• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megújul az Uzsoki onkológiai osztálya

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Kicserélik, illetve korszerűsítik a sugárterápiás központ gépparkját.

Az Európai Unió támogatásával több mint másfélmilliárd forintos fejlesztés keretében újul meg az Uzsoki Utcai Kórház Onkológiai osztálya.

A projekt egyik specifikus célja a sugárterápiás központ gépparkjának lecserélése és korszerűsítése. Mindez az 1,7 milliárd forint értékű komplex felújítási munkálatok részeként valósul meg az Európai Unió támogatásával - tájékoztatta lapunkat az intézmény.

A projekt keretében a 20 éves életkort is meghaladó besugárzó gépeket, három korszerű tele-terápiás lineáris gyorsítóra, valamint egy új közel-terápiás afterloading készülékre cserélik. A daganatos betegségek kezelését emellett egy új CT szimulátor berendezés, egy teljes besugárzás tervező és onkológiai információs rendszer és egy minőségbiztosító mérőeszköz-park is segíti.

Ünnepélyes aláírás az Uzsokiban

Az új sugárterápiás kezelési folyamat a kezelendő daganat pontos beazonosításával és körülhatárolásával kezdődik. A CT szimulátoros vizsgálat alkalmazása során a legfejlettebb képalkotási módokkal pontosan lokalizálhatóak a daganatok, így az ugyancsak újonnan telepített besugárzás-tervező rendszerek a legprecízebb kezelések elvégzését biztosítják a nagy teljesítményű számítógépekkel támogatott dózistervezés segítségével.

Ezután elkészül a besugárzásra kijelölt, céltérfogatokra vonatkozó besugárzási terv, amelyet megfelelő minőségbiztosítás mellett a lineáris gyorsítókon, illetve az afterloading készüléken történő sugárkezelés követ. Mivel a korábbi kezelési technikákhoz képest az új készülékek jóval nagyobb teljesítménnyel és milliméter alatti pontossággal képesek a kijelölt célterületek besugarazására, a kezelések megkezdése előtt kulcsfontosságú a daganatok méretének és elhelyezkedésének pontos meghatározása, amit a gyorsítókon elhelyezett röntgen képalkotó rendszerek biztosítanak. A technológiának köszönhetően a környező, egészséges szövetek a lehető legkevesebb sugárdózist kapják, minimalizálva a sugárkezelések során esetlegesen fellépő káros mellékhatásokat.

Az új lineáris gyorsító rendelkezik majd a tüdődaganatok sugárkezeléséhez elengedhetetlen, ún. légzéskapuzó rendszerrel is, amely kezelés közben képes folyamatosan ellenőrizni a besugarazandó daganatok pozícióját, annak adott elmozdulása esetén a terápiás sugárnyalábot megszakítja, majd a tumor újbóli megfelelő pozíciójának azonosításával a kezelést folytatja.

„Az onkoterápiás kezelésben résztvevő, számos szakterületet felölelő orvosok, fizikusok, szakemberek munkáját fejlett informatikai rendszer támogatja majd, mely képes lesz a kórház egyéb információs rendszereivel való teljes körű együttműködésre, ezzel biztosítva a kezelések biztonságát, a munkafolyamatok egyszerűsítését, a szakmai együttműködések kiépítését akár távoli intézményekkel is, valamint a hazai egészségügyi környezethez való legteljesebb illeszkedést" – nyilatkozta Ficzere Andrea, az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója.

Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár szerint a kiemelt fontossággal bíró fővárosi és kerületi feladatokat ellátó kórházban a fejlesztések eredményeként jelentősen növekszik az ellátási kapacitás csökkentve a várólistákat, de ennél is fontosabb, hogy a kezelések pontossága és hatékonysága a legkorszerűbb szintre emelkedik, amivel nagymértékben javulnak a betegek gyógyulási esélyei.