• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Újszülött- és gyermekmentő ECMO-program az SE-n

Hírek 2019.12.04 Forrás: Semmelweis Egyetem
Újszülött- és gyermekmentő ECMO-program az SE-n

Az új műtüdővel a súlyos tüdőbetegségben vagy szívbetegségben szenvedő gyerekek szervpótló kezelését tudják elvégezni.

Várhatóan évi 10-15, súlyos állapotú újszülött és gyermek életét mentheti meg a Semmelweis Egyetem I.Sz. Gyermekgyógyászati Klinika által elindított újszülött- és csecsemő ECMO program, amely a klinika által novemberben üzembe helyezett életmentő ECMO-műtüdő készüléknek köszönhetően valósulhat meg. A készülék beszerzését a klinika a BDPST Group ingatlanfejlesztő társaság 34 millió forintos adományából finanszírozta.

Az Extrakorporeális Membrán Oxigenizáció (ECMO-műtüdő) készülék segítségével intenzív osztályos ellátást igénylő súlyos tüdőbetegségben vagy szívbetegségben szenvedő újszülöttek, csecsemők, gyermekek szervpótló kezelését tudják elvégezni a gyerekklinikán. A berendezés segíthet jelentősen csökkenteni a tartós szövődmények kialakulását is a kis betegeknél.

Az ECMO-műtüdő segítségével az életmentő kezelés a korábbinál jóval szélesebb körben, így a csecsemők és újszülöttek számára is elérhető lesz – mondta dr. Szabó Attila, a gyermekklinika igazgatója, klinikai rektorhelyettes. Hozzátette: az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Újszülött – Csecsemő és Gyermek Intenzív Központja (SE NIC- ITO) egy csoportot állított fel annak érdekében, hogy elindulhasson a magyarországi újszülött- és csecsemő ECMO program a Semmelweis Egyetem keretein belül.

A Fresenius által forgalmazott Xenios ECMO-műtüdő készülék az újszülöttkori betegségeket tekintve a rekeszsérv, a magzatszurok aspirációs szindróma, valamint a tüdőparenchymát érintő fertőzések hatékonyabb kezelését teszi lehetővé. A későbbi életkorban pedig tüdőgyulladás, heveny légzési distress szindróma, illetve egyéb okból kialakuló kifejezett, hagyományos terápiára nem reagáló, oxigenizációs ellátási zavar esetén lehet életmentő a berendezés.

Az ECMO-műtüdő jobb helyre nem is kerülhetett volna, hiszen az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Intenzív osztályán évente körülbelül 250, a koraszülött osztályon körülbelül 800 gyermek ellátása történik. Mindkét részleg a legmagasabb progresszivitási szinttel rendelkezik, több szakterületen pedig országos központként működik.

Magyarországon a csecsemőhalandóság csökkent az elmúlt években, értéke 3,6 ezrelék. További csökkenés olyan célzott programoktól várható, amelyek ritkábban előforduló, magas halálozási kockázattal járó, de modern kezeléssel teljes gyógyulás reményével kezelhető betegeknek kínálnak korszerű terápiát. Ilyen például a költséges, legmodernebb orvostechnikai eszközöket, valamint különleges jártasságot igénylő ECMO-kezelés. 

Fotó: I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika

Legolvasottabb cikkeink