• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Újabb sikeres évadot zárt a Richter Egészségváros

Hírek 2020.10.01 Forrás: Weborvos
Újabb sikeres évadot zárt a Richter Egészségváros

A prevenciós szemlélet kialakítása hosszú távú edukációs folyamat, amely a Richter Egészségváros célkitűzése között szerepel a kezdetek óta.

A Richter Gedeon Nyrt. egészségtudatosságot és a betegségmegelőzést népszerűsítő országjáró prevenciós programsorozata idén 4 állomásra látogatott el. Minden helyszínen több mint 30 fontos szűrésen és tanácsadáson és egészséges életmódhoz kapcsolódó előadáson vehettek részt az eseményre látogatók. A résztvevők a saját egészségük megőrzése mellett a helyi egészségügyi intézményért is tehettek, hiszen minden egyes szűrésért, tanácsadásért és előadáson való részvételért 300 forintot érő adománypont járt. A járványhelyzetre való tekintettel a Richter Gedeon Nyrt. alapadománya ezúttal megemelt összegről, 3 500 000 forintról indult minden állomáson, ezt gyarapították tovább a résztvevők. A lakosok aktivitásának köszönhetően az elmúlt 11 évben támogatott 79 egészségügyi intézmény összesen több mint 403 millió forint adományban részesült a hazai gyógyszercégnek köszönhetően.  

A Richter Gedeon Nyrt. 2009-ben indította útjára a Richter Egészségváros programot. A kezdeményezés eseményein eddig 79 városban közel 200 ezren vettek részt. Ezalatt több mint 190 ezer szűrést végeztek el a programban résztvevő szakemberek, a helyiek aktivitásának köszönhetően pedig több mint 403 millió forint adomány gyűlt össze a résztvevő egészségügyi intézmények javára.

A 2020-as évadban a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet számára 5 736 200 forint gyűlt össze, a Kispesti Egészségügyi Intézet számára 7 030 400 forint, a Dunakeszi Szakorvosi Rendelőintézetnek 6 107 000 forint, a Tatai Egészségügyi Alapellátó Intézménynek pedig 5 695 700 forint. 

A Richter Egészségváros program egyik legnagyobb előnye, hogy egy helyen és időben számos fontos szűrővizsgálaton vehetnek részt az érdeklődők, ráadásul nemcsak lakhelyükhöz közel, de ingyenesen is. Az egész napos rendezvényre kilátogatók minden egyes aktivitásukért – szűrésen, tanácsadáson, előadáson való részvételért – 300 forintot érő adománypontot kaptak, az így összegyűlt összeg pedig hozzáadódott a Richter által minden alkalommal felajánlott, a járványhelyzetre való tekintettel jelentősen megemelt, 3,5 milliós alapadományhoz.

 

A saját egészségügyi eredményeik megismerésén túl a lakosok részvételükkel idén olyan adománycélok megvalósításához járulhattak hozzá, mint a defibrillátor, gyermekfogászati szék, műtőasztal, a szemészeti ultrahang, valamint a Tatán induló gyermek szakrendelés számára igényelt eszközök beszerzése. 

A szűrések és tanácsadások mellett a résztvevő egészségügyi intézmények szakemberei sokszínű előadásokkal is várták a helyszínre látogatókat. Olyan témákat boncolgattak, melyek hasznos információval szolgálnak az egészségtudatos mindennapokhoz és a preventív szemlélet kialakításához. Szó volt többek között a csontritkulás megelőzéséről és kezeléséről, a memória működéséről, illetve a lelki egészség fontosságáról is.   

Idén először online is lehetett adománypontokat gyűjteni

A Richter Egészségváros hivatalos Facebook-eseményeiben is követhették az előadásokat azok az érdeklődők, akik személyesen nem tudtak kilátogatni a rendezvényekre. Az online aktivitás ugyanúgy értékes forintokat ért, mint a személyes részvétel. Az élő, online közvetítésekhez fűzött aktivitásokkal az érdeklődők összesen több mint 1,8 millió forintot gyűjtöttek az egészségügyi intézményeknek. Az online, élő közvetítéssel sugárzott előadások ráadásul a Richter Gedeon Nyrt. hivatalos YouTube-csatornáján továbbra is elérhetőek, így a hasznos és hiteles információk hosszú távon is segítséget nyújtanak a lakosok számára.

Bár egyre többet hallani az egészségtudatosság és a megelőzés fontosságáról, a szűréseken való részvétel még mindig messze elmarad az elvárttól. Az egészség, mint érték általában csak betegség esetén kerül előtérbe, illetve az egészségi állapot felmérésére is legtöbbször már a konkrét probléma esetén kerül sor. Pedig az egészségtudatosság és a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel hozzájárul az egészségben eltöltött évek számának növekedéséhez. A betegségek időbeli diagnosztizálása életeket menthet.

A prevenciós szemlélet kialakítása azonban egy hosszú távú edukációs folyamat, amely a Richter Egészségváros célkitűzése között szerepel a kezdetek óta. A rendezvénysorozat tizenegy év alatt az ország minden régiójába eljutott, de ismertségének és hiánypótló szerepvállalásának köszönhetően még mindig nagyon sok megkeresést, felkérést kap városoktól, egészségügyi intézményektől. Ezért a rendezvénysorozat 2021-ben is folytatódik.

Legolvasottabb cikkeink