• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Van, ahol csökken, van, ahol növekszik a járvány ereje

Hírek Frissítve 2020.11.24 Forrás: MTI
Van, ahol csökken, van, ahol növekszik a járvány ereje

Csehországban újra engedélyezték a tervezett műtéteket, negatív teszttel rövidíthető lesz az angliai karantén. Külföldi hírek.

Szlovéniában nem lassul a járvány terjedése
A szigorú intézkedések ellenére sem lassul az új koronavírus-járvány terjedése Szlovéniában, és további aggodalomra ad okot, hogy nő a kórházi kezelésre szoruló betegek és az elhunytak száma - írta a helyi sajtó kedden.

Jelko Kacin kormányszóvivő szerint az adatok nem biztatóak. Sajtótájékoztatóján elmondta: nem lehet járványgócokról beszélni, a vírus az egész országban jelen van.

A kormány szerint azért nem lassul a járvány terjedése, mert sokan nem tartják be a megelőző intézkedéseket, ezért drasztikusabb büntetések bevezetését kezdeményezi. A kabinet törvénymódosítási javaslatot küldött a parlamentnek, amelyben 1500-tól 15 000 euróit terjedő pénzbírsággal sújtanák azokat, akik a gyülekezési tilalom megsértésére buzdítanak.

A kormány által kedden közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 1302-vel 67 080-ra nőtt a fertőzöttek száma. Rekordszámú, 59 beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 1156-ra emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1299-en vannak kórházban, közülük 204-et ápolnak intenzív osztályon.

Szlovéniában szinte teljesen leállt az élet. Minden összejövetel tilos az országban. Éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, és továbbra is kötelező a maszk viselése mindenütt. Zárva tartanak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában folyik. Leállt a közösségi közlekedés, valamint bezárt minden üzlet az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 2323 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 108 014-et. Az elmúlt napon 47 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi áldozatainak száma ezzel 1445-re emelkedett. Kórházban 2093 beteget ápolnak, közülük 244-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva.

Zágrábban hétfőtől a lakosság tömeges tesztelésébe kezdtek. Egy nap alatt 1200 gyors, antigén tesztet végeztek, és minden harmadik tesztalany lett pozitív.

Eközben Andrej Plenkovic horvát kormányfő részvételével kedden videokonferencia keretében ülésezett a nemzeti válságstáb és a megyei elöljárók. A tanácskozást követően Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője a sajtónak úgy nyilatkozott: a hét végéig újabb szigorításokat léptetnek életbe, amelyek karácsonyig lesznek érvényben. Részletekbe nem bocsátkozott a tárcavezető, de mint mondta, nem lesz a tavaszihoz hasonló gazdasági leállás, és kijárási tilalmat sem rendelnek el.

Horvátországban a jelenlegi intézkedések szerint a nyilvános összejöveteleken legfeljebb 25-en, esküvőkön legfeljebb 15-en, temetéseken legfeljebb 25-en, más magánjellegű rendezvényeken pedig legfeljebb tízen vehetnek részt. A sportesemények nézők nélkül rendezhetők meg. Este tíz órától reggel hat óráig tilos szeszes italt árulni. Zárva vannak az éjszakai szórakozóhelyek, a kávézók és éttermek pedig csak 22 óráig tarthatnak nyitva.

Néhány megyében ugyanakkor már most szigorúbb intézkedések vannak érvényben. Varasd megyében bezárták a vendéglátóhelyeket és az edzőtermeket, valamint tilosak a nyilvános összejövetelek. Eszék-Baranya megyében pedig távoktatásra álltak át a középiskolák és az általános iskolák felső tagozatos osztályai.

Ukrajnában több mint 12 ezer fertőzöttet azonosítottak az utóbbi egy napban
Továbbra sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, keddre ismét több mint 12 ezer új beteget jegyeztek fel az utóbbi egy napban.

A hivatalosan közölt adatok szerint az elmúlt napon 12 287 esettel 647 976-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb 188 áldozattal 11 263-ra. Eddig 299 358-an gyógyultak meg, viszont az aktív betegek száma 337 355-re emelkedett. A legtöbb új beteget, több mint 1400-at megint az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban jegyezték fel előző nap, velük eddig már csaknem 62 ezer fertőzöttet igazoltak Kijevben, az elhunytak száma pedig 31 újabb áldozattal 1173-ra nőtt.

Az elmúlt napon 1403 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba.

A Worldometer statisztikai honlap november 23-i adatai szerint Ukrajna az új koronavírusos betegek számát tekintve az ötödik helyre került az európai országok, és a tizedikre a világ országai között - jelentette kedden az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján kijelentette, hogy Ukrajnában a járványhelyzet változatlanul "meglehetősen feszült", de szavai szerint az egészségügyi rendszer egyelőre megbirkózik vele. Ismételten a járvány megfékezésére hozott intézkedések és szabályok - úgymint a kötelező maszkviselés és a távolságtartás - betartására szólította fel az embereket, mondván, hogy csak így csökkenthető a betegek és a kórházi ápolásra szorulók száma.

Csehországban újra engedélyezték a tervezett műtéteket
Az új koronavírus-járvány csehországi terjedésének lassulása következtében jelentősen csökkent a kórházakra nehezedő nyomás, ezért a prágai kormány hétfőn hatályon kívül helyezte a nem akut, tervezett műtétek elhalasztását előíró rendeletét - közölte Jan Blatny egészségügyi miniszter a kormányülés utáni sajtótájékoztatón.

"A kórházak ismét végezhetnek tervezett műtéteket, de a Covid-19 betegek számára továbbra is fenn kell tartani a speciális ágyak egy részét" - mondta a tárcavezető újságíróknak.

A tervezett műtétek halasztását a cseh kormány október 26-án rendelte el, amikor tetőzött a koronavírus-járvány. Akkor az új igazolt fertőzések napi száma 15 ezer körül mozgott. A múlt héten az új esetek száma munkanapokon már 4000 és 6500 közé csökkent, a hétvégi munkaszüneti napokon pedig tovább mérséklődött. Vasárnap 1500 új igazolt fertőzést regisztráltak.

Az új fertőzések számának mérséklődésével párhuzamosan csökken a kórházi betegek és a súlyos esetek száma is. A hét végén 5421 személy volt kórházban, 680-nal kevesebb, mint pénteken. A súlyos esetek száma 839-re esett vissza. Az elhalálozások napi száma vasárnap már harmadik napja száz alatt maradt.

A nyilvánosságra hozott hivatalos kimutatás szerint a Covid-19 betegek számára jelenleg 1600 lélegeztetőgéppel ellátott ágyat tartanak fenn a kórházakban, ami duplája az október eleji helyzetnek.

Csehországban hétfőn lazítottak több, a közéletet korlátozó óvintézkedésen is, miután az utóbbi két hétben mérséklődött a járvány terjedése. 23 óráig meghosszabbodott az élelmiszerboltok lehetséges nyitvatartási ideje, és az éjjeli kijárási tilalom 21 óra helyett 23 órakor lép életbe. A köztereken az eddigi két személy helyett már hatan lehetnek együtt. A lakodalmakon, a temetéseken és az istentiszteleteken hétfőtől 20 személy vehet részt az eddigi 15 helyett.

Szerdán az általános iskolák további osztályainak tanulói is visszatérhetnek az iskolapadokba. Jelenleg csak az elsősök és a másodikosok járnak iskolába. A középiskolákban felújítják a gyakorlati oktatást, az egyetemeken pedig a diákok húszas csoportokban végezhetnek gyakorlatokat.

Olaszországban túllépte az ötvenezret a járvány halálos áldozatainak száma
A koronavírus-járvány második hullámában Olaszországban most először csökkent az aktív fertőzöttek száma, miközben a halálos áldozatok száma elérte az 50 453-at az egészségügyi minisztérium hétfő esti adatai szerint.

Egy nap alatt 630 beteg veszítette életét, ami enyhe csökkenést jelent az utóbbi napokhoz képest. A halottak többsége férfi, és az elhunytak életkorának átlaga 82 év. A járvány első időszakában, február vége és május vége között a halálos áldozatok száma valamivel több mint 33 ezer volt.

Az utóbbi huszonnégy órában 22 930 új beteget szűrtek ki a korábbi több mint 28 ezer után, de negyvenezerrel kevesebb tesztelés elvégzésével. A tesztek és az azokon kiszűrt fertőzöttek aránya továbbra is tizenöt százalék körüli. Pozitívnak számít, hogy az aktív fertőzöttek száma vasárnaphoz képest csökkent, ami először történik meg a második hullám kezdete óta. Egy nap alatt csak kilenccel emelkedett az intenzív osztályon kezeltek száma a korábbi harmincnégyhez képest, miközben november 17-én még százhúsz új beteg került lélegeztetőgépre.

Az aktív betegek száma meghaladja a 796 ezret. Az egészségügyi hatóságok számításai szerint a járványgörbe a következő napokban, november 26-án vagy 27-én éri el a tetőzést több mint 830 ezer aktív beteggel, és ez a szám az előrejelzések szerint karácsonyra megfeleződhet a mostani korlátozások fenntartásával.

Jelenleg több mint 38 ezer fertőzöttet kezelnek kórházban, 3810-en vannak intenzíven.

Az adatok szerint 212 orvos halt meg a járványban. Más munkahelyeket is számítva több mint 66 ezren fertőződtek meg munkavégzés közben.

Olaszországban élénk vita zajlik a kormány és a tartományok között, mivel utóbbiak a szigorú korlátozások karácsony előtti és alatti feloldását sürgetik a térségek gazdaságának segítésére és a családi ünneplés biztosítására. Minél előbbi nyitást kérnek a sípályák üzemeltetői is, emlékeztetve, hogy a síturizmus évi 40 millió turistát, 12 milliárd eurós forgalmat és 60 ezer munkahelyet biztosít. Giuseppe Conte miniszterelnök közös európai rendelkezést sürgetett a sípályák zárva tartásáról. Az alpesi Alto Adige kormányzója kompromisszumos javaslatként azt kérte, hogy a pályákat legalább a helyiek előtt megnyithassák. A venetói Cortina d'Ampezzo polgármestere "pótolhatatlan" kárnak nevezte a téli üdülőhelyek zárva tartását, hangoztatva, hogy a sípályákon be tudják tartani a járványügyi előírásokat. Hangoztatta, hogy felére csökkentik a síliftek kihasználtságát. Októberben azonban a sípályákat akkora tömeg lepte el, hogy a hatóságok azonnal lezárták őket.

Francesco Boccia, a kormány és a tartományok közötti párbeszédért felelős miniszter kijelentette, hogy "nem helyén való ünneplésről, karácsonyi vacsoráról, síelésről vitatkozni, amikor sok olasz meg sem éri a karácsonyt".

Negatív teszttel rövidíthető lesz az angliai karantén
A jövő hónap közepétől lényegesen rövidebb időt kell karanténban tölteniük azoknak a külföldről Angliába érkező utasoknak, akik koronavírus-szűrésnek vetik alá magukat, és negatív leletet kapnak.

A brit kormány jelenleg érvényes rendelkezése alapján 14 napra elkülönítésbe kell vonulniuk mindazoknak, akik a karanténkötelezettség alól nem mentesített országokból utaznak Angliába. A rendelkezést átvette a skót és a walesi kormány is, így a karanténelőírás Nagy-Britannia egészére érvényes.

London jelenleg 59, a koronavírus-fertőzés behurcolásának szempontjából alacsony kockázatúnak ítélt országból és területről engedélyezi a beutazást karanténkötelezettség nélkül.

A karanténmentesített országok listáján eredetileg Magyarország is szerepelt, de szeptember 12-én lekerült onnan, és azóta a Magyarországról Nagy-Britanniába utazóknak is 14 napot - illetve, ha ennél rövidebb ideig maradnak, tartózkodásuk teljes idejét - elkülönítésben kell tölteniük.

Grant Shapps brit közlekedési miniszter azonban kedden bejelentette, hogy a kormány döntése alapján december 15-től akár kétharmadával is rövidíthető lesz a kétheti elkülönítés, ha a beutazók koronavírustesztnek vetik alá magukat.

A szűrést az angliai érkezés utáni ötödik naptól lehet elvégeztetni.

Shapps ismertetése szerint a kormány azért döntött így, mert a tapasztalatok arra vallanak, hogy ha valakiben jelen van az új típusú koronavírus, ötnapi lappangási idő után jóval megbízhatóbb eredménnyel jár a szűrővizsgálat, mint hogyha a tesztet rögtön az érkezés után a repülőtereken, a kikötőkben vagy a vasútállomásokon elvégeznék.

Az angliai érkezés után azoknak is elkülönítésbe kell vonulniuk, akik vállalják a szűrővizsgálatot, de amint értesítést kapnak arról, hogy leletük negatív, elhagyhatják a karantént, és onnantól az általánosan érvényes mindenkori járványmegelőző előírások vonatkoznak rájuk is.

Az utazók már indulásuk előtt lefoglalhatják a tesztidőpontot a brit kormány által jóváhagyott magánszektorbeli egészségügyi szolgáltató cégeknél, amelyeknek listája a gov.uk kormányzati portálon megtalálható.

Legolvasottabb cikkeink