• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Vasárnaptól emlékezetes marad a véradás

Hírek Forrás: MTI - Weborvos

Matricát és SMS-t kapnak vasárnaptól a véradók és a vérkészítményhez jutók.

Vasárnaptól minden beteg, aki vérkészítményt kap, a zárójelentésén egy matricát talál, az önkéntes véradók pedig SMS-t kapnak azon a napon, amikor felhasználják az általuk adott vért - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főigazgatója pénteken Keszthelyen.

Jákó Kinga a Magyar Vöröskereszt és az OVSZ véradók napi központi ünnepségén beszélt arról, hogy a vérkészítményhez jutók zárójelentésén olyan matrica lesz ezentúl, amelyen az áll: Szeretettel: az Ön véradója. Az önkéntesek egy SMS-t kapnak azon a napon, amikor az általuk adott vért felhasználják a gyógyításban, megköszönve ezzel az önzetlenségüket.

A főigazgató arra is kitért, hogy Magyarországon az idén 49 ezer új véradót sikerült megnyerni a mozgalom számára, bár egyre több jelentkezőt el kell küldeniük a szervezőknek, mert az ajánlkozó mentális problémákkal küzd, vérszegény, vagy nem éri el az 50 kilogrammot.

Az ünnepségen Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy az emberi vér az az anyag, amelyet még nem sikerült mesterséges termékkel pótolni, vagyis még sok-sok évig szükség lesz a véradókra, a véradásra, a gyógyítás egyik legfontosabb feltételére, az emberi vérre és az abból készült vérkészítményekre. Hozzátette: a társadalom az önkéntes véradókat tartja a legmegbecsültebb embereknek, de azt még nem sikerült elérni, hogy ezen az erkölcsi megbecsülésen kívül az állam más juttatást is nyújtson, bár vannak elképzelések ennek a megvalósítására.

Veterán véradókat köszöntöttek

Az ünnepségen elismerésben részesültek sokszoros véradók, több éve a véradásszervezésben tevékenykedők, véradóbarát munkahelyek és a véradó-mozgalom támogatói, idén összesen 59-en.

A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat felterjesztése alapján a 20 kiemelkedő véradásszámot elért véradó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adományozható Pro Vita díjat Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkártól vehette át. Idén a legmagasabb véradásszámmal egy Csongrád megyei férfi büszkélkedhet, élete során 173 alkalommal nyújtotta karját véradásra.

Kiemelkedő önkéntes véradásszervezői munkáért húszan kaptak „Véradó Mozgalomért" Ezüst Emlékérem kitüntetést.

A Véradóbarát Munkahely díjat 19 olyan hazai munkahely érdemelte ki, amelyek rendszeresen teret adnak a munkahelyi véradásoknak és dolgozóikat is arra ösztönzik, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a társadalmi felelősségvállalás ezen formájában.