• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Újra van helye Tárt Kapu Galériának

Hírek Forrás: Weborvos

A Lipót bezárásával eltűnt egyedülálló művészeti központ most a belvárosban kapott helyet.

Újranyílik a Tárt Kapu Galéria Budapest belvárosában, a Belső-Ferencvárosban, a mentális zavarokkal élők műveit bemutató művészeti és közösségi központ. A hazai art brut és outsider művészet így először kap teret fővárosunk szívében, az Iparművészeti Múzeum és a Bakáts tér szomszédságában, a IX. kerületi Hőgyes Endre utca 2. szám alatt.

Hazánkban először az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben (OPNI) 2004-ben a Lilly Hungária Kft. támogatásával jött létre, azzal a szándékkal, hogy bemutassa a művészetterápia során létrehozott „art brut" alkotásokat. A „lipóti" terápiás műhelyek kiállításait a szakma, a közönség, a kortárs művészek és a műgyűjtők nagyfokú érdeklődése kísérte. Az OPNI 2007-es bezárása magával vonta a Tárt Kapu Galéria megszűntetését is, mellyel megszakadt ez a misszió.

Öt év kényszerű szünet után a Tárt Kapu Galéria a Gyógyfoglalkoztatásért Alapítvány hosszas és kitartó munkájának eredményeként márciusban, a Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzatának és az ESZSZK Merényi Gusztáv Kórház támogatásával nyílhat meg újra a nagyközönség előtt.

A Galéria célja, hogy nemzetközi színvonalon, európai kontextusba ágyazva képviselje és mutassa be a magyarországi art brut - outsider művészetet és az ehhez kapcsolódó szakmai munkát. A létrejövő új művészeti helyszín a főváros művészeti és társadalmi életét gazdagító tevékenységet folytat majd, működésének négy alappillére: a kiállítótér, a művészeti műhely, a szakmai és a közösségi programok.

Az újranyíló Tárt Kapu Galéria szakmai programja a magyarországi art brut művészetet össztársadalmi kontextusba helyezve mutatja majd be elősegítve a fejlődésről és a jövőről való felelős gondolkodás megszilárdulását, gazdagítva Budapest kulturális, művészeti életét mely célkitűzéseiben komoly hiányokat pótol.

A nagyközönségre is nyitott, befogadó központ működésével a mentális zavarokkal élők művészeti világa közelebb kerülhet majd a mindennapi emberekhez.

Számos tudományos kutatás is igazolja azt a tényt, hogy a mentális zavarokkal élőket sújtó előítéletek feloldásában a művészetnek van a legnagyobb szerepe. Az alkotói munka, a művészetterápiák foglalkozásai más kommunikációs csatornákat megnyitva adnak kapcsolatteremtési lehetőséget számukra, valamint megadják a legalább olyan fontos visszaigazoló elismerést is. A társadalom peremére szorult személyek művei már több mint egy évszázada inspirálják a művészeket, kutatásra sarkalják a pszichiátereket, a témában született kiállítások sorának köszönhetően egyre inkább bővül e képi világ elkötelezett híveinek tábora is.

Az ilyen típusú alkotások létrehozása és gyűjtése köré szerveződött intézmények Európa legtöbb országában a kulturális élet szerves részeként ma már több évtizedes múltra tekintenek vissza. Világszerte tárlatok, vásárok és publikációk sokasága, köz- és magángyűjtemények alakulása segített abban, hogy az art brut és az outsider art gyűjtőfogalmai alá sorolható művek elnyerték a méltó elismerést.

További információt a www.tartkapugaleria.com weboldalon, a Galéria Facebook oldalán találhatnak, illetve az info@tartkapugaleria.com e-mail címen érdeklődhetnek.