• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Változott az egészségbiztosítás rendje

Hírek Forrás: AdóOnline

A táppénz, a gyermekápolási táppénz, a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj vagy a baleseti táppénz érintett.

Júliustól módosult a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény és végrehajtási rendelete. Az új szabályok szerint előleget kapnak a biztosítottak, változik a többes jogviszonyos társas és az egyéni vállalkozók táppénze, módosul az egyedülállók köre és változik a kifizetőhelyek elszámolásának rendje - írja az AdóOnline.

Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokra irányuló kérelem, illetve igény bejelentése és elbírálása – a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (Eb-tv.) és a végrehajtására kiadott 217/1997. (XII. 1.) kormányrendelet (Vhr.) előírásai szerint – meghatározott igazolások, nyilatkozatok alapján a történik.

Mivel az egészségbiztosítási ellátások a munkából való jövedelem kiesését hivatottak pótolni, vagyis lényegében keresetpótló juttatások, ezért a jelenlegi rendszer úgy épült ki, hogy ha a biztosított ellátás iránti kérelmet nyújt be az egészségbiztosítóhoz vagy a kifizetőhelyhez, akkor az ellátását legkésőbb 30 napon belül folyósítják részére.

Annak ellenére, hogy az egészségbiztosítási szakigazgatási szervek és a kifizetőhelyek is mindent megtesznek azért, hogy az ellátások időben ki legyenek fizetve, előfordulhat, hogy a biztosított mégsem kap ellátást. Ennek oka, többek között, hogy hiányoznak a szükséges igazolások. Eddig, ha az igény elbírálásához olyan igazolás, dokumentum hiányzott, ami miatt nem lehetett időben dönteni arról, hogy a biztosított jogosult-e az ellátásra, akkor akár hosszabb ideig ellátás nélkül maradhatott. 2012. július 1-jétől azonban pozitív változás következik be. Az Eb-tv. és a Vhr. módosításával megteremtődik annak lehetősége, hogy ha a táppénz, a gyermekápolási táppénz, a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj vagy a baleseti táppénz iránti igény elbírálása során olyan adatok, igazolások hiányoznak, ami miatt az ellátás megállapítása késhet, akkor az igénylő számára előleget lehet megállapítani.

Az előleget a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér alapulvételével kell megállapítani, kivéve, ha a rendelkezésre álló adatok alapján a jövedelem összege a minimálbér összegét nem éri el, mert ebben az esetben a rendelkezésre álló adatok alapján kell az előleget megállapítani.

2012. július 1-jétől változik az ügyintézési határidő is. Ha a táppénz, a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj, a baleset üzemiségének megállapítása és a baleseti táppénz iránti kérelem – ideértve az Eb-tv. 52/A. § (4) bekezdése szerinti esetet is – benyújtásakor rendelkezésre álló adatok alapján az igény teljes mértékben teljesíthető, az ügyintézési határidő tizennyolc nap. Ha azonban az ellátás iránti igény a kérelem benyújtásakor rendelkezésre álló adatok alapján nem bírálható el, akkor az ügyintézési határidő harminc nap marad. További újdonságok a teljes cikkben