• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Újabb járványhírek a nagyvilágból

Hírek 2021.08.16 Forrás: MTI
Újabb járványhírek a nagyvilágból

Szlovákiában új besorolásban fogadhatják a vendégeket az éttermek hétfőtől. Szerbiában keddtől kapható a vakcina harmadik adagja.

Horvátországban és Szlovéniában is a negyedik hullámra figyelmeztetnek
Az egészségügyi hatóságok nem elégedettek az átoltottság arányával Horvátországban és Szlovéniában, a szakemberek pedig a negyedik hullámra figyelmeztetnek - írta a helyi sajtó hétfőn. Milan Krek, a szlovén közegészségügyi intézet (NIJZ) igazgatója szerint a helyzet komoly, a járvány exponenciálisan terjed, és egyre többen kerülnek kórházba is. "Minden jel arra mutat, hogy gyorsan ideér a negyedik hullám" - mondta.

Kiemelte: a járványhelyzet rosszabb, mint tavaly ugyanebben az időszakban volt. "Megengedhetetlen, hogy az országban 300 ezer, 50 év feletti ember még nem kapott oltást, miközben raktáron áll 700 ezer adag vakcina" - tette hozzá.

A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 954 207-en kaptak védőoltást, közülük 851 160-an már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 45, illetve 40 százaléka.

Hétfőre 56 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki Szlovéniában. A vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben az elmúlt egy napon nem halt meg senki. A koronavírusos betegek közül 45-en vannak kórházban, tízen közülük intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 46 új esetet azonosítottak, így a járvány kezdete óta az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 366 ezret. A Covid-19 betegség szövődményeiben az elmúlt napon két beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8285-re emelkedett. Kórházban 212 beteget ápolnak, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló országban eddig 1 679 731-en kaptak védőoltást - a jogosultak 41,4, a felnőtt lakosság 49,7 százaléka -, közülük 1 549 881-en már a második adagot is felvették.

Ivana Pavic Simetin, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatóhelyettese szerint Horvátországot már elérte a járvány negyedik hulláma.

"Ennek lesz egy dinamikája, a fertőzöttek száma kezd felfelé ívelni, majd csökkeni fog az intézkedések szigorításával, illetve a beoltottak számának növekedésével" - hangsúlyozta, hozzátéve: egytelen védőoltás sem hatékony száz százalékban, és mindenkinél lehetnek mellékhatásai, amelyek főleg enyhék és gyorsan elmúlnak. "Ez nem ok arra, hogy ne oltassuk be magunkat" - húzta alá.

Mindkét említett országban kevesebb tesztet végeztek a hétvégén, mint a hétköznapokon szoktak.

 

Szerbiában keddtől kapható a vakcina harmadik adagja
A koronavírus elleni védőoltás harmadik adagját keddtől kaphatják meg Szerbiában azok, akik gyenge immunválaszt adtak a vakcina első két adagjára - jelentette be Darija Kisic Tepavcevic szociálisügyi miniszter, a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb tagja a szerbiai közszolgálati televízióban.

A szakember hozzátette: először a legveszélyeztetettebbek, későbbiekben viszont bárki felveheti az oltás harmadik adagját.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában hétfőre 817-tel 732 044-re, Koszovóban 1096-tal 115 921-re, Észak-Macedóniában 805-tel 162 182-re, Montenegróban 446-tal 106 196-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 172-vel 207 468-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában néggyel 7167-re, Észak-Macedóniában tízzel 5551-re, Montenegróban pedig kettővel 1644-re növekedett. Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában az elmúlt napon nem volt halálos áldozata a kórnak, így a halottak száma 2282, illetve 9745 maradt.

Ukrajnában mindenhol megkezdődhet a tanítás, ha nem romlik a járványhelyzet
Ukrajnában szeptember 1-jén minden iskolában megkezdődhet a tanítás a szokásos módon, ha nem romlik a járványhelyzet az országban - közölte Szerhij Skarlet oktatási miniszter egy hétfői televíziós műsorban.

A tárcavezető kijelentette, hogy amennyiben két hét múlva is az ország egésze a járványhelyzet szerinti legenyhébb, zöld besorolásban lesz, zavartalan lesz a tanévkezdés mindenhol. Csak azokban a régiókban kell áttérni a táv- vagy a vegyes formátumú oktatásra, amelyek a koronavírus szempontjából súlyosabb besorolásba kerülnek.

Az UNIAN hírügynökség emlékeztetett arra, hogy a kormány rendelete értelmében azokban az iskolákban, amelyekben a pedagógusoknak legalább a nyolcvan százaléka felvette a koronavírus elleni védőoltást, akkor is a szokásos módon folyhat a tanítás, ha az adott régió a legsúlyosabb, vörös besorolásba kerül. Skarlet újfent megerősítette ugyanakkor, hogy senkit sem kényszerítenek az oltás felvételére.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) adatai alapján hétfőn arról számolt be, hogy az elmúlt hét alatt, azaz augusztus 9-15. között 922 ezer oltást adtak be az országban, ami új rekordnak számít.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány februári kezdete óta 4 722 695-en kapták meg valamely védőoltás első, 2 738 073-an a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Vasárnap 31 675 embert oltottak be az országban.

A koronavírus-járványnak az elmúlt hét hétköznapjain tapasztalt fokozatos, kismértékű terjedése után a hét végén visszaesett az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, aminek általában az az oka, hogy ilyenkor kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet végeznek. Hétfőre 417 új beteget jegyeztek fel, míg vasárnapra 695-öt, szombatra pedig 1353-at, ami a legmagasabb növekmény volt a héten. Velük együtt az azonosított fertőzöttek száma 2 266 329-re nőtt. Hétfőre 14 beteg hunyt el, így a halálos áldozatok száma 53 269-re emelkedett. Eddig 2 197 075 gyógyultak meg, míg az aktív fertőzöttek száma 155-tel 15 985-re nőtt. Kórházba előző nap 433 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került.

Szlovákiában beoltottságuk függvényében fogadhatják a vendégeket az éttermek hétfőtől
Három nyitvatartási mód közül kell választaniuk a szlovákiai éttermek üzemeltetőinek hétfőtől, s a járványügyi adatoktól függően csak akkor működhetnek teljes kapacitással, ha kizárólag olyan vendégeket fogadnak, akik felvették a koronavírus elleni oltást - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) közlésére hivatkozva hétfőn.

A pozsonyi kormány által a múlt héten jóváhagyott, s most hétfőtől hatályba lépett járványügyi intézkedések szerint az éttermek és más vendéglátóhelyek üzemeltetőinek kell dönteniük arról, hogy beoltottságuk alapján milyen vendégeket fogadnak. Amennyiben az üzemeltető úgy dönt, hogy kizárólag beoltott vendégeket fogad, a vendéglátóhely korlátozások nélkül, teljes befogadókapacitással működhet. A második lehetőség, hogy az üzemeltető a beoltott vendégek mellett a negatív vírusteszttel rendelkezőket, illetve a fertőzésen már átesetteket is beengedi, de ebben az esetben korlátoznia kell vendégei számát. A legszigorúbb korlátozások pedig azokra a vendéglátóhelyekre vonatkoznak, amelyek nem tesznek különbséget vendégeik között, s mindenkit fogadnak. Ezek a korlátozások az éttermeken kívül a szállodákra, edzőtermekre, és múzeumokra, illetve a tömegrendezvényekre is vonatkoznak.

Az üzemeltetők, illetve a rendezvényszervezők által választott nyitvatartási vagy működési módok alapján foganatosítandó korlátozások és azok mértéke annak függvényében módosul, hogy az adott járás - amelyben a vendéglátóhely üzemel - a fertőzöttek aktuális számának tükrében milyen besorolás alá esik a hetente újraértékelt, úgynevezett Covid-szemafor alapján. Ez utóbbi szerint jelenleg Szlovákia 79 járása közül 70 a legenyhébb, zöld besorolás alá esik, vagyis a védőmaszk beltéri viseletén kívül csak minimális korlátozások vannak érvényben.

A mintegy öt és fél millió lakosú Szlovákiában a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint hétfőig 2 millió 318 ezren kaptak legalább egy oltást, és közülük 2 millió 92 ezren már a második adagot is. Szlovákiában közel három hónapja viszonylag alacsony szinten stagnál az újonnan kimutatott fertőzöttek száma, amely vasárnap 7 volt, az elvégzett 1309 PCR-teszt mintegy fél százaléka.

Legolvasottabb cikkeink