• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Újra feltalálták a feliratos filmet a moziban

Hírek Forrás: MTI

Felirattal akadálymentesített vetítéssorozat indul hallássérültek számára az Urániában.

Siketek és nagyothallók számára készített speciális felirattal akadálymentesített vetítéseket indít kortárs magyar alkotásokból az Uránia Nemzeti Filmszínház. Az Összhang nevet viselő sorozat részeként szeptember 25-én elsőként Till Attila Tiszta szívvel című filmje lesz látható a fővárosi moziban.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár szerint az év végéig kétheti rendszerességgel, kiemelt hétvégi időpontokban vetítéseket kínáló Összhang fontos mérföldkő, amely illeszkedik a kormány kulturális alapellátás programjába is.

Hangsúlyozta: a magyar lakosság 10 százaléka - mintegy egymillió ember - küzd hallásproblémával, számukra nagy nehézséget okoz a kortárs magyar filmművészet nyomon követése. A különleges feliratozás ráadásul nem csupán a hallássérültek, hanem a magyarul tanuló külföldiek számára is segítséget jelenthet.

A speciális feliratokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) felkérésére az Uránia a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével (SINOSZ) közösen készítette, amelynek kiemelten fontos volt, hogy a filmekben elhangzó információ - és nem csupán a szöveg - teljes körűen megjelenjen a feliratokban is. A jó ütemezésen kívül lényeges volt a megfelelő betűforma, és az is, hogy amennyiben a szó szerinti feliratozás nem megvalósítható, az egyszerűsítés ne befolyásolja a jelentést.

A sorozatot - amely mintakezdeményezésként egy országos program alapja is lehet - a minisztérium hárommillió forinttal támogatta - fűzte hozzá Hoppál Péter.

Noha a magyar törvények szerint a siketeknek és nagyothallóknak joguk van a kulturális javakhoz való hozzáféréshez, még ma is elenyésző a feliratos filmek aránya, amelyek között is messze több a külföldi, mint a magyar alkotás - mondta el Kósa Ádám, a SINOSZ elnöke, fideszes európai parlamenti képviselő. Megjegyezte: ugyanakkor példamutató, hogy Magyarországon az országos televíziócsatornák teljes műsorkínálata elérhető feliratozva.

Az Összhang célja, hogy elérhetővé tegye a mozizás és a családi programok közösségi élményét a hallássérültek számára - mondta el Elekes Botond, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója, aki hangsúlyozta azt is: a feliratozás elvégzéséért cserébe azt kérték a filmek forgalmazóitól, hogy az akadálymentesített változatokat vigyék el a vidéki mozikba is.

Mint fogalmazott, az Uránia az egyetlen állami kézben lévő moziként "a feliratos filmek Mekkája", ahol csak kivételes esetben vetítenek szinkronizált filmeket. Követendő példaként említette a németországi gyakorlatot, amely szerint minden olyan film, amelybe közpénzt fektetnek, automatikusan elkészül speciális akadálymentesített feliratozással is.

A sorozat első vetítésén a Siketek Világnapján, szeptember 25-én lesz látható Magyarország idei Oscar-nevezettje, a Tiszta szívvel az Uránia dísztermében, ahol a vetítés utáni közönségtalálkozó vendége Thuróczy Szabolcs, a film egyik szereplője lesz. Másodikként Hajdu Szabolcs Karlovy Varyban fődíjat nyert független alkotása, az Ernelláék Farkaséknál lesz látható speciális felirattal október 9-én.