• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Válságköltségvetés az egri kórház miatt

Hírek Forrás: MTI

Elfogadta a válságköltségvetést a hevesi megyegyűlés.

Több mint 4,2 milliárd forint kiadása mellett 133 millió forintos hiánnyal "válságköltségvetést" fogadott el szerdán Egerben a Heves Megyei Közgyűlés azt követően, hogy május közepén adósságrendezési eljárás indult a fideszes vezetésű önkormányzat ellen.

A büdzsé csak a működésre, a kötelező önkormányzati feladatok ellátására fordítható kiadásokkal számol a 2011. május 19. és december 31. közötti időszakban, ugyanis a csődeljáráshoz hasonló folyamat ideje alatt a nem kötelező feladatokra és fejlesztésekre nem költhet az önkormányzat.

A megye eredeti idei költségvetése mintegy 11,5 milliárd forint volt, ebből 6,5 milliárd jutott volna működési feladatokra, a többi a fejlesztéseket szolgálta volna.

Sámoly György, a önkormányzat mellé kirendelt pénzügyi biztos az ülésen közölte: az egri Gárdonyi Géza Színház és a Harlekin Bábszínház - annak ellenére, hogy ezek fenntartása nem kötelező önkormányzati feladat - továbbra is megyei intézmények maradnak, 0 forint költségvetéssel.

Az eljárás ideje alatt a két intézmény az állami juttatásokból és a saját bevételekből gazdálkodhat - mondta a bíróság által kirendelt pénzügyi biztos.

A Heves Megyei Bíróság május 13-án rendelte el az adósságrendezési eljárást a megyei önkormányzat ellen a budapesti HVL Invest Kft. kezdeményezésére; a döntés május 18-án vált jogerőssé. A társaság azt követően kezdeményezte a bíróságnál az eljárást, hogy a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen 280 millió forint kifizetésére kötelezte a megyei önkormányzatot, de a megye nem fizetett.

A megyegyűlés által működtetett megyei kórház még 2000-ben szerződött integrált informatikai rendszer kiépítésre egy céggel, de a kórház vezetése idő előtt felmondta a kontraktust. A társaság pert indított, majd átadta a követelést a HVL Investnek.

Szabó Róbert, a megyegyűlés fideszes elnöke korában úgy nyilatkozott, hogy a megye előző szocialista vezetése okozta az önkormányzat eladósodását. Ennek a 12 éves korszaknak a lezárása ad okot az adósságrendezési eljárásra - mondta korábban Szabó Róbert.

Sámoly György az eljárás megindulásakor közölte, hogy az OTP, az önkormányzat számlavezető bankja 6,2 milliárd forintos hitelezői követelést jelentett be az önkormányzattal szemben, és ez csak egy része a várható hitelezői igényeknek.

Korózs Lajos, a közgyűlés MSZP-frakciójának tagja a szerdai ülésen bejelentette, hogy a négy szocialista képviselő az adósságrendezési eljárás kapcsán feljelentést tett a megyei rendőr-főkapitányságon és a megyei főügyészségen hűtlen kezelés miatt.

Azt kifogásolják, hogy a megye nem nyújtott be fellebbezést az adósságrendezési eljárás elrendelésről szóló első fokú bírósági döntéssel szemben, miközben a kórházat korábban működtető cég jogorvoslati kérelme nyomán a Legfelsőbb Bíróság időközben felfüggesztette az ítélőtáblának a fizetési kötelezettség megállapításáról hozott döntését. Vagyis ha nem mond le a fellebbezés jogáról a megye, akkor nem terhelné a fizetési kötelezettség - indokolta a feljelentést a szocialista politikus.
Sveiczer Sándor Péter, a Fidesz képviselője viszont az közölte, hogy egy műemléképület fejlesztése miatt tesz feljelentést. Ez utóbbit még a megye szocialista vezetése kezdeményezte.

A szintén fideszes Oroján Sándor arról szólt, hogy Habis Lászlónak, Eger fideszes országgyűlési képviselőjének az előterjesztése nyomán úgy sikerült módosítani az önkormányzati adósságrendezésről szóló törvényt, hogy az eljárás ne akadályozhassa meg a tervezett, uniós segítséggel megvalósuló fejlesztéseket.

Ez azt jelenti, hogy az adósságrendezési eljárás miatt nem marad el az egri kórház ötmilliárd forint értékű, illetve az egri vár kétmilliárd forint értékű turisztikai fejlesztése - mondta a képviselő.