• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Újra elhagyták a fészket a William-es fiatalok

Hírek Forrás: Weborvos

Önálló életvitel tábor az értelmileg akadályozott fiatalok önállósodásáért.

Két év után újra a szabadszállási Strázsa tanyán ismerkednek a „fészekhagyó" fiatalok az önálló élettel. Ez a tábor a 2013-ban kísérleti jelleggel megszervezett Szárnypróba táborok folytatása és továbbfejlesztése, az értelmileg akadályozott fiatalok önálló életvitelét támogató és előkészítő Fészekhagyó Program keretén belül.

A kezdeményezés 2014. október és 2016. március között a William Szindróma Társaság projektjeként, a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával valósul meg. A Fészekhagyók a programban tréning alkalmakon kommunikációt, rendezvényszervezést, mindennapi élettel kapcsolatos feladatokat, valamint jogok és kötelezettségekkel kapcsolatos tudnivalókat sajátítanak el.

A program fontos részét alkotják az önálló életvitel táborok, ahol az érintettek a család nélkül élve mélyíthetik el az olyan mindennapi tevékenységekkel kapcsolatos ismereteiket, mint például a saját szoba tisztán tartása, főzés, takarítás, cipőfűzés, mosogatás, ágyazás stb. Ismerkedhetnek az önálló élet egyéb elemeivel is, mint például a munka, a szülők nélküli lakhatás, vagy a pénzkezelés.

A programban résztvevő fiatalok egyrészt a Strázsa tanyát üzemeltető család és alkalmazottak segítségével betekintést nyerhetnek a tanyasi élettel járó olyan – több esetben terápiás céllal is végezhető – munkafolyamatba, mint az állatgondozás, kertészkedés, vagy a ház körüli munkák végzése. Másrészt – a Fészekhagyó program év közbeni önálló életvitel tréningjeihez kapcsolódóan – a fiatalok a gyógypedagógus, vagy más humán végzettségű segítők jóvoltából mindenféle olyan további feladatkörrel és a felnőtt léttel járó elméleti kérdéssel ismerkednek meg – foglalkozások, vagy vezetett csoportos beszélgetések formájában, – mint a szabadidő beosztása, vagy éppen a szerelem. Ezen kívül egy helyi érzékenyítő fesztivált is szerveztek.

Erdei iskola jelleggel a kiskorú Williams szindrómás gyerekek is csatlakozhattak a táborhoz, az idősebb résztvevők mentorálásával. Kalandjaik a http://szarnyprobasokjelentik.blogspot.hu oldalon követhetőek.

A programban munkatársként, illetve érintettként résztvevők hosszú távon kitűzött célja egy rendezvényszervező csapat felállítása, ami a sérült fiataloknak alkalmi jellegű, vagy teljes munkaidős dolgozási lehetőséget tudna biztosítani. Legalább ennyire fontos a program rendszeres elemeinek, illetve alapcéljának, szemléletének a széles körben történő terjesztése.