• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Újra a DE szolgáltat radiológiát Debrecenben

Regionális hírek Forrás: Weborvos
Újra a DE szolgáltat radiológiát Debrecenben

Nagyon is megkerülhetetlen a Debreceni Egyetem képalkotó klinikája Berényi Ervin elnök szerint.

Újra a Debreceni Egyetem fogja szolgáltatni a radiológiát Debrecenben, jelentette be a Debreceni Egyetem KK Orvosi Képalkotó Klinika, ÁOK Orvosi Képalkotó Intézet Fb-oldalán Berényi Ervin professzor, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ (KK) elnöke.

Mit is jelent ez?
2003. januárjától a NEK Szeged Kft., majd a Euromedic Magyarország Kft., majd a Diagnoscan, majd az Affidea működtette a radiológiát Debrecenben. Berényi professzor a Radiológiai Klinika irányítását három évvel ezelőtt kapta feladatául. Számára egyértelmű volt, hogy egyes egyedül a humánerőforrás egyértelmű növelésével juthatnak egyről a kettőre.

Az irányítás átvételét megelőző öt évben gyakorlatilag semmiféle humánerőforrás fejlesztés nem történt. Édes István professzor úrnak, az akkori Klinikai Központ elnöknek köszönhetően az első évben, már sikerült nyolc rezidenst felvenniük. Ma már összesen, három év alatt, 18 rezidensnél, illetve most már részben szakorvosjelöltnél tartanak. Ezzel sikerült elérni, hogy a beosztásnál már figyelembe tudják venni az onkoteameket, a különböző multidiszciplináris teameket, a szakmák kihívásait. Elkezdhették a fiatalok képzését.

Elkezdhettek azon gondolkodni, hogy mi az a nemzetközi elvárásoknak megfelelő forma, ami mellett működhetnek.

„Miért is volt ez fontos? Mert nem tudtunk megfelelni nemcsak a nemzetközi, hanem a magyarországi elvárásoknak sem. Minimális humánerőforrással nem lehetett megfelelni a legalapvetőbb követelményeknek sem. A géppark messze nem elégítette ki egy egyetemtől elvárható igényeket – ma is csak részben. Számos megyei kórház messze előttünk van felszereltség tekintetében – de igyekezni fogunk" – írja Berényi professzor a Fb-on. Hozzáteszi: „Bízom benne, hogy mostantól, logikusan és észszerűen építkezve, a köz és az egyén érdekeit a legmesszemenőbbekig kielégítve, ki fogunk tudni alakítani egy olyan működési modellt, melyen belül a különböző szakmák egyre növekvő érdekei érvényesülhetnek – és mindez oly módon, hogy a szakmánk érdekei mellett, az egyéni érdekeket is figyelembe tudjuk venni."

Úgy véli, szakmájuk különleges. Minden egyes orvosi specialitásnak alapvető kiegészítője, sőt, alapvető meghatározója. Nélkülük nincs a finanszírozást meghatározó staging, nincs sürgősségi ellátás, gyakorlatilag nincs semmi. Leszögezi: ez nagyon komoly. Nagyon komoly érdekérvényesítő.

Közben sugarat (is) használnak. Konzultálnak. Intervenciók mentén közvetlenül gyógyítanak. Szerves részei a terápiás folyamatnak. „Megkerülhetetlenek vagyunk. De nagyon!!!", írja.
„És most nem csak a radiológus beszél belőlem. A Debreceni Egyetem Klinikai Központjának elnökeként is egyértelmű számomra, hogy jelenlegi legfontosabb feladatunk, hogy szakmánk megfelelő erővel tudjuk képviselni az egyes diszciplinák irányába. Ehhez, a szakma alapjait magas szinten művelők mellett, képzett specialistákra lesz szükség. Hatalmas szükség van azokra, akik az alapellátás, alapszakellátás igényeit, értő módon, a szakmai kihívásoknak megfelelően tudják kielégíteni, és azokra, akik egyes területeknek megfelelően képesek arra, hogy tudásukkal az adott terület speciális kihívásainak is meg tudjanak felelni.
Egyelőre ennyit" – áll a bejegyzésben.

Legolvasottabb cikkeink