• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Újabb országok függesztették fel az AstraZeneca vakcinát

Hírek Frissítve 2021.03.16 Forrás: MTI
Újabb országok függesztették fel az AstraZeneca vakcinát

Olaszországban, Spanyolországban, Szlovéniában és Németországban is felfüggesztették az AstraZeneca-vakcina használatát. Külföldi hírek.

Romániában megduplázódott a fertőzésszám, megteltek az intenzív osztályok
Romániában - három hónap után először - kedden ismét meghaladta a 6000-et a 24 óra alatt beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, vagyis egy hónap alatt több mint kétszeresére emelkedett a fertőzésszám, a Covid-kórházak intenzív osztályain pedig szinte mindenütt beteltek a helyek. A keddi 6118 új fertőzött az utóbbi két hét átlagának másfélszerese, a 133 haláleset pedig 60 százalékkal több az utóbbi két hét átlagánál.

A járványügyi szakemberek ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a "rejtőzködő" fertőzöttek miatt a hivatalos adatok nem tükrözik a baj mértékét. Nelu Tataru, a képviselőház egészségügyi bizottságának elnöke rámutatott: csökkent a tesztek száma, sok fertőzött a tesztelés elkerülésével próbálja kicselezni a karantént, aminek az a következménye, hogy a koronavírusos betegek már eleve súlyos állapotban érkeznek kórházba, ugyanakkor egyre több fiatalnál tapasztalnak súlyos szövődményeket.

A járvány gyorsulásának legaggasztóbb jele az, hogy a Covid-kórházakban a jelenleg rendelkezésre álló 1264 hely 97 százaléka betelt, a katasztrófavédelem pedig arra készül, hogy - a novemberi második hullám legválságosabb időszakához hasonlóan - a legfertőzöttebb térségekből mentőhelikopterekkel és repülőgépekkel helyezze át a súlyos betegeket a kevésbé leterhelt országrészekbe.

Dorel Sandesc, a román intenzív terápiás társaság alelnöke szerint a romániai kórházakban összesen 4174 ágy áll a válságos állapotban lévők rendelkezésére, a lélegeztetőgépek száma pedig a járvány elejéhez képest több mint duplájára - 1300-ról 4174-re - emelkedett. Szerint a legnagyobb gond a szakemberhiány, valamint az, hogy a kórházak a létszámstop miatt nem hirdethetnek versenyvizsgát szakorvosi állásokra.

Romániában az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett valamennyi rendelkezésre álló vakcinával, köztük a nyugat-európai országokban felfüggesztett AstraZenecával is folytatódik a koronavírus elleni oltáskampány, az egydózisú Johnson & Johnson oltóanyagát pedig a mozgó oltópontok ellátására használnák - közölte keddi sajtóértekezletén Valeriu Gheorghita katonaorvos, a kampány koordinátora.

A román egészségügyi szakemberek az oltáskampány koordinációs tanácsának hétfő esti rendkívüli ülésén úgy értékelték: vállalható szintű kockázat és beoltatlan lakosságénál nem rosszabb arány az, hogy 17 millió AstraZenecával beoltott ember közül 37 esetben tapasztaltak vérrögképződést, amelyekről egyébként nem bizonyosodott be, hogy összefüggésben állnának az oltással.

Gheorghita elismerte: Romániában is megingott a bizalom, ennek jeleként az AstraZenecára regisztrált 446 ezer felhasználó közül 33 ezer lemondta előjegyzését. Mivel azonban március 15-én megkezdődött az oltáskampány harmadik szakasza, és megnyitották a regisztráció lehetőségét a teljes felnőtt lakosság előtt, az AstraZenecát használó oltóközpontokban lévő mintegy 100 ezer szabad hely 82 százaléka is betelt.

Hozzátette: a román hatóságok figyelemmel követik az AstraZeneca oltások esetleges mellékhatásait és további döntéseikkel megvárják az EMA illetékes kockázatértékelő bizottságának (PRAC) csütörtökön esedékes állásfoglalását.

Szerbiában majdnem minden bezár a következő öt napra
A hét hátralevő részére szinte mindent bezárnak Szerbiában, a koronavírus-járvány terjedését lassítandó szerdától vasárnapig csak az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak és a benzinkutak tarthatnak nyitva - erről döntött a járvány kezelésével megbízott válságstáb hétfőn.

A múlt hét végén és egy héttel korábban is minden zárva tartott, ám a szakértői testület úgy ítélte meg, hogy nem elegendő csak a hétvégére időzíteni a korlátozásokat, hosszabb távú szigorításra van szükség. Az intézkedéstől a járványhelyzet javulását remélik a szakértők.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában keddre 4516-tal 520 793-ra, Koszovóban 574-gyel 77 787-re, Észak-Macedóniában 284-gyel 112 618-ra, Montenegróban 470-nel 84 163-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 582-vel 144 631-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 28-cal 4737-re, Koszovóban 13-mal 1719-re, Észak-Macedóniában 21-gyel 3338-ra, Montenegróban héttel 1137-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 63-mal 5776-ra nőtt.

Belgium folytatja az AstraZeneca vakcinával az oltást
Belgium tovább folytatja a koronavírus ellen az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcina alkalmazását, mivel szakvélemények szerint az "oltóanyag jó, biztonságos és hatékony" - jelentette be kedden a belga szövetségi kormány hivatalos oltási munkacsoportja.

A belga Legfelsőbb Egészségügyi Tanács európai és belga szakértők tudományos megfontolásai alapján hagyta jóvá az oltóanyag használatának folytatását.

A munkacsoport hangsúlyozta: a tromboembóliás tünetek jelentkezése azoknál, akiket a brit-svéd érdekeltségű cég vakcinájával oltottak be, jóval alacsonyabb, mint az egész lakosság vonatkozásában.

Frank Vandenbroucke közegészségügyi miniszter a helyi sajtónak úgy nyilatkozott, hogy "felelőtlenség" lenne felfüggeszteni a vakcina alkalmazását.

A munkacsoport azt is kiemelte, hogy a vakcina használata 94 százalékkal csökkenti a fertőzöttek esetleges kórházi kezelését.

A szakértők hozzátették, hogy amennyiben trombózis vagy embólia esete állna fent az AstraZeneca oltóanyagának beadása után, azt alapos kivizsgálás után továbbítják az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA)

Az unió gyógyszerfelügyeleti hatóság hétfői közleményében azt hangsúlyozta, hogy a vakcina előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatát, így Belgium követi az EMA iránymutatását - mondták a munkacsoport szakértői.

Kedden Luxemburg, Lettország, Svédország és Ciprus, hétfőn Németország, Franciaország, Olaszország és Szlovénia is felfüggesztette elővigyázatosságból az oltást az AstraZeneca-vakcinával, a múlt héten pedig Norvégiában, Bulgáriában, Dániában, Izlandon, Hollandiában és Írországban is ugyanezt tették, miután több országból trombózist és embóliát okozó mellékhatásokról érkeztek hírek.

Az EMA csütörtökön rendkívüli ülésen tárgyal az oltóanyag alkalmazásával kapcsolatos további intézkedésekről.

Oroszországban kimutatták a vírus dél-afrikai mutációját
Oroszországban kimutatták az új koronavírus dél-afrikai mutációját - közölte az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) kedden a honlapján.

A hatóság szerint a SARS-CoV-2 vírusnak a brit változathoz és két, a dél-afrikai mutációhoz tartozó 28 izolátumát sikerült kiszűrni. A vírus brazil változatát egyelőre nem mutatták ki a Roszpotrebnadzornak a kutatásba bevont 14 kutatóintézetében.

Mihail Murasko egészégügyi miniszter az orosz parlamenti alsóház egészségügyi bizottságának kibővített ülésén bejelentette, hogy Oroszországban kedden bejegyeztek egy új tesztrendszert, amely mások mellett kimutatja a vírus brit mutációját is. A tárcavezető szerint Oroszországban "példátlanul magas szintű" a Covid-19 ellen kifejlesztett vakcinák minőségellenőrzése. Közölte, hogy minden egyes ampullát többszörös kontrollnak vetnek alá.

Oroszországban a kedden közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 9393-mal 4 409 438-ra emelkedett. A napi növekmény 0,21 százalék, az új esetek 10,9 százaléka tünetmentes. Az R-szám országosan 1,03, Moszkvában 1,26.

Az aktív fertőzöttek száma 302 281-re csökkent, míg a halálos áldozatoké 443-mal 92 937-re nőtt, a felépülteké pedig 10 644-gyel 4 014 220-ra emelkedett.

A járvány kezdete óta több mint 115,7 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 214 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 491 357 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Csehországban lassul a járvány terjedése
Mérsékelten lassul a koronavírus-járvány terjedése Csehországban. Hétfőn a laboratóriumi szűrések 10 511 új igazolt fertőzést mutattak ki, ami 130-al kevesebb, mint egy hete. Az utóbbi hónapban ez a legalacsonyabb hétköznapi esetszám - derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján kedden délelőtt nyilvánosságra hozott kimutatásból.

Továbbra is magas azonban a kórházban kezelt betegek száma. Hétfőn 8939 személyt kezeltek a kórházakban, ami 150-nel kevesebb, mint egy hete, de vasárnaphoz viszonyítva 340-nel nőtt ez a szám. A súlyos állapotban lévő betegek száma továbbra is nagyon magas, 2000 körül mozog.

A járvány kezdete óta 23 657 személy halt meg, a napi elhalálozások átlaga még mindig 150 és 180 között van. Hétfőn Dél-Lengyelországban elhunyt az az idős asszony is, akit első cseh betegként külföldi kórházba szállítottak.

A kór terjedését mutató szám az utóbbi héten egy alá csökkent, hétfőn 0,94 volt. Az igazolt fertőzöttek száma jelenleg 78 ezer, alacsonyabb, mint egy hete.

Jan Blatny egészségügyi miniszter szerint a járványhelyzet mérsékelten javult, de a dolgok nem a legoptimálisabb fogatókönyv szerint alakulnak. Blatny, valamint Jan Hamácek belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke egyaránt úgy nyilatkoztak, hogy a közéletet korlátozó intézkedések nagyobb enyhítésére a közeljövőben számítani nem lehet.

Folytatódik az oltás is, eddig az orvosok 1,12 millió vakcinát adtak be, ebből 308 esetben második adagról van szó. A beoltott személyek száma meghaladja a 800 ezret.

Szlovénia ideiglenesen felfüggesztette az AstraZeneca-oltóanyag alkalmazását
Szlovénia úgy határozott, hogy az Európa Gyógyszerügynökség (EMA) döntéséig ideiglenesen felfüggeszti az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyártó társaság koronavírus elleni oltóanyagának alkalmazását - jelentette be hétfőn este Janez Poklukar egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján.

Kiemelte: bár a szlovén szakemberek nem találták ésszerű okot az oltás leállítására ezzel a vakcinával, elővigyázatosságból mégis emellett döntöttek.

Azok oltását, akik a következő napokban AstraZeneca-vakcinát kaptak volna, átütemezi, míg a Pfizer/BioNTech és a Moderna oltóanyagával folytatódik az immunizáció - tette hozzá.

A döntését azt követően hozta meg a ljubljanai kormány, hogy Németország, Franciaország és Olaszország is úgy döntött, leállítja a vakcina használatát, mert egyes pácienseknél súlyos vérrögképződés jelentkezett, bár az egyértelmű ok-okozati összefüggést tudományosan még nem igazolták.

A mintegy kétmilliós Szlovéniában eddig a lakosság 8,3 százalékát oltották be a koronavírus ellen. Az első dózist 174 402-en, közülük a másodikat is 83 867-en kapták meg.

Olaszországban is felfüggesztették az AstraZeneca-vakcina használatát
Elővigyázatosságra hivatkozva az olasz gyógyszerügynökség (Aifa) hétfőn bejelentette az AstraZeneca védőoltás azonnali és országos felfüggesztését, miután a vakcina egyes szállítmányait már korábban kivonták a használatból.

Az Aifa közleményében ideiglenes intézkedésről írt hangoztatva, hogy az Európai Gyógyszerhatóság (Ema) véleményezése után engedélyezheti ismét az AstraZeneca használatát.

A védőoltás használatát az északnyugat-olaszországi Piemont tartomány már vasárnap felfüggesztette, miután egy tanár az oltás után egy nappal meghalt.

Korábban Szicíliában függesztették fel az AstraZeneca egyik szállítmányát egy katona halálát követően. A szigeten az oltás után néhány esetben vérrögképződést is észleltek.

Az új koronavírus (Sars-CoV-2) ellen védő brit-svéd gyógyszergyártó társaság termékének használatát az olasz egészségügyi hatóságok 65 év felett is engedélyezték. Az utóbbi hetekben a pedagógusok, fegyveres és rendfenntartó erők tagjainak beoltására használták. Több mint egymillióan kaptak első dózist AstraZenecából Olaszországban.

A védőoltás használatának felfüggesztését az olasz gyógyszerhatóság azt követően jelentette be, hogy Mario Draghi kormányfővel és Roberto Speranza egészségügyi miniszterrel is egyeztetett. A tárcavezető ezzel egy időben német, francia és spanyol kollégájával is felvette a kapcsolatot. Roberta Speranza úgy nyilatkozott, az Európai Gyógyszerhatóságnak minél előbb tisztáznia kell a helyzetet.

Az Astrazeneca felfüggesztésének híre meglepetésként érte mindazokat, akik a különböző oltópontokon éppen erre az oltóanyagra vártak. A regisztráltakat nem oltották be. A fővárosban, Rómában harmincöt oltási ponton függesztették fel a vakcinázást. A Termini-pályudvar előtt felállított oltási állomáson feszültséget keltett a bejelentés, a rendőrség igyekezett csillapítani az oltásra várókat, akiket egyik pillanatról a másikra haza akartak küldeni.

Több tartomány egészségügyi hatóságai rendkívüli átütemezést indítottak a vakcinázási programban. Az eddig AstraZenecával beoltottak nem részesülnek második dózisban.

Az Olaszországba érkezett több mint 8,5 millió adag oltóanyagból hétfő estig 6,7 millió olaszt oltottak be, több mint két millióan kaptak már második adagot. Az átoltottakból több mint négymillióan nők. Több mint kétmillióan kaptak oltást a 40 és 60 év közötti életkorban, valamint majdnem kétmillióan a nyolcvan évesek között. A Pfizer-BioNTech védőoltásából 5,3 milliót használtak fel, a Modernából több mint 270 ezret.

Felfüggesztik az AstraZeneca-vakcina alkalmazását Németországban
Elővigyázatosságból felfüggesztik az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen védő AstraZeneca-féle vakcina alkalmazását Németországban, miután jelentések érkeztek az agyi vénákban fellépő vérrögképződésről - jelentette be hétfőn Berlinben a német szövetségi egészségügyi miniszter.

Jens Spahn elmondta, hogy a felfüggesztésről az oltóanyagokért felelős szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (Paul Ehrlich Institut, Bundesinstitut für Impfstoffe und biomedizinische Arzneimittel - PEI) hétfőn kiadott ajánlására döntöttek.

Az oltás beadása és az agyi vénákban fellépő vérrögképződés közötti időbeli kapcsolatról szóló jelentések alapján a PEI szükségesnek látja az oltóanyag további vizsgálatát - ismertette a miniszter.

Az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) dönt majd arról, hogy kell-e módosítani az új ismeretek révén a brit-svéd gyógyszergyártó társaság termékének forgalmazási engedélyét. Az EMA-nak tisztáznia kell, hogy a szérum előnyei továbbra is meghaladják-e az esetleges kockázatokat - mondta.

A minisztérium döntése azt is jelenti, hogy egyelőre nem kapja meg a második adagot, akit egyszer már beoltottak AstraZeneca-vakcinával - közölte.

Hangsúlyozta, hogy a PEI ajánlásának elfogadásával szakmai, és nem politikai döntést hoztak, a vakcinát pedig nem vezetik ki az oltási kampányból, hanem csupán felfüggesztik alkalmazását.

A döntést továbbá kizárólag elővigyázatosságból hozták meg - tette hozzá Jens Spahn. Ismertette, hogy hét németországi esetet rögzítettek, amelyben lehetséges valamilyen összefüggés az AstraZeneca-oltás beadása és az agyi vénákat érintő vérrögképződés között. Ez igen alacsony arány, tekintve, hogy másfél milliónál is több adagot adtak már be az AstraZeneca-féle vakcinából.

A miniszter aláhúzta: egyelőre semmit nem lehet tudni arról, hogy a következő hónapokban miként alakulhat a szérum alkalmazása, az viszont biztos, hogy az oltóanyag iránti lakossági bizalmat csak úgy őrizhető meg, ha "nyíltan és átláthatóan elmondjuk, hogy mi van".

Spanyolország felfüggeszti az AstraZeneca-vakcina használatát
Spanyolország legkevesebb két hétre felfüggeszti az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett, koronavírus elleni vakcina használatát - jelentette be Carolina Darias egészségügyi miniszter hétfő esti sajtótájékoztatóján Madridban.

A tárcavezető elmondta: az oltóanyag alkalmazásának leállítása addig tart, amíg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálata le nem zárul arról, hogy a vakcina mellékhatásaként alakult-e ki trombózis egyes pácienseknél.

Spanyolországban is előfordult már ilyen eset, a múlt hétvégén jelentették agyi vénás trombózis kialakulását egy korábban ezzel a vakcinával beoltott embernél - részletezte María Jesús Lamas a spanyol gyógyszerügynökség igazgatója, hozzátéve, hogy a beteg már jól van.

Hangsúlyozta: az oltás felfüggesztésének hátterében elővigyázatosság áll, az AstraZeneca védőoltását több mint 17 millióan kapták meg, a vérrögképződés 11 esetben jelentkezett.

Kérdésre válaszolva elmondta: az érintett személyeknél az oltás utáni 3-14 nap közötti időszakban alakult ki a trombózis.

Carolina Darias beszámolt arról is, hogy Spanyolországban eddig 939 ezer embert oltottak be a brit-svéd vakcinával, amelynek szállítása továbbra is folytatódik, de a beérkező adagok egyelőre raktárba kerülnek. A dél-európai országban 18 és 55 év között engedélyezték a vakcina használatát, eddig az egészségügyi dolgozók, rendőrök, tűzoltók, tanárok oltásánál alkalmazták.

A járvány terjedése továbbra is mérséklődik, az elmúlt 24 órában 1121 új esetet diagnosztizáltak, péntek óta mintegy 11 ezerrel nőtt a regisztrált esetszám. Százezer emberből átlagosan 129-en fertőzöttek az országban, a 17 tartományból 12-ben ennél alacsonyabb a fertőzöttségi arány. Az elmúlt egy hétben 336 halálos áldozatot követelt a járvány.