• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Van, ahol az ''orvosbőség'' okoz problémát?

Hírek Forrás: ESKI

Csehországban túl magas az egy főre eső járóbeteg szakorvosok száma az OECD-államok között.

Csehországban nemzetközi viszonylatban is meglehetősen magas a járóbeteg szakorvosok aránya, valamint a járóbeteg szakorvosi vizitek száma. Az Egészségügyi Minisztérium nemrégiben kiadott rendelete módosítja a szolgáltatásonkénti kifizetéseket, ami azonban egyes szakorvosi praxisok számára pénzügyi problémákat eredményezhet.

Görögország után Csehországban a második legmagasabb az egy főre jutó járóbeteg szakorvosok száma az OECD 34 tagországa közül (Görögországban 1000 lakosra 1,8 járóbeteg szakorvos jut, Csehországban 1,4.) További probléma, hogy a szakorvosok száma már régóta növekedést mutat, miközben a fogorvosok és háziorvosok száma stagnál. Leos Heger egészségügyi miniszter ugyanakkor nem tervez radikális intézkedéseket, mert úgy véli, hogy az orvosok száma a nyugdíjazásuk révén természetes módon is csökkenni fog.

Az OECD adatai értelmében a szakorvosi vizitek száma is kiemelkedően magas: a csehek az EU-átlagnál (évi 5-7 alkalom) kétszer olyan gyakran keresik fel járóbeteg szakorvosukat. Az egészségügyi miniszternek ezzel kapcsolatosan az a meglátása, hogy a szakorvosok hívják be túl gyakran vizsgálatra a betegeiket.

Ennek oka szerinte a múltbeli szokásokban gyökerezik, amikor az emberek a legapróbb egészségi problémával is rögtön orvoshoz fordultak, és nem sajátították el egészségi állapotuk önmenedzselését. Azt is hozzátette, hogy az orvoshálózat túlságosan sűrű.

Petr Nosek helyettes egészségügyi miniszter kifejtette, hogy a járóbeteg szakorvosok szektora már telített, és bizonyos szakterületeken a túl nagy verseny pénzügyi problémákat is okozhat egyes praxisok számára.

A Cseh Orvosi Kamara (CLK) vezetője, Milan Kubek, aki maga is járóbeteg szakorvos, elmondta, hogy a járóbeteg szakorvosok idén 20 százalékkal kevesebb finanszírozásban fognak részesülni az egészségbiztosító társaságoktól, mint a tavalyi évben. Kifejtette, hogy ez annak a miniszteri rendeletnek tudható be, ami a szolgáltatásonkénti kifizetéseket szabályozza, és a CLK alkotmányjogi panaszt kíván benyújtani a rendelet ellen.

Nosek elmondása szerint a járóbeteg szakorvosok bevételeit a 2011-es szinten kívánják tartani, de a" túlteljesítő" rendelők esetében csökkenteni fogják a kifizetést.

A helyzetet bonyolítja, hogy a járóbeteg szakrendelők egészségbiztosítókkal kötött szerződései jelenleg járnak le, és a biztosítótársaságok egyes orvosokkal nem akartak új szerződést kötni. Ugyanakkor Zorjan Jojko, a Járóbeteg Szakorvosok Szövetségének elnöke azt nyilatkozta, hogy az Egészségügyi Minisztériummal és az egészségbiztosítókkal kötött tárgyalások sikeresek voltak, és minden járóbeteg szakorvossal alá fognak írni új szerződést. Úgy véli, hogy az orvosok túlnyomó többségének a szolgáltatásonkénti kifizetésekre vonatkozó új miniszteri rendelet sem fog problémát okozni.

Forrás: Number of Czech out-patient specialists almost biggest in OECD. Prague Monitor, 2013.03.04.