• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Választ adni az átakuló droghelyzetre

Hírek Forrás: kormány.hu

Nemzeti Drogellenes Stratégia – hangsúly a megelőzésen, küzdelem a kábítószer-bűnözés ellen.

Az új pszichoaktív anyagok széleskörű megjelenésének és az internetes kereskedelem elterjedésének köszönhetően az elmúlt években jelentősen átalakult a kábítószerpiac, és megváltoztak a kábítószer-használati szokások is.

Az új kihívások új válaszokat igényeltek, ezért a kábítószer-használat csökkentése érdekében a 2013-2020-as évekre új Nemzeti Stratégia készült, amelyet a kormány elfogadott. A Nemzeti Drogellenes Stratégia fő célja az illegális droghasználat, illetve a visszaélésszerű legális szerhasználat csökkentése közösségi alapú beavatkozások segítségével és a családok széles körű bevonásával.

A stratégia a jelenlegi hazai fogyasztói szokásokat összegző eredményekre épül, illeszkedik az Európai Unió drogstratégiájához. Szem előtt tartja a hazai kannabisz és az amfetamin-használat növekedését, a korcsoportok és nemek szerinti megoszlását, valamint az első droghasználatban megfigyelhető negatív változásokat is.

Célja az egészséget alapértékként közvetítő, közösségerősítő szemléletmód középpontba állítása és a szerhasználat nélküli életmodell megerősítése, az eddigiektől eltérő, hatékonyabb eszközök alkalmazásával. A stratégia ezért a szerhasználat megelőzésére és minimalizálására, az egyéni-társadalmi kockázatok és károk jelentős csökkentésére, valamint a bűnmegelőzési és bűnüldözési beavatkozások széles körű alkalmazására helyezi a hangsúlyt, amelyek közül kiemelten fontos feladat az online kereskedelem blokkolása.

A stratégiai cél elérését a Nemzeti Drogellenes Stratégia széles körű prevenciós tevékenységgel, a kábítószerfüggők ellátása és kezelése terén a felépülés-központú szemléletmód megerősítésével, a kínálatcsökkentés területén bűnmegelőzési és bűnüldözési beavatkozások hatékonyabb alkalmazásával, valamint a terjesztői magatartások elleni szigorú fellépéssel kívánja megvalósítani.

A dokumentum a célcsoportokhoz igazítottan főbb üzeneteket is megfogalmaz. Az egyéneknek és a helyi közösségeknek azt üzeni, hogy mindenki felelős a vele együtt, illetve a környezetében élő személyek sorsának alakulásáért. A kábítószer-használatot elutasítóknak megerősítést ad, hogy jó úton járnak, amit képviselnek, azt érdemes másoknak is továbbadni. A kábítószereket kipróbálóknak egyértelműen jelzi, hogy a szerhasználattal kockázatot vállalnak, amellyel maguknak és környezetüknek is árthatnak. A függőknek a szakmai programok és kezdeményezések, a józanság értékét vállaló és hirdető közösségek segítségével reményt nyújt a felépülésre, rámutat arra, hogy életük alakulását alapvetően megváltoztathatják.

Mindezek mellett az új Nemzeti Drogellenes Stratégia egyértelmű üzenetet közvetít a társadalom tagjai számára, hogy a kormány elkötelezett a kábítószer-probléma visszaszorítása mellett, és ehhez átfogó és hatékony eszközökkel rendelkezik.


A tájékoztatóról készült video itt tekinthető meg.