nem volt halálos áldozata a vírusnak, a járvány ideje alatt kilencen haltak bele a betegségbe. 42 napig nem volt új fertőzött, ezért a járványügyi szakértők egy része a járvány második hullámáról beszél.

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 3525-ről 3588-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában egy ember halt bele a betegségbe, így a halottak száma 172. Az ország többségében horvátok és bosnyákok lakta részének, a Bosznia-hercegovinai Föderációnak a parlamentje azt kérte az ország vezetésétől, hogy ossza szét az elmúlt három hónapban felhalmozott egészségügyi felszerelést, ugyanis egyre több a fertőzött, az egészségügyi intézményeknek, de a magánembereknek is szükségük van megfelelő védőfelszerelésre.

Johnson: a jövő héten nyithatnak az éttermek, szállodák, múzeumok

A nagy-britanniai koronavírus-járvány enyhülése immár lehetővé teszi, hogy a jövő hét végén Angliában kinyithassanak a vendéglátóhelyek, a szállodák, a múzeumok, a turistalátványosságok, és lazítani lehet az emberek közötti kötelező távolságtartást előíró szabályt is - mondta kedden a brit miniszterelnök. Boris Johnson a londoni alsóház képviselőinek tartott tájékoztatójában elmondta: az új fertőzések száma naponta 2-4 százalékkal csökken.

Hozzátette: május első felében az Egyesült Királyság egészében csaknem 69 ezer új koronavírus-fertőzést mutattak ki szűrővizsgálattal, június első felében ugyanakkor már csak 22 ezer koronavírusteszt eredménye lett pozitív, 70 százalékkal kevesebb, mint egy hónappal korábban. Négy héttel ezelőtt Angliában átlagosan minden 400 ember közül egy volt koronavírus-fertőzött, június első felében azonban a fertőzöttek aránya már csak 1:1700 volt - mondta a konzervatív párti brit kormányfő.

Hozzátette: május 11-én Angliában, Walesben és Észak-Írországban 1073 pácienst vettek fel a kórházak koronavírus-fertőzés miatt, június 20-ára azonban a Covid-19 betegséggel újonnan kórházba szállítottak száma 74 százalékkal 283-ra csökkent. A miniszterelnök ismertetése szerint a napi halálesetek száma hétnapos mozgó időszakok átlagában számolva április 14-én tetőzött 943 halálozással. Május 14-én 476, a hétfőn zárult hétnapos időszakban 130 volt halálozások számának napi átlaga.

Johnson hangsúlyozta: jóllehet az éberség továbbra is kötelező, a brit kormány megítélése szerint azonban jelenleg nem fenyeget olyan második koronavírus-fertőzési hullám, amely maga alá gyűrhetné a brit állami egészségügyi szolgálatot (NHS). A kormányfő kijelentette: tekintettel a koronavírus elterjedtségének jelentős csökkenésére, a brit hatóságok július 4-étől módosítják azt az előírást, amelynek alapján a nem egy háztartásban élőknek jelenleg legalább két méter távolságot kell tartaniuk egymástól. Johnson szerint ez a szabály lehetetlenné teszi a brit gazdaság nagy részének működését; a vendéglátó ágazatnak például csak egy kis töredéke tud így működni

Az "egy méter plusz" nevű új szabály értelmében az embereknek a jövő hét végétől egy méter távolságot kell tartaniuk egymástól, kiegészítő kockázatcsökkentő intézkedések érvényesítésével együtt. Ezek közé tartozik mások mellett az irodák átrendezése úgy, hogy az egy irodai térben dolgozók ne egymással szemben üljenek, az ugyanabban a zárt térben tartózkodók számát csökkenteni kell, javítani kell a szellőzést, a működéshez nem feltétlenül szükséges közösségi tereket le kell zárni, gondoskodni kell kézfertőtlenítők kihelyezéséről és a műszakokat úgy kell kialakítani, hogy mindig ugyanazok a csoportok dolgozzanak együtt.

A kormány új útmutatása alapján emellett július 4-étől két külön háztartás tetszőleges számú tagjai szabadtéren és épületekben egyaránt korlátozás nélkül találkozhatnak. Ez a módosítás feloldja azt a jelenlegi korlátozást, amelynek alapján mindig csak ugyanannak a két külön háztartásnak a tagjai találkozhatnak, és csak szabadtéren, például egyikük otthonának kertjében. 

Jövő szombattól kinyithatnak az éttermek és a pubok is, de csak úgy, hogy belső terükben biztosítják az asztali rendelésfelvételt és a felszolgálást, vagyis a vendégeknek nem kell a pénztáraknál vagy a kiszolgálópultoknál sorban állniuk. A két méter távolság betartását előíró szabály enyhítését elsősorban a vendéglátó szakma szorgalmazta.

Kate Nicholls, a brit vendéglátó ágazat üzleti érdekvédelmi szervezetének - UK Hospitality - vezérigazgatója a BBC közszolgálati rádiónak a minap elmondta: ha egymástól csak két méterre lehet leültetni a vendégeket, akkor a vendéglátóhelyek szokásos bevételüknek mindössze a 30 százalékát tudják elérni, ha azonban a kötelező távolságtartás egy méterre csökken, a bevételek elérhetik a szokásos szint 60-75 százalékát.

Boris Johnson keddi bejelentése szerint minden szabadidős létesítmény és turistalátványosság is megnyithat a jövő hét végén, ha ezt biztonságosan meg tudja tenni. Kinyithatnak a szabadtéri edzőlétesítmények, a játszóterek, a mozik, a múzeumok, a képtárak, a szabadidőparkok, a könyvtárak, a vallási intézmények és a közösségi központok. Az éjszakai szórakozóhelyek, az uszodák, a víziparkok és a gyógyfürdők azonban egyelőre zárva maradnak.

Johnson hangsúlyozta azt is, hogy minden enyhítési lépés feltételes és visszafordítható, és ha a járványhelyzet megköveteli, a kormány nem riadna vissza akár országos szintű korlátozások újbóli bevezetésétől sem.

Franciaországban egyelőre nem vált be a kontaktkövető alkalmazás

Franciaországban nem vált be eddig a koronavírus terjedésének követésére kifejlesztett szoftver, miután négy héttel a bevezetése után csak 14 fertőzésgyanús esetet jelzett - közölte kedden a kormány.

A franciáknak alig két százaléka töltötte le a mobiltelefonjára a StopCovid elnevezésű alkalmazást, amelyen keresztül egy fertőzött felhasználó névtelen módon jelezheti a többi felhasználónak, hogy az elmúlt 24 órában egymás közelébe kerültek.

Cédric O digitális ügyi államtitkár keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a másfél millió felhasználó közül eddig alig 68 felhasználó jelezte az alkalmazáson keresztül a többieknek, hogy fertőzött, és csak 14-en kaptak automatikusan figyelmezető értesítést arról, hogy egy vagy két fertőzött közelébe kerültek.

A kormánytag szerint a számok ugyanakkor nem kérdőjelezik meg az alkalmazás hatékonyságát, és elsősorban a vírus visszaszorulásának tudhatók be.A kormány szerint a lakosság két százaléka, mintegy másfélmillióan töltötték le a StopCovidot, ami töredéke a németországi változatnak, a szomszédos országban ugyanis 10 millió alkalommal töltötték le az applikációt - ismerte el az államtitkár. Szerinte ugyanakkor a különbség Németországhoz képest nem mond semmit a francia változatról, hanem inkább a két ország köti kulturális különbségről, és a járvánnyal szembeni viselkedésekről árul el valamit.

A kormány arra is emlékeztetett, hogy nemcsak Franciaországban vannak fenntartások a kontaktkövető alkalmazásokkal szemben, amelyeket eleinte a karantén feloldásához az egyik fontos lépésnek tekintettek a kormányok, de utóbb kiderült, hogy a technológiai kihívások és az adatvédelmi problémák miatt a bevezetésük túl összetetté vált. Olaszországban is viszonylag kevesen töltötték le az alkalmazást, Nagy Britanniában egyelőre felfüggesztették a bevezetését, Norvégiában pedig a már bevezetett applikációt használatát adatvédelmi problémák miatt egy héttel ezelőtt felfüggesztették.

Törökországban ismét 1300 közelébe szökött fel az új esetek száma

Törökországban az utóbbi négy nap 1200 körüli szintjéről kedden ismét 1300 közeli értékre, 1268-ra szökött fel a koronavírus-járvány újonnan igazolt fertőzöttjeinek a száma - derült ki abból a táblázatból, amelyet Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter tett közzé a Twitter-fiókján. Az összesítés szerint a kis-ázsiai országban a regisztrált esetek száma ezzel - a világon tizenkettedikként - meghaladta a 190 ezret, 190 165-re nőtt.

A korábban lassuló járvány napi esetszámai a hatósági intézkedések enyhítését követően 900 körüli szintről indulva június közepén néhány nap alatt 1600 közelébe jutottak. A mutató június 15. óta csökkent, az előző négy napban 1200 körül alakult, hétfőn például 1212 embernél diagnosztizálták a kórokozót.

Kedden 27-en vesztették életüket a fertőzés következtében. Ez az érték május 29. óta nem állt ilyen magasan. A halálos áldozatok száma a mostani adattal átlépte az ötezret, egészen pontosan 5001-re emelkedett. A halálesetek száma ugyancsak június közepe óta lassan növekvő tendenciát mutat, a vasárnapi adat 23, a hétfői 24 volt, miközben június 13-án járt már alacsonyabban, 14-en is.

Az intenzív osztályon fekvő, valamint a lélegeztetőgépre szoruló betegek száma nagyságrendileg olyan mértékben nőtt, mint hétfőn. Az előbbi mutató 846-ról 893-ra, az utóbbi 345-ről 362-re ugrott. A gyógyultak száma 1315-tel 162 848-ra emelkedett, ők teszik ki tehát az összes eset közel 86 százalékát, mindazonáltal a napi mutató ezúttal is alig haladja meg az új esetek számát. A 83 milliós országban eddig mintegy 3,03 millió vírustesztet végeztek el. Törökország május 4-től "ellenőrzött társadalmi élet" elnevezéssel átlépett a járvány elleni védekezés második fázisába, amely a maszkviselésre, a másfél méteres távolság betartására és a megfelelő tisztálkodásra, tisztán tartásra épül.

A lazítások keretében nyitva tartanak a bevásárlóközpontok, az éttermek, a kávézók, az óvodák, a fodrászatok, a szépségszalonok, a múzeumok, a szállodák és a strandok is. Az ország június 1-jével fokozatosan elkezdte újraindítani a belföldi légi közlekedést, június 11-ével pedig a nemzetközi repülőjáratokat. Szintén 11-én nyitották meg a személyforgalom előtt a szárazföldi határállomások csaknem mindegyikét is, az Iránnal közös átkelőhelyek zárvaradtak.

A vallásügyi hivatal (Diyanet) kedd este bejelentette, hogy szerdától a mecsetek már nemcsak két alkalommal, hanem mind az öt napi imádkozás keretében fogadni fogják a híveket.

Törökország 81 tartományából 50-ben kötelező közterületen a maszkviselés, beleértve Isztambult és Ankarát, azonban számos népesebb tartományban, köztük Antalyában nem. Az előírás megszegése 900 líra (mintegy 40 ezer forint) pénzbüntetést von maga után.

Egyhetes kijárási korlátozásról döntöttek több izraeli lakónegyedben

Egyhetes kijárási korlátozásról döntött Izraelben a koronavírus-kabinet több lakónegyedben a koronavírus-járvány gócpontjaiban a fertőzöttek folyamatosan emelkedő száma miatt - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet kedden.

Szerda reggel nyolctól egy hétig "korlátozott negyed" lesz az Elad nevű kisváros és Tibériás több lakónegyede. Júniusban Eládban 53, Tibáriáson pedig 78 új fertőzést diagnosztizáltak. Hamarosan várhatóan újabb helyekről döntenek az egészségügyi minisztérium ajánlásai alapján.

Az ilyen zárt negyedeket nem szabad elhagyni, csak gyógykezelés végett, alapvető élelmiszer vásárlására, jogi eljárások miatt, közvetlen rokonok temetésére, külön élő szülőknél a gyermekek átadásához, és hatósági engedéllyel más rendkívüli esetekben. Ezekre a helyekre csak a mentősök, a rendőrség és a katonaság léphet be a helyi lakosok mellett, az orvosi személyzet, a szociális munkások, újságírók, valamint az ott dolgozó munkavállalók, és az érettségi vizsgákra lehet ki- és beutazni.

A járvány újabb fellángolását jelzi, hogy az utóbbi egy napban 459 új esetet találtak, s ennyi új fertőzöttet legutóbb április 22-én jegyeztek fel Izraelben. Az utóbbi hetekben folyamatosan és fokozatosan emelkedik az koronavírus hordozóinak a száma. A kórházi ápolásra szorulók száma 11-el 189-re nőtt, viszont a súlyos állapotban lévők száma 46-ről 40-re csökkent, és a lélegeztetőgépen lévők száma is 29-ről 27- re mérséklődöt

Hétfőn 12 970 tesztet végeztek el a fertőzöttek azonosítására, s közülük 2,6 százalék bizonyult vírushordozónak. Jelentős gócpontok még a Tel-Avivtól északra lévő Bat Jam, az ultraortodox Bné Brak, valamint az ország északi részében található, arabok lakta Arara és Umm el-Fahem.

Izraelben jelenleg 5299 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, ez a szám május 29-én még 1917 volt. A járvány megjelenése óta eddig 21 467 fertőzöttet diagnosztizáltak, és 308-an haltak meg a Covid-19-betegségben.

Az Egyesült Államokban "zavarba ejtő mértékben" nő a fertőzöttek száma

Az Egyesült Államokban "zavarba ejtő mértékben" nő a koronavírus-fertőzöttek száma - jelentette ki Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó amerikai intézet igazgatója kedden a képviselőházban tartott meghallgatáson.

Fauci, aki korábban a Fehér Ház koronavírus-járvánnyal foglalkozó munkacsoportjának egyik tagja volt, a képviselőház energetikai és kereskedelmi bizottságának meghallgatásán úgy fogalmazott: egyes tagállamok már jól kezelik a járványt, illetve a vírus terjedésének féken tartását, míg másoknál - ahogyan fogalmazott - "sok a sötét felhő és az ismeretlen tényező". Úgy vélekedett, hogy ennek oka az lehet, hogy egyes államokban túl korán indították újra a gazdaságot és a mindennapi életet anélkül, hogy megfelelő számban rendelkezésre álltak volna a vírustesztek vagy a vírussal fertőzöttek kapcsolatrendszerének feltárását segítő módszerek.

    A járványügyi szakember pozitív példaként New York államot említette. Leszögezte, hogy az elkövetkező két hét "kritikus fontosságú lesz" a vírus jelenleg Arizonában, Texasban és Floridában tapasztalható terjedésének kezelésében. Elmondta, az elmúlt hetekben ugyan csökkent a járványban elhunytak száma, de ez szerinte "nem jelent semmit", mert "a halálozások száma mindig jelentős mértékben lemarad az újonnan diagnosztizált fertőzöttek számától".

A szakember mindazonáltal optimistának nevezte magát. Úgy vélekedett, hogy az ország felkészült a járvány második hullámára. Hozzáfűzte ugyanakkor: egyáltalán nem bánja, hogy már nem korábban figyelmeztetett a szájmaszkok viselésének fontosságára.

Fauci arról tájékoztatta a törvényhozókat, hogy a korábbiaknál több vírustesztet végeznek majd, s a The New York Times című lap tudósítása szerint leszögezte, hogy sem a Fehér Ház, sem a kormányzat többi tagja nem kérte a vírustesztek lassítását. Ez ügyben volt egy kis vita az amerikai közéletben. Donald Trump amerikai elnök ugyanis a szombaton az oklahomai Tulsában tartott választási nagygyűlésen azt mondta, a járványügyi helyzet annyit javult, hogy akár csökkenteni is lehetne a vírustesztek számát. Később az elnök úgy fogalmazott: csupán tréfálkozott.

Frank Pallone, az energetikai és kereskedelmi bizottság demokrata párti elnöke a keddi meghallgatáson megjegyezte: Trump tulsai szavai "különösen meggondolatlanok" voltak. Az elnök egyébként kedden, mielőtt Arizonába indult, a Fehér Házban újságíróknak ismételten tréfásnak minősítette szombati megjegyzéseit, és azt állította, hogy az amerikai kormányzat minden más országnál több vírustesztet végeztet.

Anthony Fauci meglátása szerint az új típusú koronavírus elleni vakcina az év végére vagy a jövő év elejére készen lehet, bár óvott a sietségtől. Felhívta a figyelmet arra, hogy az oltóanyagnak "valóban biztonságosnak és hatékonynak" kell lennie.

Fauci mellett a meghallgatáson részt vett Robert Redfield, a járványügyi és betegségmegelőzési központok (CDC) igazgatója, Stephen Hahn, az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyelet (FDA) vezetője és Brett Giroir tengernagy, az emberi erőforrások és egészségügy minisztériumának közegészségügyért felelős miniszterhelyettese.

Robert Redfield azt fejtette ki, hogy a járvány "a század legnagyobb egészségügyi válsága az Egyesült Államokban és a világban", Brett Giroir pedig a vírustesztek fontosságát hangsúlyozta.

Az Egyesült Államokban - a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház keddi adatai szerint - már több mint 2 millió 300 ezer embert diagnosztizáltak a vírusfertőzéssel, és a vírus okozta Covis-19-betegségbe, illetve ennek szövődményeibe 120 ezer amerikai halt bele.

Legolvasottabb cikkeink