• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Autizmus: 95 millióra pályázhatnak a civil szervezetek

Egészségpolitika Forrás: MTI

Csaknem 95 millió forint támogatásra pályázhatnak az autizmussal élőket ellátó civilek.

Tavalyhoz hasonlóan az idén is csaknem 95 millió forint kiegészítő állami támogatásra pályázhatnak azok a civil szervezetek, amelyek autizmussal élők ellátását biztosító otthonokat tartanak fenn - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkára pénteken Budapesten. Fülöp Attila közölte, a működési költségek - bérek, eszközbeszerzések, infokommunikációs akadálymentesítés elősegítését célzó kiadások - támogatására augusztus 26-ig lehet pályázni. A helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy tavaly 21 civil szervezet pályázott sikerrel.

Hangsúlyozta: ezekben az otthonokban prioritásként kezelik a foglalkozatást, így a lakók hasznos dolgokkal töltik idejüket, az állami támogatások pedig ezt segítik.

A kormányzatnak eddig is fontos volt, hogy az autizmussal élők finanszírozása hűen tükrözze azt a feladatellátást, amely ezekben az otthonokban zajlik. Emiatt indult az Új Széchenyi Terv keretében további két program, amely egyrészt az autizmussal élők foglalkozatását, másrészt életminőségük javítását célozza.
Hozzátette: az autizmussal élőknek nappali ellátást biztosító intézmények finanszírozása csaknem 25, míg a bentlakásos intézményeké mintegy 20 százalékkal nőtt ettől az évtől.

Farkas Edit, a működési pályázat kiírásával és lebonyolításával megbízott Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: az autizmussal élők nagyobb gondoskodást igényelnek, amelyhez megfelelő személyi és tárgyi feltételeket kell biztosítani.

A Új Széchenyi Terv keretében elindított programokról elmondta: az első, 1,2 milliárd forint értékű pályázat a foglalkoztatási lehetőségek javítását célozza, amelyre a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél lehet pályázni augusztus végéig.

A másik, már lezárt pályázat értéke 780 millió forint volt, ennek célja egy olyan szolgáltatási rendszer biztosítása, amely magában foglalja egyebek mellett az egészségügy, a foglalkozatás és az oktatás területeit. Szakembereket szeretnének képezni, bázisintézményeket létrehozni, hogy az ország egész területén biztosíthassák az autizmussal élők megfelelő ellátását - tette hozzá.

A minisztérium tájékoztatása szerint Magyarországon jelenleg 15-20 ezerre tehető az autizmussal élő emberek száma, és gyorsan növekszik. Felméréseik szerint a közoktatásban az autista gyermekek száma az elmúlt öt évben megháromszorozódott.

Legolvasottabb cikkeink