• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Élményfürdőben is támadhat a veszélyes kórokozó

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

A főleg a légkondicionálók kapcsán emlegetett betegség élményfürdőkben is előfordulhat.

A baktérium ugyanis vizes közegben telepszik meg. Ha vízpermettel belélegezzük – és ez történik a vízsugarat kilövellő élményelemeknél is –, betegséget okozhat.

Wellnesshotel fürdőjében kapott halálos fertőzést egy férfi még 2010-ben – immár jogerősen kimondta ezt a bíróság. A legionella nemcsak a légkondicionáló berendezésekben, hanem az élményfürdőkben is előfordulhat, a megyei strandokon azonban azt mondják: kizárt, hogy itt ilyesmi előforduljon – írja a Délmagyarország Napilap cikke nyomán a delmagyar.hu portálja.

Többévnyi pereskedés után nemrég jogerősen is bebizonyosodott: 2010-ben egy wellnesshotelben kapott legionellafertőzést követően halt meg egy idős férfi Esztergom környékén.

Enyhébb esetben csupán felső légúti hurutot alakít ki, amiről senki nem gondolja, hogy emiatt alakult ki. Súlyosabb esetben viszont tüdőgyulladást is okozhat, amely főleg az idősekre jelent komoly veszélyt, és végzetes is lehet – emelte ki Tombácz Zsuzsanna Csongrád megyei tiszti főorvos, hozzátéve azt is, az ÁNTSZ nem vesz rutinszerűen mintát legionella baktériumra, mert a fürdőkben nem kell külön vizsgálni a jelenlétét. Mi csupán a medencében található szabad klór mennyiségét mérjük. Az élményelemek fertőtlenítését, vagyis hogy nincs-e bennük megtelepedve kórokozó, nem tudjuk ellenőrizni – tette hozzá a tiszti főorvos.

A megyei élményfürdők vezetői egyöntetűen azt állítják: nincs reális veszély arra, hogy valaki strandolás közben betegedjen meg.

Farkas Gábor, a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő fürdővezetője emlékeztetett: a jogerős bírósági döntéssel záródott ügy egy wellness-szállót érintett. – Ilyen helyeken a szakembergárda nincs olyan szakmai szinten, mint a közfürdőkben. Ki is derült, hogy nem volt megfelelő náluk a fertőtlenítés. Nálunk ez automatizált, de kézi módszerrel háromóránként ellenőrizzük is. Mivel pedig az élményelemek is a medence vizével működnek, ha az megfelelően fertőtlenített, nem telepedhetnek le benne baktériumok.

Az algyői Borbála Fürdő fürdővezetője, Zsura Zoltán azt emelte ki: a vízforgatós, fertőtlenített medencékben ilyesmi csak hosszabb leálláskor fordulhat elő. – A pangó szakaszokban ilyenkor előfordulhat a baktérium elburjánzása, nálunk azonban a rendszerek éjjel-nappal működnek.

Ez a baktérium párás közegben telepszik meg, akár egy otthoni tusolóban is előfordulhat – mondta Pető György, a Napfényfürdő Aquapolis műszaki igazgatója. Annak azonban jóval nagyobb az esélye, hogy a vízben lévő baktériumok okozzanak problémát, mint hogy legionellafertőzést kapjon valaki. Nálunk nincs porlasztott vízzel működő látványelem a belső térben, a kiköpőket pedig napi gyakorisággal takarítjuk.