• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Valamennyi területen csökkent az influenzások száma

Hírek 2019.02.27 Forrás: antsz.hu
Valamennyi területen csökkent az influenzások száma

Február 18-24. között 33 900 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt, 35%-kal kevesebb, mint az előző héten.

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban 2019. február 18-24. között 33 900 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt, 35%-kal kevesebb, mint az előző héten. A morbiditás 346,9%ooo-nek bizonyult, 100 000 lakos közül 347 beteg kereste fel orvosát influenzás panaszok miatt - jelentette a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

A 8. héten valamennyi területen csökkent az influenzás tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma, Tolna megyében az előző hetinek több mint felére, Heves és Csongrád megyében közel felére. Az influenzaszerű megbetegedések becsült előfordulási gyakorisága Zala(771,2%ooo), Győr-Moson-Sopron (630,3%ooo) és Békés (567,9%ooo) megyében volt a legmagasabb, Nógrád (118,2%ooo), Csongrád (151,8%ooo) és Borsod-Abaúj-Zemplén (228,2%ooo) megyében a legalacsonyabb. Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Pest és Tolna megye kivételével az ország valamennyi közigazgatási területén diagnosztizáltak laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenza megbetegedést.

A betegek 31,5%-a gyermek, 34,3%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 26,2%-a, 8,0%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. Az előző hetekhez hasonlón a korspecifikus morbiditás a 3-5 évesek (891,0%ooo) és a 6-14 évesek (659,6%ooo) között volt a legmagasabb.

Az NNK Légúti vírus osztályára a 8. naptári héten 83 influenza-gyanús betegtől származó légúti minta érkezett, amely közel fele volt az előző héten vizsgáltnál. Harminchét esetben igazolták az influenza A vírus és 12 esetben légúti óriássejtes vírus (RSV) kóroki szerepét. A sentinel orvosok által beküldött 54 légúti mintából tizenöt betegnél influenza A(H1N1)pdm09, tíz betegnél influenza A(H3N2), két betegnél influenza A(NT) okozta fertőzést diagnosztizáltak, az influenza-pozitivitási arány 50,0%-nak felelt meg. A hagyományos diagnosztikus célú beküldés keretében érkezett 29 beteg légúti mintájában hat esetben influenza A(H1N1)pdm09és négy esetben influenza A(H3N2) vírus jelenlétét igazolták.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 8. héten a fővárosból egy óvodát érintő járványról érkezett jelentés.

Összegzés: A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy a 8. héten tovább csökkent az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók becsült száma (33 900 fő). Az ország valamennyi területén kevesebb beteget regisztráltak, leggyakrabban a 3-5 éves gyermekek betegedtek meg. Továbbra is az influenza A vírus dominanciája érvényesül, a héten az Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban kizárólag A típusú influenzavírusokat azonosítottak.

A 2. héten kezdődött influenzajárvány során február 24-ig becslések szerint a lakosság 3,6%-a fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

A 2018. év 40. és 2019. év 8. hete között 1 082 betegtől származó vizsgálati anyagot dolgoztak fel a Nemzeti Népegészségügyi Központ Légúti vírus osztályán, ahol 495 főnél igazoltak influenza A [262 influenza A(H1N1)pdm09, 200 influenza A(H3N2), 33 A(NT)] és 5 influenza B vírus okozta fertőzést. Kilencvenkét főnél légúti óriássejtes vírus, tizennyolc betegnél pedig adenovírus kóroki szerepét igazolták.

Legolvasottabb cikkeink