• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Újabb veszély fenyegeti a meleg közösségeket

Hírek Forrás: OEK - beb

A halálozási arány elérheti a 10 százalékot, sőt, ez az arány magasabb is lehet.

2013 júniusában három, júliusban további két invaziv meningococcus megbetegedést jelentettek Berlinből, hármat Párizs környékéről, és egyet Belgiumból. Minden esetben a C szerocsoportba tartozó N.meningitidis kóroki szerepét igazolták, a betegek pedig olyan férfiak voltak, akik férfiakkal tartanak fenn szexuális kapcsolatot (MSM). A tapasztalatok szerint ennek a betegségnek több mint 10 százalékos a halálozási aránya – derül ki az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb jelentéséből.

A megbetegedésekért a baktérium olyan törzsét teszik felelőssé, amely a new yorki meleg közösségekben 2010 óta regisztrált 22 invazív meningococcus C megbetegedést is okozhatta. Az egészségügyi hatóságok minden esetben felhívták az MSM közösségek és az egészségügyi szolgáltatók figyelmét a fertőződés kockázatára, és kemoprofilaxist, illetve védőoltást ajánlottak fel azoknak, akik érintkezhettek a betegekkel. A kontaktusok felkutatása azonban kifejezetten nehéznek bizonyult, mivel a betegek a kapcsolataik egy részét okostelefonon keresztül létesítették, így a partnerek kiléte a továbbiakban is ismeretlen maradt.

Az invazív meningococcus betegség szepszissel, agyhártyagyulladással vagy mindkettővel együtt járhat. Európában a megbetegedések döntő többségét a B, illetve C szerocsoportba tartozó törzsek okozzák. A halálozási arány elérheti a 10 százalékot, azonban járványok esetén, illetve ha a megbetegedést okozó törzs a C szerocsoportba tartozik, ez az arány magasabb is lehet.

Az invazív meningococcus betegség kockázata csecsemőkorban a legnagyobb, majd a kockázat az idősebb korcsoportokban csökken. Az életkoron kívül kockázati tényezőnek számít a dohányzás és zsúfolt rendezvények látogatása, a HIV szerepe azonban a megbetegedés kapcsán még nem tisztázott.

Az invazív meningococcus betegség terjedése csökkenő trendet mutat Európában, amely elsősorban a meningococcus C elleni védőoltások alkalmazásának köszönhető. Világszerte ez ideig csupán néhány járványt jelentettek az MSM populációból, bár valószínűsíthetően a megbetegedések jelentős részét nem jelentik, mivel a szexuális orientáció és az eltérő szexuális gyakorlat sok esetben nem ismert, mint kockázati tényező.

A 2010-ben kezdődött New York-i járvány lassan bontakozott ki, ahol a terjedésben meghatározó szerepe volt az okostelefonos ismerkedésnek, illetve meleg bárok látogatásának. Az amerikai tapasztalatok alapján, az európai járvány is lassan bontakozhat ki, és megfelelő odafigyelés hiányában felderítetlen maradhat. Ez év októberével bezárólag Európában megrendezésre kerülő meleg felvonulások és fesztiválok szintén növelhetik a járványok előfordulásának kockázatát.

Legolvasottabb cikkeink