• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Van, ahol nyitnak, van, ahol zárnak - külföldi hírek

Hírek Frissítve 2021.03.30 Forrás: MTI
Van, ahol nyitnak, van, ahol zárnak - külföldi hírek

Romániában gyógyszerészeket is bevonnának a tesztelésbe és az oltáskampányba. Bécsben meghosszabbítják a tervezett húsvéti zárlatot.

Ukrajnában megint gyorsult a fertőzés terjedése
Ukrajnában keddre ismét gyorsult a koronavírus-járvány terjedése, több mint tíz és félezer, a megelőző napinál mintegy kétezerrel több új fertőzöttet regisztráltak, megint sokan, csaknem 290-en haltak bele a betegségbe egy nap alatt, az egészségügyi miniszter pedig "feszültnek" nevezte a kórházi helyzetet az ország egészében, különösen a fővárosban, Kijevben és négy megyében. A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban az azonosított fertőzöttek száma 10 533 új esettel 1 662 942-re, az elhunytaké pedig 286-tal 32 418-ra nőtt. Eddig 1 307 076-an gyógyultak meg, az aktív betegek száma viszont csaknem 6,7 ezerrel 323 448-ra emelkedett.

Kórházba az elmúlt napban most a megelőző napoknál kevesebb, 2597 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, vasárnap még számuk háromezer fölött, szombaton pedig ötezer fölött volt.

A legtöbb új beteget, 1422-őt az ország legfertőzöttebb területéről, a fővárosból, Kijevből jelentették, ahol az azonosított fertőzöttek száma Vitalij Klicsko kijevi polgármester tájékoztatása szerint már meghaladta a 161 ezret, az elhunytaké 33-mal 3367-re nőtt.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter keddi tájékoztatóján közölte, hogy az egész országban "feszült" a kórházi helyzet, a Covid-betegek ellátására kijelölt intézmények telítettsége az országban átlagosan 54 százalékos. Hozzátette, hogy különösen rossz a helyzet a fővárosban, Kijevben, továbbá négy régióban: Kijev megyében, a nyugat-ukrajnai Zsitomir, valamint a déli Odessza és Mikolajiv megyékben. A tárcavezető tájékoztatása szerint az elmúlt hét, azaz március 22-28. között csaknem 13 ezerrel több új fertőzöttet jegyeztek fel, mint a megelőző héten. A kórházi ellátásra szorulók száma is nőtt: számuk a megelőző héten mintegy 37 ezer, az elmúlt héten már 44 ezer körüli volt.

A helyi híradások beszámoltak arról, hogy a dél-ukrajnai Herszon megyei kórházában 53-an fertőződtek meg koronavírussal - a felük orvos -, ami miatt az intézmény vezetőinek megbizatását a megye kormányzója felfüggesztette a vizsgálat idejére. A kórházat csak részben ürítették ki, mert bizonyos osztályok, mint a kardiológia és az égési részleg az egyetlen a megyében.

Bécsben meghosszabbítják a tervezett húsvéti zárlatot
Bécsben április 11-éig meghosszabbítják az eredetileg hatnaposra tervezett, a koronavírus-járvány miatt elrendelt húsvéti zárlatot - jelentette be Michael Ludwig polgármester hétfőn újságírók előtt.

Ausztria keleti tartományaiban - Burgenlandban, Alsó-Ausztriában és Bécsben - április elsején, nagycsütörtökön kezdődik teljes zárlat. Michael Ludwig bécsi polgármester azonban - a fővárosi kórházak intenzívkapacitásának fenyegető túlterheltsége miatt - az egészségügyi miniszter és szakértők ajánlását figyelembe véve a zárlatot április 11-éig meghosszabbította.

"Megértem a kereskedők, étteremtulajdonosok, a kulturális és a sportélet képviselőit, és mindenkit, aki nyitást követel, de inkább vállalom velük a vitát, mint annak a felelősségét, hogy esetleg arról kelljen dönteni a kórházakban, hogy melyik életet mentsük meg, és melyiket ne" - hangsúlyozta Ludwig.

Hans Peter Doskozil, burgenlandi és Johanna Mikl-Leitner alsó-ausztriai tartományfőnökök egyelőre kitart az április 7-ei nyitás mellett, és húsvéthétfőn a járványügyi adatok újbóli kiértékelésétől tennék függővé a további lépéseket. Doskozil felvetette továbbá, hogy ebbe a soron következő tanácskozásba újra be kellene vonni a többi tartományfőnököt is, hiszen Ausztria-szerte emelkedik mind a napi új megbetegedések, mind a koronavírussal kórházban, illetve intenzívosztályon ápoltak száma.

A zárlatra vonatkozó rendelkezés szerint nagycsütörtökön - az alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok és gyógyszertárak kivételével - újra bezárnak az üzletek, a fodrászatok, kozmetikák és masszázsszalonok. A nagy bevásárlóközpontok is csak élelmiszert, illetve egészségügyi és tisztasági szereket árusíthatnak, tehát cipőt, ruhaneműt vagy éppen televízót, mosógépet nem. Kötelező lesz viselni az FFP2-es maszkot minden olyan belső térben, ahol egynél több ember van jelen, és szabadtéri csoportosulások alkalmával is. A jelenlegi éjszakai kijárási korlátozás helyett újra életbe lép a 24 órás korlátozás, amely alól kivételt csak a munkába járás, az alapvető élelmiszerek beszerzése, a segítségnyújtás, illetve az egészségügyi séta jelent.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 3076 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 539 541 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 2227, az intenzív kezelésre szorulók 534-en vannak. A fertőzés okozta betegség (Covid-19) szövődményeibe az elmúlt napon 19-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 9275-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 494 377.

Romániában gyógyszerészeket is bevonnának a tesztelésbe és az oltáskampányba
Romániában a koronavírus-járvány elleni hatékonyabb fellépés érdekében a gyógyszerészeket is felhatalmazták arra, hogy diagnosztikai célú teszteket végezzenek, illetve oltásokat adjanak be. A gyógyszerészek bevonásának jogi akadályait a hétfői kormányülésen elfogadott sürgősségi rendelettel hárították el, a részletes szabályozást az egészségügyi miniszter később kibocsátandó rendelete fogja tartalmazni.

A Digi24 hírtelevízió értesülései szerint az intézkedés egyik célja, hogy csökkentsék a rejtőzködő fertőzöttek számát, jelenleg ugyanis - a kéthetes elkülönítést elkerülendő - sokan nem jelentik be a hatóságoknak, ha pozitív eredményt mutat az otthon elvégzett koronavírus-gyorstesztjük, míg a gyógyszertárakban végzendő tesztek eredménye bekerülne az országos nyilvántartásba.

A hétfőn elfogadott törvénymódosítás nem kötelezi, hanem csak felhatalmazza a - Romániában magánvállalkozásokként működő - gyógyszerésztárakat, hogy szerepet vállaljanak a tesztelésben és oltáskampányban.

A hasonlóképpen magánvállalkozásokként megszervezett családorvosi rendelők eddig is fontos szerepet játszottak Romániában a tünetmentes vagy enyhe tüneteket produkáló koronavírusos fertőzöttek távkezelésében, a tesztelések és szakorvosi vizsgálatok, betegszabadság adminisztrálásában, az oltáskampányba azonban várhatóan csak április közepétől kezdődően kapcsolódnak be.

Koszovóban is megkezdődik az oltakozás
Megérkezett Koszovóba az első vakcinaszállítmány, amelyet a nyugat-balkáni ország a vakcinák méltányos elosztására létrehozott COVAX-programon keresztül rendelt meg, így a térségben utolsóként Koszovóban is megkezdődhet az oltakozás.

A 24 ezer adag AstraZeneca védőoltást tartalmazó szállítmány hétfőn érkezett meg Pristinába. Arben Vitia egészségügyi miniszter közölte, kedden már meg is kezdik az egészségügyi dolgozók és a 80 éven felüliek beoltását.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában keddre 4512-vel 590 018-ra, Koszovóban 774-gyel 88 715-re, Észak-Macedóniában 303-mal 127 241-re, Montenegróban 335-tel 90 418-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 856-tal 165 787-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 41-gyel 5231-re, Koszovóban néggyel 1848-ra, Észak-Macedóniában 41-gyel 3716-ra, Montenegróban 11-gyel 1256-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 93-mal 6469-re nőtt.

Csak negatív teszttel lehet Németországba utazni repülővel
Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni védekezés részeként negatív vírusteszt-lelet felmutatásához kötik Németországban keddtől a repülőgépen érkezők belépését.

A szövetségi egészségügyi minisztérium rendelete szerint a légitársaságok csak negatív teszteredménnyel rendelkező utasokat engedhetnek a Németországba induló gépek fedélzetére.

A tesztet legkésőbb az indulás előtt 48 órával kell elkészíteni. Lehet PCR-teszt vagy antigén gyorsteszt. Az eredményt papíron vagy digitális formában kell rögzíteni német, angol vagy francia nyelven.

Pozitív lelet esetén az érvényes menetjeggyel rendelkező utas nem léphet a fedélzetre, hanem követnie kell a vírushordozókról szóló helyi szabályokat, vagyis karanténba kell vonulnia a saját költségén.

A rendelet egyelőre május 12-ig érvényes. Felmentést csak a repülőjáratokon dolgozók és az ötévesnél kisebb gyerekek kapnak.

A rendelkezés előzménye, hogy a helyi korlátozások lazítása révén ismét tízezrek utaznak a németek egyik legkedveltebb üdülőhelyére, a Spanyolországhoz tartozó, földközi-tengeri Baleár-szigetekre, miközben a németországi szálláshelyek nem fogadhatnak üdülővendégeket, és a szövetségi kormány azt kéri, hogy a járvány lassítása érdekében még egy ideig mindenki tekintsen el a szabadidős utazástól.

A berlini vezetés azt is megvizsgálta, hogy meg lehet-e tiltani ideiglenesen a külföldi üdülőhelyek látogatását. Megállapították, hogy az elképzelés jogi akadályok miatt nem valósítható meg. Ezért végül egyelőre csak a negatív tesztlelet felmutatásának kötelezettségével egészítették ki a járványügyi szabályozást.

Az új rendelet mellett az összes eddigi is érvényes még, vagyis a negatív teszt nem ad felmentést a karanténkötelezettség alól a SARS-CoV-2-vel vagy a vírus új változataival súlyosan fertőzöttként számon tartott országokból, térségekből érkezőknek.

Németországban erősödik a járvány harmadik hulláma. A legfontosabbnak tartott mutató, az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság - a megelőző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma - egy hónap alatt csaknem megduplázódott, a március elején regisztrált 67,50-ről 135,2-re emelkedett a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint.

Az intézet keddi összesítése szerint az előző 24 órában 9549 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csaknem harmincszázalékos növekedés az egy héttel korábbi 7485-höz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 791 822 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t.

Ugyanakkor a vírus által okozott betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt regisztrált halálesetek száma 180-ra csökkent az egy héttel korábbi 250-ről. A csökkenést a legidősebb korosztályokra és a leginkább veszélyeztetett csoportokra összpontosító oltási kampány előrehaladásának tulajdonítják szakértők. Az új halálesetekkel 76 093-ra emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma Németországban.

Belgiumban egy héten belül tetőzhet az új fertőzöttek száma
Noha a koronavírussal megfertőzöttek száma továbbra is emelkedik Belgiumban, a növekedés üteme lassulni kezdett, ami azt jelenti, hogy az újonnan megfertőződöttek száma a hét végére tetőzhet az országban - közölte az ügyben illetékes belga biostatisztikus nyilatkozatára hivatkozva a belga sajtó hétfőn.

Geert Molenberghs, a leuveni katolikus egyetem biostatisztikusa a Het Laatste Nieuws című flamand nyelvű belga napilapnak adott nyilatkozatában kiemelte: noha egy hét alatt 22 százalékkal nőtt a fertőzöttek és kórházba szállított betegek napi átlagos száma is, az adatok "megnyugodni" látszanak, a járványhullám fokozatosan enyhül. "Ha ez a tendencia folytatódik, akkor a hétvégére elérjük a csúcsot" - fogalmazott.

Hozzátette, a következő napok tartósan 20 fok körüli vagy esetenként azt is meghaladó hőmérséklete kedvez a vírus elleni védekezésnek. A fertőzés "főszezonja" véget ért - mondta.

A La Libre Belgique című francia nyelvű napilap arról számolt be hétfőn, hogy a Heysel labdarúgó stadionhoz tartozó sportcentrumban kialakított, február közepén nyílt oltóközpont mellett újabb oltópontot adtak át a brüsszeli régióban. Az Asztrid királynéról elnevezett katonai kórházban tervezett októközpont megnyitása azonban legalább egy hónappal késik az oltóanyagellátás nehézségei miatt. Az új oltóközpont naponta mintegy ezer, ezerötszáz ember beoltására lesz alkalmas.

Belgiumban jelenleg a Pfizer/BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca oltóanyagait alkalmazzák, a Johnson & Johnson vakcinája várhatóan leghamarabb április 19-től lesz elérhető az országban - közölték.

A Le Soir című francia nyelvű belga napilap arról számolt be, hogy a belgiumi gyógyszertárakban április 6-tól gyorsteszt lesz megvásárolható. A gyorsteszteket mindenki maga végezheti, a tesztek mintegy 15-20 perc alatt eredményt mutatnak - közöték.

Az illetékes belga közegészségügyi intézet hétfői tájékoztatása szerint a koronavírussal összefüggő minden adat emelkedést mutat Belgiumban. A múlt hét folyamán naponta átlagosan mintegy 28 ember halt meg a vírus szövődményeiben az országban, ez 18 százalékos emelkedést jelent a megelőző hét azonos időszakához képest. Átlagosan naponta 4705 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba, ami egyhetes viszonylatban 22 százalékos emelkedést mutat. Belgiumban naponta mintegy 66 100 vírustesztet végeztek, a pozitivitási ráta 7,7 országosan. Kórházba átlagosan 242 embert szállítottak, ez egy hét alatt 22 százalékos növekedést jelent. Kórházban jelenleg 2691 embert ápolnak a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben, közülük 711 beteget részesítenek intenzív ellátásban. Elmondták, Belgium lakosságának 10,7 százaléka kapta meg az első adag védőoltást, és 4,4 százalék azok aránya, akik már mind a két dózis megkapták.

Megjelenése óta 870 757 ember esetében mutatták ki a koronavírust, és 22 897 haltak meg a szövődményekben Belgiumban.

Napok óta lassan növekszik a fertőzöttek száma Spanyolországban
Napok óta lassan, de folyamatosan növekszik a koronavírus-fertőzöttek száma Spanyolországban - mondta Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója hétfő esti sajtótájékoztatóján Madridban. A járványügyi vezető tájékoztatása szerint az ország 17 tartományából 12-ben tapasztalható emelkedés, de ezek ritmusa területenként eltérő.

Véleménye szerint az emberek magatartásán múlik, hogy a növekedés egy újabb, immár negyedik járványhullám kezdetét jelenti-e vagy sem.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a hétvégén 15 500 új fertőzöttet regisztráltak, míg az elmúlt 24 órában a diagnosztizált esetek száma mintegy 1500-zal emelkedett. Százezer emberből átlagosan 149-en fertőzöttek az országban. Az elvégzett tesztek 5,7 százaléka mutat pozitív eredményt. A járvány kezdete óta több mint 3,2 millió embernél igazolták a fertőzést. A halálos áldozatok száma 222-vel emelkedett az utóbbi egy hétben, meghaladva a 75 ezret.

Spanyolországba eddig mintegy 8,5 millió adag oltóanyag érkezett három, európai engedéllyel rendelkező gyártótól. A védettséghez szükséges két adagot több mint 2,6 millióan kapták meg.

Spanyolország keddtől 72 órán belüli negatív PCR-tesztet kér azoktól, akik Franciaország felől a szárazföldi határokon kívánnak belépni az országba. Eddig ez a követelmény csak a légi, illetve vízi úton érkezőkkel szemben állt fenn. Március 30-ától viszont feloldja a gibraltári határszakasz korlátozásait, miután az Ibériai-félsziget Nagy-Britanniához tartozó területén kedvező a járványügyi helyzet és magas az átoltottság.

A török tartományok csaknem háromnegyede nagyon magas kockázatú
Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfő este Ankarában bejelentette, hogy a koronavírus-járvány romló mutatói miatt az eddigi 17 tartomány helyett 58-at sorolnak a nagyon magas kockázatú kategóriába, köztük immár Isztambult és Antalyát is.

Erdogan a kormányzat ülése után tartott sajtótájékoztatóján rámutatott: a döntés következtében Törökország lakosságának mintegy 80 százalékát érintik a térképen piros színnel feltüntetett, nagyon magas kockázatú kategóriára vonatkozó rendelkezések.

A török államfő közölte, hogy a "piros tartományokban" korábban vasárnapra szűkített hétvégi kijárási korlátozást, amely a nappali órákat érinti, ismét kiterjesztik a szombati napra is. Az éjszakai, este 21 óra és reggel 5 óra közötti kijárási tilalmat illetően nem történt változtatás, továbbra is országos érvényű és minden napra vonatkozik.

Lazításnak számít ugyanakkor, hogy az éttermek és a kávézók mostantól a magas kockázatú tartományokban is nyitva tarthatnak, befogadóképességük 50 százalékáig szolgálva ki vendégeket, bár a kijárási tilalmak és korlátozások idején csak házhoz szállításra vehetnek fel rendelést.

Törökországban március 1. óta nem országosan, hanem a tartományok kategóriákba sorolása szerint zajlik a járványkezelés.

Erdogan hétfői sajtótájékoztatóján az április közepén kezdődő ramadán böjti hónapot érintő intézkedésekről is szólt. Jelezte, hogy a hétvégi kijárási korlátozások a szent hónapban is érvényben lesznek. A ramadán során az éttermek és a kávézók kizárólag házhoz szállítást vállalhatnak - húzta alá, hozzátéve, hogy tilos lesz közösségileg elfogyasztani a böjt nappali óráit megelőző hajnali, valamint a böjt megtörését jelentő esti étkezést.

A kis-ázsiai országban a lakosság tömeges beoltása január 14-én kezdődött meg a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó elölt vírusokon alapuló, CoronaVac nevű oltóanyagának vészhelyzeti alkalmazásával. A készítményt két részletben, 28 nap eltéréssel kell a szervezetbe juttatni. Az első adagot 8 millió 545 ezer, míg a második adagot már 6 millió 657 ezer embernek adták be. Az ország lakossága nagyjából 83 millió. Ankara a múlt héten az amerikai-német Pfizer/BioNTech-féle vakcinából is kapott.

A török egészségügyi minisztérium hétfő esti adatai szerint az elmúlt napban újabb 32 404 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, a halálos áldozatok száma 154 volt. Az újonnan azonosított fertőzöttek napi száma március 1-jén járt legutóbb 10 ezer alatt, a 20 ezret pedig március 18-án haladta meg. A halálesetek napi száma egészen március 15-ig nem lépte át a 70-et, viszont március 21-én már 100 felett volt és a fertőzéses esetek számával párhuzamosan gyorsan emelkedik.

Legolvasottabb cikkeink