• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Újraélesztési Guinness rekordkísérlet

Hírek Forrás: Weborvos

Kétperces váltásokkal biztosítják a vérkeringést és a légzést több mint két napon át.

A Semmelweis Ignác Humán Szakképző Iskola és Gimnázium diákjai a holnap reggeli becsöngetéstől több mint két napon át a legkorszerűbb módszereket alkalmazva, kétperces váltásokkal folyamatosan biztosítják a vérkeringést és a légzést egy újraélesztési Guinness rekordkísérlet keretében.

A Semmelweis kísérlete rekordnak számít, és egyedülálló olyan szempontból is, hogy kizárólag középiskolások vesznek részt benne. A negyven diák 55 órán át, megszakítás nélkül, egymást 2 percenként váltva végzi az újraélesztést a speciális gyakorló bábun a nemzetközi BLS protokollnak megfelelően. A diákokat a fizikailag és pszichésen is nagy erőpróbát jelentő feladatra a rendezvény szervezője, Dávid Tamás készítette fel, aki az iskola egészségügyi szakoktatója és egyben az Országos Mentőszolgálat váci dolgozója is.

Az iskolának ezzel a nagyszabású rendezvénnyel az a célja, hogy felhívja a figyelmet az elsősegélynyújtás jelentőségére, hiszen a hirtelen bekövetkezett szívleállás esetén az azonnal végrehajtott újraélesztés emberek ezreinek életét mentheti meg. A rekordkísérlet lebonyolításában segédkező pedagógusok bíznak abban is, hogy az embert próbáló feladatra vállalkozó negyven diák lelkesedése a többiek számára is motiváló erőt jelent, hogy minél többen válasszák az egészségügyet élethivatásul.

Évente mintegy huszonötezer ember veszíti életét hazánkban hirtelen szívmegállás következtében. Az azonnal megkezdett újraélesztés, valamint a mielőbb odaérkező defibrillátor az esetek több mint 60 százalékában megmenthetné a beteg életét. A segítség azonban legtöbbször elmarad, a mentő megérkezéséig senki sem cselekszik, így a túlélési arány Magyarországon 5 százalék alatt marad - - hívta fel a figyemet az OMSZ kommnikációs igazgatója a hír kapcsán. A százalékok pedig több ezer férfi és nő, köztük fiatal és középkorú emberek elvesztését jelentik. Az újraélesztés módszere, a 30 mellkasi nyomás és 2 levegőbefúvás technikája bárki számára könnyen elsajátítható, aki pedig tanácstalan, a 104-es segélyhívást fogadó mentő-szakember telefonos segítségére is számíthat.