• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Vasárnapi járványhírek - így csinálják ők

Hírek Frissítve 2021.02.21 Forrás: MTI - Weborvos összeállítás
Vasárnapi járványhírek - így csinálják ők

Ausztria a tesztelésben látja az áthidaló megoldást. Montenegróban is megkezdődött az oltás. Már 1,3 millió fertőzöttet azonosítottak Ukrajnában.

Már az AstraZeneca védőoltása is elérhető Szerbiában
Megérkezett a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcina első szállítmánya vasárnap Szerbiába, ezzel már négyféle koronavírus elleni oltóanyag érhető el az országban.

A 150 ezer adag vakcinát Indiában gyártották és a Turkish Airlines török légitársaság gépével érkezett vasárnap reggel Belgrádba. A szállítmány átvételénél Aleksandar Vucic szerb elnök is jelen volt, aki kiemelte: Belgrád jó áron vásárolta meg az oltóanyagot. Hozzátette: a következő három hónapban további 150 ezer adag érkezik a készítményből.

A nyugat-balkáni országok közül Szerbia az első, ahol elérhető az AstraZeneca-oltás.

Szerbiában az interneten és telefonon is lehet regisztrálni a védőoltásra. Az országban élők az orosz Szputnyik vakcina, valamint a kínai Sinopharm, a német-amerikai Pfizer/BioNTech, a svéd-brit AstraZeneca és az amerikai Moderna védőoltása közül választhatnak, ám utóbbi egyelőre nem érhető el az országban.

A hivatalos adatok szerint eddig több mint 1,1 millió adag vakcinát adtak be a lakosságnak, ennek körülbelül negyedét már újraoltásra használták. A legtöbben a Sinopharm vakcináját kapták meg, a második helyen a Szputnyik V áll, míg a legkevesebb adagot a Pfizer/BioNTech oltásából használták fel. A sorrendiség oka, hogy a legtöbb oltóanyagot Szerbia Kínától és Oroszországtól szerezte be.

Már 1,3 millió fertőzöttet azonosítottak Ukrajnában
Vasárnapra mintegy 4,5 ezer, az előző napokhoz képest csaknem kétezerrel kevesebb új koronavírusos beteget jegyeztek Ukrajnában, viszont ismét nagyon sokan kerültek kórházba, és a járvány kezdete óta igazolt fertőzöttek száma mostanra meghaladta az 1,3 milliót.

A hétvégéken Ukrajnában általában kevesebben fordulnak orvoshoz, és kevesebb tesztet végeznek.

A hivatalosan közölt adatok alapján szombaton 4489 új esettel 1 304 456-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 58 áldozattal 25 103-ra. Eddig 1 146 073-an gyógyultak meg, az aktív betegek száma 133 280-ra nőtt.

Előző nap megint különösen sok, 2445 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba, a megelőző napokban is hasonlóan magas volt számuk.

A legtöbb új beteget, 618-at ismét a nyugati országrészben lévő Ivano-Frankivszk megyében jegyezték fel. Már két hete ebből a régióból jelentik minden nap a legtöbb új fertőzöttet az országban. Kárpátaljáról 281 új beteget jelentettek, ezzel a megye a negyedik helyre került a napi statisztikában.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter indiai látogatása alatt megállapodott arról, hogy India félmillió dózis koronavírus elleni vakcinát szállít Ukrajnának - hozta nyilvánosságra India ukrajnai nagykövetsége. A közlemény szerint Ukrajna lesz a világ egyik első országa, amely indiai vakcinát kap. A Serum Institute India által előállított Covishield elnevezésű oltóanyagról van szó, az első adagokat a közlés szerint hamarosan szállítják, de pontos időpontot nem neveztek meg.

Ukrajna eddig háromfajta oltóanyagot vásárolt állami forrásból: a kínai Sinovac, a brit AstraZeneca és az amerikai Novavax oltóanyagát, ezen felül várja a Pfizer első szállítmányát, amelyet a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül hagytak jóvá az országnak.

Egyelőre azonban még semmilyen oltóanyag nem érkezett meg Ukrajnába.

Ausztria a tesztelésben látja az áthidaló megoldást
Ötpontos akciótervet dolgozott ki a húsvétig terjedő időszakra az osztrák egészségügyi tárca, hogy elkerüljék a rohamléptekkel terjedő vírusmutációk robbanásszerű elburjánzását, az osztrák védekezés a tesztelésre helyezi a fő hangsúlyt, amíg a lakosság átoltottsága nem éri el a megfelelő szintet.

Rudolf Anschober egészségügyi miniszter több fórumon is kockázatosnak nevezte a húsvétig tartó időszakot. Egyfelől, mivel a vírusmutációk egyik jellemzője, hogy sokkal fertőzőképesebbek, mint az eredeti vírustörzs, így sokkal több ember kaphatja el a betegséget, másfelől, mert Ausztriában mind a brit, mind a dél-afrikai variáns is jelen van már.

Az akcióterv legfontosabb elemei között van a vírusmutációk kontroll alatt tartása: minden egyes "mutációgyanús" pozitív PCR teszt további vizsgálata. A hatékonyabb FFP2-es maszkok használata, és a nagyobb, két méteres védőtávolság következetes betartása és betartatása. Még gyorsabb és hatékonyabb kontaktkutatás, a tesztstratégia átfogó megvalósítása, továbbá az oltások felgyorsítása, a mindenkori szállítási időpontok és a leszállított mennyiségek függvényében.

"A tesztstratégia megvalósulásának, többek között a "belépő tesztként" működő igazolásoknak az előfeltétele természetesen a lakosságnak nyújtott széleskörű ingyenes szűrési lehetőség. Ez hétről-hétre növekszik." - hangsúlyozta a tárcavezető a közleményben.

Az ország tesztkapacitása a felállított "tesztutcák" tekintetében jelenleg eléri a heti 1,9 milliót. Ehhez jön még a szintén ingyenes szűrést kínáló 895 gyógyszertár, illetve 1050 nagyvállalat kapacitása, és az iskolák heti rendszerességgel elvégzett szűrése. Az átfogó és rendszeres tesztelés lehetővé teszi, hogy kiszűrjék a pozitív eseteket, és így megszakítsák a fertőzési láncolatokat.

A gyakorlatban is jól működő "belépő teszt" alkalmazhatósága - mely a szolgáltatások igénybevételét biztosítja az újranyitott fodrászatok, kozmetikák és masszázsszalonok esetében - már az éttermek vonatkozásában is felmerült, de erről még nem született döntés.

Ausztriában az oltások száma hétvégén átlépi a félmilliót, közülük 200 ezren a második vakcinát is megkapták már. Február utolsó hetére 180 ezer adagot várnak, míg márciusban több, mint egymilliót.

Az elmúlt 24 órában 1838 embernél mutatták ki a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 445 374 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma 1262, az intenzív kezelésre szorulók 257-en vannak. A vírusfertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 18-an haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 8 386 -ra emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 420 509.

Több városban oltópontokat jelöltek ki Horvátországban
Több városban is oltópontokat jelöltek ki Horvátországban a 65 évesnél idősebbek és krónikus betegek beoltására - írta vasárnap a helyi sajtó.

Eddig csak a kórházakban és a háziorvosi rendelőkben adhatták be az oltást, de miután egyre több vakcina érkezik az országba, több városban vásár- és sportcsarnokokban alakítanak ki oltópontokat, hogy felgyorsítsák az oltási kampányt.

A horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) azt közölte, hogy csütörtökön 33 ezer adag AstraZeneca-oltóanyag érkezett az országba, a jövő héten pedig újabb 52 ezret várnak. Zágráb ebből az oltóanyagból rendelt a legtöbbet, 2,7 millió ampullányit. Ezzel a vakcinával oltják a 65 évnél idősebbeket is.

A jövő héten még 23 400 adag érkezik a Pfizer/BioNTech és 16 800 adag a Moderna vakcinájából, március végéig összesen 700 ezer oltóanyagnak kell megérkeznie, ha a gyógyszercégek teljesítik vállalásaikat - írták.

Horvátországban szombaton 260 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 239 945-öt. Egy nap alatt kilenc beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5429-re emelkedett. Kórházban 789 beteget ápolnak, közülük 72-en vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában vasárnapra 416-tal 184 767-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Szombaton hét beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3776-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 566-an vannak kórházban, 103-an intenzív osztályon.

A mintegy kétmilliós Szlovéniában eddig a lakosság 4,5 százalékát oltották be a koronavírus ellen. Az első dózist 94 158-an, közülük a másodikat is 49 917-en kapták meg.

 

Romlásnak indult több járványügyi mutató Németországban
Az utóbbi napok lassuló ütemű javulása után a hét végén az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedésének több mutatója romlott Németországban, szakértők szerint a korábbiaknál fertőzőképesebb vírusváltozatok előretörése miatt.

A gazdasági és a társadalmi élet legtöbb területét befagyasztó országos zárlat bő két hónapja arra volt elég, hogy visszaszoruljon a SARS-CoV-2 "régi" meghatározó változata, de közben megjelentek az új mutációk és szétterjedtek az országban - nyilatkozott az egyik legtekintélyesebb német epidemiológus, Karl Lauterbach szociáldemokrata (SPD) parlamenti (Bundestag-) képviselő, a bostoni Harvard Egyetem közegészségügyi intézetének (HSPH) docense a Südwestrundfunk (SWR) regionális médiatársaságnak.

Az új adatok "arra utalnak, hogy egy harmadik hullám elején tartunk" - mondta.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) kimutatása szerint a napi új regisztrált fertőzöttek száma - nagyjából egy hónapig tartó csökkenés után - a hét végén ismét emelkedésnek indult. Az intézet szombat reggel kiadott összesítésében 9164 új pénteki eset szerepelt, csaknem 10 százalékkal több az egy héttel korábbi 8354-nél.

Az RKI vasárnap reggeli statisztikája szerint szombaton 7676 új fertőződést regisztráltak. Ez már jóval nagyobb, 25 százalékos emelkedés az egy héttel korábbi 6114-hez viszonyítva.

Romlott a legfontosabb mutatók között számon tartott hétnapi fertőzésgyakoriság is, vagyis a megelőző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma. Ez a mutató pénteken 56,8 volt, majd szombatra 57,8-ra, vasárnapra 60,2-re emelkedett.

Az országos zárlat legfőbb célja, hogy tartósan 35 alá szoruljon a hétnapi fertőzésgyakoriság, mert a fertőzési láncolatok feltárásával és megszakításával foglalkozó helyi egészségügyi hivatalok csak így tudják visszaszerezni az ellenőrzést a vírus terjedése felett.

A december közepén elrendelt zárlatot az eredeti tervek szerint február közepén kellett volna feloldani. A szövetségi kormány és a tartományi kormányok új megállapodása szerint legkorábban március 7-én lazíthatnak, ha a járványhelyzet megengedi. Addig - március 1-jén - csak a fodrászok nyithatnak meg. Abban is megegyeztek, hogy a járványügyi védekezésért és az oktatási rendszer működtetésért egyaránt felelős tartományi kormányok saját belátásuk szerint alakíthatják az iskolákra, óvodákra vonatkozó járványügyi szabályokat. Így várhatóan a következő napokban - bár romlik a járványhelyzet - több tartományban ismét elindítják az iskolai oktatást.

Az RKI adatai szerint a napi új esetszám és a hétnapi fertőzésgyakoriság mellett emelkedett a vírus reprodukciós aránya (R), amely megmutatja, hogy egy-egy fertőzött átlagosan mennyi embernek adja tovább a kórokozót. A vasárnapi kimutatás szerint az R az 1,00-ás határérték felett, 1,07-en áll, ami azt jelenti, hogy minden 100 fertőzött átlagosan 107 embernek adja át a vírust, amely így egyre inkább terjed.

A járvány felerősödése főleg az először Nagy-Britanniában azonosított, B 1.1.7 jelzésű mutációnak tulajdonítható. Ez a vírusváltozat okozza az új fertőződések több mint 20 százalékát az RKI legutóbbi, február közepén végzett elemzése szerint. Az előző, január végén készített vizsgálat csupán 6 százalékos arányt mutatott ki.

Az új regisztrált fertőződésekkel együtt vasárnapig 2 386 559 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t Németországban. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt 145 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 67 841-re emelkedett.

Montenegróban is megkezdődött az oltás
Montenegró is megkezdte a koronavírus elleni védőoltások alkalmazását, az első vakcinát egy idősotthon lakója kapta meg szombaton - közölte a montenegrói közszolgálati televízió a vasárnap reggeli híradójában.

Először kétezer montenegrói állampolgárt oltanak be azokkal a Szputnyik V vakcinákkal, amelyeket Szerbia ajándékozott szomszédjának. Az immunizáció akkor folytatódhat a 620 ezres Montenegróban, amikor február végén megérkezik a kínai Sinopharm 30 ezer adag oltóanyaga - közölte Jelena Borovinic Bojovic egészségügyi miniszter.

A Nyugat-Balkánon ezzel az Adria-parti állam lesz az utolsóelőtti ország, ahol elkezdődhet az immunizáció. Koszovó az egyetlen ország a térségben, ahol még nem kezdődött meg a lakosság beoltása.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma vasárnapra Szerbiában 2442-vel 434 122-re, Koszovóban 292-vel 65 982-re, Észak-Macedóniában 449-cel 99 067-re, Montenegróban 481-gyel 71 593-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 512-vel 128 102-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 15-tel 4321-re, Koszovóban hárommal 1571-re, Észak-Macedóniában tízzel 3047-re, Montenegróban héttel 944-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 16-tal 5085-re nőtt.

Az új cél az, hogy július végére minden brit felnőtt megkapja az oltást
A brit kormány új célkitűzése az, hogy július végére a teljes brit felnőtt lakosság megkapja a koronavírus elleni oltást - közölte vasárnap Boris Johnson brit miniszterelnök. A december 8-án kezdődött nagy-britanniai oltási kampány első célja az volt, hogy február 15-re az oltási menetrend elsőbbségi listáján szereplő legveszélyeztetettebb lakossági csoportok mindegyik tagja - 15 millió ember - megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát. Ez a cél a határidő előtt egy nappal, múlt vasárnap teljesült.

A brit kormány következő célkitűzése az, hogy az elsőbbségi listán szereplő összes kockázati csoport mindegyik tagját - vagyis az 50 éven felüli teljes brit lakosságot - április végéig beoltsák.

Az április utáni szakasz menetrendjében eredetileg szeptemberre tűzték ki a teljes felnőtt brit lakosság beoltásának határidejét, ám Johnson vasárnap ismertetett nyilatkozata szerint a brit kormány ezt a céldátumot július végére előrehozta.

A brit miniszterelnök közölte: az első határidő teljesítése komoly vívmány, ám a lendület ezután sem lanyhul, sőt a szándék az, hogy az oltási program a következő hetekben még tovább gyorsuljon.

Ennek jegyében a brit kormány most már azt tűzte ki célként, hogy július végére az ország teljes felnőtt lakossága részesüljön a koronavírus elleni oltásban, mert így még hamarabb biztosítható a leginkább veszélyeztetettek védelme, és további lépéseket lehet tenni a járvány megfékezését célzó korlátozások enyhítésére - közölte a Downing Street által ismertetett nyilatkozatában a brit kormányfő.

A brit egészségügyi minisztérium friss adatai szerint a 15 millió oltás céljának egy héttel ezelőtti teljesülése óta is jóval több mint kétmillió embert oltottak be. A szaktárca szombat esti beszámolója alapján eddig 17 247 442-en kapták meg a koronavírus elleni védőoltás első dózisát Nagy-Britanniában, a második adagot pedig 604 885 embernek adták be.

Boris Johnson hangsúlyozta ugyanakkor vasárnapi nyilatkozatában, hogy a jelenlegi járványügyi zárlatból kivezető úton óvatosan és fokozatos ütemben lehet csak elindulni. A brit miniszterelnök a tervek szerint hétfőn, a londoni alsóházban ismerteti a korlátozások enyhítésének várható menetrendjét.

Legolvasottabb cikkeink