• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ünneplőbe öltözött az idegtudományi intézet

Hírek 2020.01.30 Forrás: Weborvos Szerző:
Ünneplőbe öltözött az idegtudományi intézet

Ötödször adták át a Pásztor Emil Emlékplakettet, az idei két díjazott Julow Jenő, Kenéz József professzorok.

Vannak megkérdőjelezhetetlen személyiségek az orvostudományban, ilyen például a öt éve elhunyt, Széchenyi-díjas idegsebész Pásztor Emil professzor, akit nemcsak szakmai tevékenysége miatt tisztelt a tudós világ, hanem emberi kvalitásai miatt is nagyra becsülték. A professzor emlékére alapították a Pásztor Emil Emlékplakettet, amelyet egy szakmai grémium minden évben annak az orvosnak ítél oda, aki az idegtudományok (az idegsebészet, a neurológia vagy a neuroradiológia) területén kiemelkedő eredményt ért el. Idén ötödik alkalommal adták át a kitüntetést két professzornak: prof. dr. med. habil Julow Jenő idegsebésznek és prof. dr. med. habil Kenéz József neuroradiológusnak.

A szerdai rendezvénynek az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKITI) adott otthont, az az intézmény, amelynek Pásztor Emil alapítója és húsz évig vezetője is volt. Az intézet jelenlegi főigazgatója, Óváry Csaba az ünnepségen elmondta: "Pásztor Emil ikonikus alakja volt az idegtudományoknak és azon belül az idegsebészetnek is. Személyében maga is egyet jelentett az intézettel, minden szakmai sikere, tudományos eredménye az intézet hírnevét, nemzetközi elismertségét növelte. Nem titok, azt szeretnénk, ha minden munkatársunk a jövőben is, képességei és lehetőségei szerint ezt a példát követné". A főigazgató szerint egy díj értékét alapvetően meghatározza a korábban díjazottak személye, ennek alapján az elmúlt négy évben a Pásztor Emil Emlékplakett igazán rangos díjjá vált, és ezt a rangját idén is csak tovább növeli.  

Az életműdíjként is emlegetett emlékplakett idei első kitüntetettje Julow Jenő idegsebész, akit szoros szálak fűznek az intézethez, hiszen munkásságának első húsz évét az OKITI-ben töltötte Pásztor Emil vezetésével. " Itt nőttem fel, itt neveltek emberségre, itt tanítottak idegsebésznek és orvosnak, itt tanultam meg hibáimat is …” - mondta a professzor az ünnepségen. "Nagyon megható ez a kitüntetés azért is, mert Pásztor Emil nemcsak a munkatársam, a barátom is volt, egy olyan szakember, akiről mindenki azt tartotta, hogy a legkiemelkedőbb vezető, egy nemzetközileg is elismert kutató".

A laudációból kiderült Julow Jenő Debrecenben szerezte meg orvosi diplomáját, 1968-1989-ig az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézetben dolgozott. Több alkalommal is járt Japánban, ahol a Hirosaki Orvostudományi Egyetemen végzett tudományos munkájáért a "Doctor of Medical Science" címet nyerte el. 1981-ben védte meg a kandidátusi értekezését.

Számos tudományos dolgozata jelent meg az idegsebészet és az agyi stereotacticus intersticialis sugársebészet tárgykörében. A New Yorki Springer szerkesztőség PITUITARY folyóirata is felkérte egy összefoglaló cikk írására a ciszták sugársebészetéről.

1989 januártól a Szent János Kórház idegsebészeti osztályát vezette, ahol irányítása alatt megszervezték és felépítették az ország egyik legkorszerűbb idegsebészeti műtőjét és őrzőjét. Nevéhez 190 előadás, 94 cikk, ebből 54 angol, 8 könyvrészlet, 1 könyv kötődik. Mindezeken felül több mint 70 olyan video van fenn a világhálón, amely Julow Jenő idegsebészeti műtéteit rögzíti. Eddig 35 ezren látták ezeket a műtéteket.

A másik díjazott Kenéz József neuroradiológust is fontos emlékek kötik az idegtudományi intézethez. Mint ahogy egyszer fogalmazott mindig az a kényszer vezette, hogy a korszerű gépek után vándoroljon, így nem csoda, az elsők között volt, aki az intézetben működő akkor még egyetlen magyar CT-n dolgozhatott. "Nagyon komoly kitüntetésnek tartom ezt a díjat, különösen azért mert az idegtudományi intézettől kapom. Egyrészt azért mert, ha nem is voltam az intézet munkatársa törzstagnak számítok. Másrészt, mert régi kedves munkatársaim, barátaim dolgoztak, dolgoznak itt, akik régen, de ma is az idegtudomány meghatározó személyiségei. Neuroradiológusként a központi idegrendszer diagnosztikai megjelenítésével foglalkozom, ami természetesen szoros kapcsolatban van az idegsebészettel. Ezért is érzem nagyon megtisztelőnek, hogy tőlük kapom ezt az emlékplakettet."

A laudációt különleges módon egy filmen nézhették végig a díjátadó résztvevői. Ebből kiderült, hogy Kenéz professzort munkatársai és tanítványai tudományos nagysága mellett közvetlensége miatt is tisztelik. Természetesen az életpálya is elhangzott. Eszerint Kenéz József  egyetemi tanulmányait 1962-ben fejezte be „summa cum laude” minősítéssel a Budapesti Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán. Már medikusként eldöntötte, radiológus lesz. 1965- től a SOTE Radiológiai Klinikájának munkatársa lett, ahol már 1967-től a neuroradiológiai részleget vezette. Egyetemi tanársegédi kinevezését 1966-ban kapta meg és még ugyanebben az évben adjunktus, majd 1977-ben docens lett. Vezette az  Országos Traumatológiai Intézet Röntgenosztályát, a SOTE Neurológiai Klinikájának Röntgenosztályát, később 1992-től pedig az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet Radiológiai Osztályának vezető főorvosa lett, egészen 2001. december 31-ig.

Egyetemi tanárrá nevezték ki 1989-ben, majd 1994-ben a HIETE újonnan szervezett Neuroradiológiai Tanszékének lett tanszékvezető docense, majd 1998-ban ismételten kinevezték egyetemi tanárnak, miután 1997-ben újra habilitált. Fő témái: myelotomographia, cisternotomographia, és angiotomographia. Tudományos publikációi: 235 közlemény, 16 különböző radiológiai, neurológiai, pszichiátriai, traumatológiai és idegsebészeti munkákban megjelent könyvfejezet és 4 könyv.

A Pásztor Emil Emlékplakett korábbi díjazottjai:

2016. dr. Vajda János (Budapest) és prof. dr. Halász Péter (Budapest)

2017. prof. dr. Czirják Sándor  (Budapest) és prof. dr. Dóczi Tamás (Pécs)

2018. prof. dr. Bodosi Mihály (Szeged) 

2019. prof. dr. Nagy Zoltán (Budapest) és prof. dr. Kemény András (Sheffield)

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink