• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Van, ahol nyitnak, van, ahol zárnak - külföldi hírek

Hírek Frissítve 2020.10.18 Forrás: MTI
Van, ahol nyitnak, van, ahol zárnak - külföldi hírek

Életbe lépett az éjszakai kijárási tilalom a francia nagyvárosokban... Bezárják az iskolákat több montenegrói településen... 

Szlovéniában minden ötödik vírusteszt pozitív eredményt hozott
Szlovéniában minden ötödik koronavírus-teszt pozitív eredményt hozott szombaton, eddig a legmagasabb a regisztrált fertőzöttek aránya a tesztekhez képest - derült ki a válságkabinet vasárnapi jelentéséből.

Jelko Kacin kormányszóvivő Twitter-oldalán azt írta: az, hogy kevesebb tesztelést végeztek szombaton, nem jelenti azt, hogy a vírus kevésbé terjed. A pénteki 16 százalékhoz képest szombaton 19,20 százalék volt a pozitív eredmények aránya - tette hozzá.

A kormány által vasárnap közzétett adatok szerint szombaton 726-tal 15 142-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Pénteken rekordszámú, 898 esetről számoltak be. Négy beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 191-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül 265-en vannak kórházban, közülük 49-et ápolnak intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban egy nap alatt, vasárnapra 819-cel nőtt és elérte a 25 580-at az azonosított fertőzöttek száma. Nyolc ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma így 363-ra nőtt. Kórházban ápolnak 548 beteget, közülük 32-en vannak lélegeztetőgépen.

Életbe lépett az éjszakai kijárási tilalom a francia nagyvárosokban, új rekord a napi esetszámban
Kilenc francia nagyvárosban, mintegy 20 millió ember számára lépett életbe szombat este az éjszakai kijárási tilalom, amelyet a koronavírus-járvány megfékezésére rendelt el a kormány, miközben az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint több mint 32 ezerrel emelkedett az elmúlt 24 órában a fertőzöttek száma, amire nem volt példa Franciaországban a járvány kezdete óta.

A kilenc érintett nagyvárosban (Párizs, Lille, Rouen, Saint-Etienne, Toulouse, Lyon, Grenoble, Aix-en-Provence és Marseille körzete, valamint Montpellier) szombattól legalább négy, de a kormány szándékai szerint várhatóan hat hétig este 9 óra és reggel 6 óra között alapos indok nélkül senki nem hagyhatja el a lakhelyét.

Párizsban és a többi nagyvárosban is szilveszteri hangulat uralkodott péntek este és szombat este 9 óráig, tele voltak a bárok és az éttermek teraszai az enyhe időben. Este 10 órára azonban olyan kihalt lett a főváros, hogy a Le Monde című napilap tudósítása szerint a rendőrök sem számítottak ekkora nyugalomra a párizsi utcákon.

A tavaszi általános karanténhoz hasonló rendszert vezetett be a kormány: a nagyvárosokban este 9 óra utcán utcára lépőknek előzetesen ki kell tölteniük egy formanyomtatványt, amelyen megjelölik a lakhelyelhagyás indokát és idejét. Ennek hiányában, vagy este 9 óra után indokolatlan lakhelyelhagyás esetén a rendőrök 135 euróra (mintegy 50 ezer forint) büntethetik a szabályszegőket, de visszaesők esetében hat hónap szabadságvesztés és 3750 eurós pénzbüntetés is kiszabható.

A megjelölt időszakban minden üzletnek és nyilvános helynek zárva kell tartania. Kivételt jelentenek az egészségügyi intézmények mellett az olyan éttermek, amelyek vállalnak házhozszállítást. Ha olyan vonatra vagy repülőre van jegye valakinek, amely este 9 óra után érkezik vagy indul, akkor az érvényes jegyet kell az utcán járőröző rendőröknek igazoltatáskor felmutatni. A munkából hazatérők, illetve oda indulók is az utcán tartózkodhatnak az éjszakai órákban, és rászoruló ember ellátása vagy a kutyasétáltatás is kivételt jelent a kijárási tilalom alól.

A kijárási tilalom betartására mintegy 12 ezer rendőrt és csendőrt vezényelt a belügyminisztérium a nagyvárosok utcáira. A rendőröknek az első napokban elsősorban a tájékoztatás, nem pedig a büntetés a feladatuk - jelezte a tárca. A hajléktalanokat nem büntetik meg a rendőrök, miután "nincs értelme büntetést kiszabni arra, akinek nincs lakhelye" - idézett rendőri forrásokat a Le Monde.

A kormány ugyanakkor nem tiltotta meg az országon belüli mozgást, és a hétvégén kezdődő iskolai őszi szünet kezdetén bátorította is a nagyvárosban élőket, hogy utazzanak vidékre. A belföldi turisták áradatáról tartva azonban a járvány által jelenleg kevésbé sújtott nyaralóhelyek, például a tengerparti Le Touquet önkormányzata is esti kijárási tilalmat vezetett be.

A francia kormány megítélése szerint az általános vagy regionális karantén elkerülésére az éjszakai kijárási tilalom bevezetése az egyetlen megoldás a járvány terjedésének megfékezésére. A cél a jelenleg legfertőzöttebbnek számító 20 és 30 éves korosztályban megállítani a vírus terjedését az esti szórakozás és bulizás megakadályozásával. Ebben a korosztályban ugyanis 100 ezer lakosra több mint 800 fertőzött jut, miközben a legmagasabb riasztási szintet 100 ezer lakosonként 250 fertőzöttnél kell rendelni.

Az egészségügyi tárca honlapján szombat este közzétett járványügyi mutatók szerint az elmúlt 24 órában 32 427 új koronavírusos estet tártak fel az illetékes hatóságok, amire még nem volt példa. A napi 30 ezres esetszámot csütörtökön, a 20 ezreset is csak október 9-én érte el Franciaország. A pozitív tesztek aránya napról napra nő, szombaton 13,1 százalék volt.

Néhány napja a súlyos betegek száma is egyre nagyobb mértékben nő. A kormány jelenleg ezt a mutatót tartja a legfontosabbnak, miután a korlátozások célja a sürgősségi osztályok tavaszi leterheltségének elkerülése. Az elmúlt héten 7198 fertőzött került kórházba, közülük 1269-en intenzív osztályra.

A elhunytak száma az elmúlt 24 órában 90-nel 33 392-re emelkedett.

Izraelben egy hónapos zárlat után megkezdődött a fokozatos nyitás
Izraelben megkezdődött a fokozatos nyitás a koronavírus-járvány miatti egy hónapos zárlat után - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap.

Reggel megnyitották kapuikat az óvodák, de vannak települések, melyek egy nappal elhalasztották a gyermekek fogadását, mert előbb megvárják az óvónők és a teljes személyzet koronavírustesztjeinek eredményeit.

Több településen, köztük Tel-Avivban is csak ötnapos lesz az óvodák nyitva tartása, péntekenként a minél kevesebb gyülekezés érdekében zárva tartanak a gyerekeket hatéves korig fogadó intézmények.

Munkába mehetnek az ügyfélforgalommal nem foglalkozó munkahelyek dolgozói, a vendéglőkben nemcsak házhoz szállítással, hanem elvitelre is lehet majd főzni, és ismét szabad lesz a napfürdőzés és a fürdés a tengerpartokon, akárcsak a nemzeti és természetvédelmi parkok látogatása.

Megszűnik a lakóhelyek elhagyásának ezerméteres korlátozása, és lehet imádkozni a Templomhegyen az Al-Aksza mecsetnél, a Siratófalnál és a Szent Sír-bazilikában, de hogy milyen feltételekkel, az még nem világos, mert ezeknek a szent helyeknek az új szabályozását még nem hozták nyilvánosságra.

Továbbra is érvényben marad a gyülekezési tilalom, zárt helyen csak tíz ember tartózkodhat, nyílt terepen pedig húsz, ami alól kivételt jelentenek a demokratikus alapjog gyakorlásához szükséges tüntetések.

A különösen fertőzött - a fertőzöttségi térképeken pirossal jelölt - városokat szerdáig korlátozott területté nyilvánítják, melyeket elvileg csak munkavégzés miatt és egészségügyi okokból szabad elhagyni. Ebbe a csoportba ultraortodox települések tartoznak, Bné-Berak, Modiin Illit, Beitar Illit, Elad, Rechaszim és Jeruzsálem több vallásos negyede.

A járványügyi szakértők véleménye ellenére ezeken a helyeken is megnyitják az óvodákat, sőt Chajim Kanyevski rabbi a talmud tórákban, a helyi iskolákban is a tanítás megkezdését követelte, noha Benjámin Netanjahu miniszterelnök arra kérte, hogy továbbra is maradjanak zárva ezek az intézmények.

A Twitteren közzétett videofelvételek szerint ezeken a "piros" helyeken már megindult a tanítás, miközben a kormány tervei szerint az egész országban - a kevésbé fertőzött, "zöld" településeken is - csak a következő nyitási szakaszban, várhatóan két hét múlva, a felsőbb osztályokban pedig sokkal később indítják meg a tanítást, addig távoktatásban tartják a foglalkozásokat.

A kormány tervei szerint a nyitás következő fázisait csak akkor kezdik meg, ha az újonnan igazolt koronavírusos esetek száma az előre meghatározott mértékűre csökkent, és ha a fertőzési ráta is az előre kijelölt számra esett vissza.

A mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 302 832-en fertőződtek meg igazoltan koronavírussal. A teljes zárlat igen hatékonynak bizonyult, a szombaton elvégzett 14 149 teszt alapján csak 395 új fertőzöttet regisztráltak. Jelenleg 33 727 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja, ami közel fele az egy héttel ezelőttinek.

A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 2190-en haltak meg Izraelben, jelenleg 1217 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 673-an súlyos állapotban vannak, és 237 embert lélegeztetőgépre kellett tenni.

Bezárják az iskolákat több montenegrói településen
Öt montenegrói városban hétfőtől bezárják az iskolákat, az óvodákat és a vendéglátóhelyeket, valamint éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be, mert a koronavírus-fertőzöttek száma kritikus méreteket öltött - közölte a montenegrói közegészségügyi intézet vezetője a vasárnapi lapok beszámolója szerint.

Budván, Ulcinjban, Cetinjében, Kolasinban és Zabljakon a fertőzöttek aránya százezer lakosra nézve meghaladja a nyolcszázat, így szigorú korlátozásokat kell bevezetni - hangoztatta Boban Mugosa, aki hozzátette, hamarosan Podgoricában is kijárási tilalmat vezethetnek be, a fertőzöttek száma ugyanis fokozottan növekszik a fővárosban is.

A Nyugat-Balkánon - Horvátországot kivéve - szombatról vasárnapra 2740-nel nőtt az igazolt fertőzöttek és kilenccel a halálos áldozatok száma.

A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 227-tel 35 946-ra, Koszovóban 148-cal 16 745-re, Észak-Macedóniában 594-gyel 23 226-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 716-tal 33 547-re emelkedett. Montenegróban 146 új fertőzöttet regisztráltak, de a németországi laboratóriumokból kapott - korábban elküldött leletekből származó - eredményekkel együtt végül további 909-cel 15 427-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma.

Szerbiában az utóbbi 24 órában kettővel 774-re, Észak-Macedóniában hárommal 824-re, Bosznia-Hercegovinában eggyel 989-re, Montenegróban pedig hárommal 231-re emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma. Koszovóban az utóbbi napon nem halt bele senki a Covid-19 betegség szövődményeibe, így a halálos áldozatok száma 652 maradt.

 

Legolvasottabb cikkeink