• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Varázsgömböket tesztel az onkológiai intézet

Hírek Forrás: Weborvos

Újfajta daganatellenes hatóanyagok tesztelését fogják végezni izolált tumorsejteken.

Az Országos Onkológiai Intézet egy hét fős konzorcium tagjaként támogatást nyert az Európai Unió által finanszírozott Marie Sk³odowska-Curie European Training Network (ETN) pályázati kiírásban. A HORIZON 2020 kutatási és innovációs keretprogramból támogatott, közel 3,75 millió euro összfinanszírozású “MAGICBULLET" project fő célkitűzése újfajta daganatellenes hatóanyagok keresése. A program végrehajtásában a konzorcium másik magyar partnerén (ELTE) felül német (Bielefeld, Cologne), olasz (Milano, Como) és finn (Helsinki) akadémiai intézetek, valamint gyógyszerfejlesztő cégek (Heidelberg Pharma, Németország és Exiris, Olaszország) vesznek részt. - tudatta az intézmény közleményben.

A MAGICBULLET ETN konzorcium a partnerek főbb képességeire alapozva a munkaterv végrehajtása során a tumorbiológia, a biokémia, a farmakológia, a szintetikus vegyészet, a gyógyszervegyészet, a spektroszkópia és a konformációanalízis eszköztárát fogják használni. Tizenöt fiatal kutató kap lehetőséget a programhoz kapcsolódni 2015-2018 között, ahol a három éves képzésük alatt a konzorcium teljes, interdiszciplináris tudásbázisához hozzáférhetnek.

A manapság használatos daganatellenes hatóanyagok többsége igen toxikus, és az alkalmazásuk során gyakran súlyos mellékhatások lépnek fel. Azok a kémiai vegyületek, amelyek specifikusan, a tumorsejteken meglévő molekuláris struktúrákat ismernek fel, alkalmasak lehetnek gyógyszerek irányított célba juttatására. Az ilyen “címzést" lehetővé tevő molekulákhoz kötött hatóanyagok lehetnek a „magic bulletek", egyfajta “varázsgömbök", melyet a Nobel díjas Paul Ehrlich (1854-1915, fiziológiai Nobel-díj, 1908) már meglehetősen korán előre vetített.

Az ETN MAGICBULLET projekt munkatervének sikeres végrehajtása során egy sor új peptid-gyógyszer konjugátumot fog fejleszteni és tesztelni, amelyek vagy már ismert, vagy újonnan leírt tumor-specifikus peptidekből és citotoxikus hatóanyagok összekapcsolásából fognak állni. Ezek a specifikus peptid-gyógyszer konjugátumok nagy dózisban alkalmazhatók, könnyebben bejutnak a daganatsejtekbe és az előállításuk is megoldott.

Az Országos Onkológiai Intézet a partnerek által előállított újfajta vegyületek tesztelését fogja végezni izolált tumorsejteken, és kísérletes daganatokon állatmodellekben.