• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Újra szükségállapot van Csehországban - külföldi hírek

Hírek Frissítve 2020.10.05 Forrás: MTI
Újra szükségállapot van Csehországban - külföldi hírek

Több ezer fertőzéses eset kimaradt a brit nyilvántartásból... Észak-Macedónia szigorított a korlátozásokon... Párizsban keddtől szigorítások...

Romániában már több mint nyolcezer fertőzöttet ápolnak kórházban
Romániában már több mint 8 ezer koronavírussal fertőzött beteg szorul kórházi ápolásra, több megyében telítődtek az intenzív terápián számukra elkülönített helyek, miközben hétfőn ismét rekordot döntött a pozitív tesztek aránya.

A stratégiai kommunikációs törzs hétfői jelentése szerint az utóbbi 24 órában 1591 embernél mutatták ki a koronavírust, ami elmarad ugyan az utóbbi két hét átlagától, de csak azért, mert a hétfői napokon mindig a vasárnap elvégzett, a szokásosnál (22-24 ezer) jóval kevesebb tesztet értékelnek ki. Mivel a hétfői jelentésben szereplő új fertőzötteket alig 6500 személy tesztelése nyomán diagnosztizálták, egy hét után ismét rekordot döntött és meghaladta a 24 százalékot a pozitív tesztek aránya.

Hétfőn újabb 45, a koronavírus szövődményeinek tulajdonított halálesetet jelentettek. Romániában vasárnap haladta meg az ötezret a járvány halálos áldozatainak száma.

A fertőzés terjedésének utóbbi három hétben bekövetkezett újabb gyorsulása nyomán egyre aggasztóbb a helyzet a kórházakban. Bár most már a tünetmentes eseteket nem utalják be, hétfőn rekordot döntött - a járvány kezdete óta először haladta meg a 8000-et - a kórházban kezelt koronavírus-fertőzöttek, és a napokban megközelítette a 600-at az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma.

A G4Media.ro hírportál összesítése szerint Romániában a Covid-19-ben szenvedő betegeknek fenntartott kórházakban 1050 intenzív terápiás ágy van. A portál szerint Bukarestben és az ország 41 megyéje közül 13-ban nincs már szabad hely a Covid-kórházak intenzív terápiás részlegein.

Eddig 137 ezer embernél mutatták ki a koronavírust, közülük 24 ezer jelenleg is fertőző.

Júniushoz képest csaknem megötszöröződött a betegek száma Ukrajnában
Júniushoz képest csaknem megötszöröződött a koronavírussal kórházban ápolt betegek száma Ukrajnában - közölte hétfőn Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint.

Jelenleg 16 745 beteget ápolnak kórházban Covid-19-betegséggel, míg június közepén mintegy 3 és fél ezren voltak. Az elmúlt napon 475 embert szállítottak kórházba.

Makszim Sztepanov szerint napról napra nő a kórházban ápoltak száma. A kórházi ágyak leterheltsége bizonyítottan vagy gyaníthatóan koronavírussal fertőzöttek által 55,3 százalékos.

Az elmúlt 24 órában 3774 új fertőzöttet regisztráltak, számuk a járvány kezdete óta ezzel 230 236-ra nőtt. Hat nap óta most első ízben regisztráltak négyezernél kevesebb fertőzéses esetet, de Sztepanov emlékeztetett arra, hogy vasárnap általában kevesebben fordulnak orvoshoz. A miniszter azzal számol, hogy még a hét folyamán a fertőzések napi száma meghaladja az ötezret. Felül kell vizsgálni szerinte a járványügyi szabályokat, hogy ne nőjön tovább a betegek száma.

A koronavírus okozta Covid-19-betegség szövődményeibe egy nap alatt 33 beteg halt bele, és ezzel számuk 4430-ra nőtt.

A helyzet továbbra is Harkiv megyében, illetve a fővárosban, Kijevben a legsúlyosabb.

Újra szükségállapot van Csehországban
Csehországban éjfélkor hétfőre virradóra újra életbe lépett a szükségállapot, amelyet a kormány hirdetett ki harminc napra, hogy jogi alapot teremtsen a koronavírus-járvány elleni gyorsabb és hatékonyabb fellépésre.

Roman Prymula egészségügyi miniszter szerint az intézkedés legfőbb célja, hogy megfékezze a járvány terjedését, a fertőzöttek számának emelkedését.

Az elmúlt héten az új igazolt fertőzések növekedésének napi száma már meghaladta a 3500-at, és naponta több mint tíz beteg halt meg a koronavírus következtében. A tárca honlapján megjelent kimutatásból kitűnik, hogy jelenleg 37 570 az igazolt fertőzések száma, a kórházakban 1200 személyt kezelnek. Az áldozatok száma vasárnap 11-el 727-re nőtt.

A szükségállapot lehetőséget ad az egészségügyi tárcának, hogy az orvostanhallgatókat is bevonja a kórházi munkákba. Mintegy 1700 orvos és nővér ugyanis megkapta a koronavírust, összesen több ezer egészségügyi dolgozó van karanténban, ezért nagy szükség van az új munkaerőre.

Éjfélkor életbe lépett több új óvintézkedés is, amely egyelőre két hétig lesz érvényben. A járvány által leginkább veszélyeztetett régiókban bezártak a középiskolák, és áttértek a távoktatásra. A sajtó szerint ez az ország mintegy felét érinti.

Zárt termekben legfeljebb tíz személy vehet részt egy rendezvényen, míg a nyitott területeken legfeljebb húsz. Korlátozzák az istentiszteleteken való résztvevők számát is, és mindenütt tilos a közös éneklés. A vendéglőket este tízkor be kell zárni, egy asztalnál legfeljebb hat ember lehet. A sportrendezvényeket nézők nélkül kell megtartani.

Már szeptember elejétől kötelező a szájmaszkviselés a közösségi közlekedési eszközökön, kórházakban és a zárt termekben, és maszkot kell viselni az általános iskolák felső tagozatos (6-9. osztály) tanulóinak is.

Tavasszal 66 napig, március 12-től május 17-ig volt érvényben a szükségállapot, amelynek meghosszabbításáról mindig a képviselőháznak kell döntenie.

Csaknem 11 ezerrel nőtt az új fertőzöttek száma Oroszországban
Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 10 888-cal 1 225 889-re emelkedett a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint.

Ez a legnagyobb szám május 12. óta. A terjedés üteme 0,9 százalékos, az új esetek 26,3 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (7 418 107), India (6 623 815) és Brazília (4 915 289) után.

Az aktív esetek száma 7590-nel 222 090-ra nőtt. A halálos áldozatoké 117-tel 21 475-re, a felépülteké pedig 3181-gyel 982 327-re emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 48 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 358 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 230 120 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

A moszkvai vállalatok hétfőtől az alkalmazottjaik legkevesebb 30 százalékát kötelesek távmunkára átirányítani, az iskolákban pedig kéthetes tanítási szünet kezdődött. Az oktatási minisztérium közölte, hogy a 85 orosz régió közül háromban, a főváros mellett Uljanovszk és Szahalin megyében is visszatérhetnek a távoktatáshoz.

Az országos operatív törzs a TASZSZ hírügynökséget úgy tájékoztatta, hogy nem szerepel a tervek között sem Oroszország határainak lezárása, sem a légiközlekedés korlátozása.

Észak-Macedónia szigorított a korlátozásokon
Mivel három nap alatt több mint hatszáz fertőzöttet regisztráltak Észak-Macedóniában, a kormány szigorított a korlátozásokon, betiltotta a fellépéseket a vendéglátóhelyeken és korlátozta a vendégek számát is.

A diszkók és klubok működését tavasszal tiltották be, és azóta sem engedélyezték, míg az éttermek nyár óta újra üzemelhetnek, és fellépéseket is szervezhettek eddig. Az észak-macedón kormány vasárnap esti döntése értelmében sem énekesek, sem DJ-k nem léphetnek fel a jövőben egyik vendéglátóhelyen sem, és egy asztalnál az eddig megengedett tizenkettő helyett már csak négyen ülhetnek.

A Nyugat-Balkánon - Horvátországot kivéve - vasárnapról hétfőre 567-tel nőtt az igazolt fertőzöttek és tizeneggyel a halálos áldozatok száma.

Hétfőre a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 59-cel 33 901-re, Koszovóban 56-tal 15 814-re, Észak-Macedóniában 191-gyel 18 806-ra, Montenegróban 193-mal 11 554-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 68-cal 28 302-re emelkedett.

Szerbiában az utóbbi 24 órában eggyel 754-re, Észak-Macedóniában hárommal 756-ra, Bosznia-Hercegovinában kettővel 885-re, Montenegróban pedig öttel 179-re emelkedett a halottak száma. Koszovóban az utóbbi napon nem volt halálos áldozata a Covid-19 betegségnek, így a halottak száma 630 maradt.

Több ezer fertőzéses eset kimaradt a brit nyilvántartásból
Több ezer eset kimaradt az utóbbi napokban a nagy-britanniai koronavírus-fertőzések napi nyilvántartásából, és ezek utólagos hozzáadásával átlépte a félmilliót a járvány kezdete óta kimutatott fertőzések száma.

A brit egészségügyi minisztérium vasárnap éjjel ismertetett, korrigált összesítésében közölte: a szeptember 25. és október 2. közötti időszakban országszerte 15 841 olyan koronavírus-fertőzést szűrtek ki, amelyek a számítógépes feldolgozórendszer meghibásodása miatt nem kerültek be a napi adatismertetésekbe.

A tárca ezeket a pozitív leleteket most hozzáadta a nyilvántartáshoz, így a vasárnap éjjel közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 22 961 újonnan kiszűrt esettel emelkedett a koronavírus-fertőzések száma Nagy-Britanniában.

A minisztérium hangsúlyozta, hogy a korábbi nyilvántartási hiba miatt kimaradt esetek utólagos feldolgozása mesterségesen magasra hajtja az új koronavírus-fertőzéses esetek naponta ismertetett számát.

Ugyanez a nyilvántartási hiba már a szombat estével zárult 24 órában is több mint 12 ezerrel növelte az új koronavírus-fertőzésekről beérkezett számokat. Ez hozzávetőleg a kétszerese volt a korábbi napok adatainak.

Az egészségügyi minisztérium vasárnap éjjeli ismertetése szerint a hibát kijavították, a nyilvántartásból korábban kimaradt fertőzéseket a szombati és a vasárnapi adatsorokban tüntették fel és ez emelte meg hirtelen a napi számokat.

A kiegészített adatok szerint Nagy-Britanniában eddig 22,7 millió koronavírustesztet végeztek el; vasárnap estig ezek közül 502 978-nak az eredménye lett pozitív.

A halálos áldozatok száma 42 350.

A vasárnap estig eltelt 24 órában 33-an haltak meg Nagy-Britanniában a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19-ben. Szombaton 59, a megelőző két napban egyaránt 71 halálos áldozatról érkezett jelentés.

Áprilisban, a nagy-britanniai koronavírus-járvány tavaszi tetőzésének időszakában előfordult, hogy 1200-nál több napi halálesetről számoltak be a brit egészségügyi hatóságok.

Marseille-ben újranyithatnak az éttermek, Párizsban keddtől szigorítások
Jóllehet Párizs és elővárosai a koronavírus-járvány miatti legmagasabb riasztási övezetbe kerültek, az éttermek az eddigieknél szigorúbb óvintézkedések mellett nyitva maradhatnak - közölte vasárnap este a francia miniszterelnöki hivatal. A bárok viszont, amelyek eddig este 10 óráig nyitva tarthattak, keddtől egyáltalán nem nyithatnak ki.

A fővárosban keddtől két hetes időtartamra lépnek életbe az új előírások, amelyek betartása mellett hétfőn az egy héttel ezelőtt a déli Marseille-ben és Aix-en-Provence-ban bezárt vendéglátóhelyek újranyithatnak.

Az előírások szerint az éttermekben az asztalok között legalább másfél méteres távolságnak kell lennie, a vendégeknek meg kell adniuk az elérhetőségüket a későbbi esetleges kontaktkutatásokhoz, s nyolc fősnél nagyobb csoportokat nem fogadhatnak a vendéglátóhelyek.

A kávéházak is szigorú óvintézkedések mellett nyitva tarthatnak, de ezentúl tilos lesz állva a pultnál fogyasztani.

Az egyetemeknek is korlátozniuk kell a befogadóképességüket: a megerősített és a maximális riasztási övezetben, mintegy tucatnyi nagyvárosban található felsőoktatási intézményeknek felére kell csökkenteniük a tantermekben és előadókban egyszerre jelen lévő diákok számát.

A közlemény szerint a kormány az érintett övezetekben ismételten otthoni munkavégzésre ösztönöz mindenkit.

Az illetékes miniszterek hétfőn sajtótájékoztatón ismertetik az intézkedések részleteit, s Anne Hdalgo párizsi főpolgármester is sajtótájékoztatót tart a kedden egyelőre két hétre életbe lépő párizsi szigorítások részleteiről.

A párizsi agglomerációban a három legfontosabb járványügyi mutató már csütörtökön átlépte a maximális riasztási szintet. Százezer lakosra több mint 250 fertőzött jut (vasárnap este 270 volt a szám), s a veszélyeztetett 65 év feletti korosztályban is több mint száz. A kórházak intenzív ágyainak 30-35 százalékán koronavírusos betegek fekszenek. A kórházak számára a kritikus szintet a 30 százalék jelenti.

Országosan szombaton csaknem 17 ezerrel ismét rekordot döntött a napi esetszám, s vasárnap is 12 565 új fertőzöttet regisztráltak. Ezzel 612 190-re nőtt a járvány kezdete óta a fertőzöttek száma, de szakemberek szerint a tényleges szám ennek tízszerese lehet.

A pozitív tesztek aránya is napról napra nő: vasárnap elérte a 8,2 százalékot.

Kórházba az elmúlt héten 4087 fertőzött került, közülük 849-en vannak súlyos állapotban. Szeptember kezdete óta ez utóbbi szám jelentősen nőtt, miután nyáron hetente alig százzal nőtt a lélegezetőgépre kerülők száma, de messze elmarad a március 31-i rekordtól, amikor is egyetlen nap alatt 767 új beteg került intenzív osztályra. Akkor több mint 7 ezren voltak lélegeztetőgépre kapcsolva, jelenleg 1300-an.

Az elhunytak száma az elmúlt 24 órában 32-vel 32 230-ra emelkedett.

Legolvasottabb cikkeink