• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Védőnői szűrőprogram: túlterhelik a patológiákat?

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A száznégy milliós projekt beszerzései mentesülhetnek a közbeszerzés alól.

Október, november táján már indulhatnak a védőnők által végzett méhnyakrákszűrések az ötezer vagy annál kevesebb lakost számláló településeken. Az eszközök beszerzéséhez mentességet kaphatnak az érintettek a közbeszerzés hatálya alól, legalábbis ezt célozza az Országgyűlés egészségügyi bizottságának mai ülésén elfogadott határozata. Eszerint a védőnői szűrőprogramra, illetve a vastagbélszűrési programra 104,3 millió forint áll rendelkezésre, beleértve a védőnők oktatását és az eszközbeszerzéseket. Mivel úgymond hazánk alapvető biztonsági érdekeit szolgáló beszerzésekről van szó, így a beszerzéseket bonyolító ÁNTSZ mentesülhet a jogi kötelezettségek alól.

Mint a bizottság ülésén Kovács Attila helyettes országos tisztifőorvos elmondta, a közbeszerzések nemcsak az érintettek kedvét szegnék a részvételben, de lassítanák is a program indítását.

Nem is volt vita a bizottsági tagok között abban, hogy támogatni kell a közbeszerzések alóli mentességet, sőt, például Garai István szocialista politikus példaértékűnek nevezte a szűrőprogramot, amit szerinte semmilyen módon nem szabad akadályozni, csak támogatni lehet.

Adódott a kérdés – amit Iván László (Fidesz) fogalmazott meg –: mi lesz a kiszűrt betegekkel, hová kerülnek, hogyan gondoskodnak róluk az egyébként is szűkös forrásokkal rendelkező ellátók, illetve hogyan teszik érdekeltté az orvosokat a védőnői képzésekben.

Mint Kovács Attila tájékoztatásából kiderült, a betegek gyógyításának forrását a miniszteri tartalékkeretből kívánják biztosítani a programhoz, tehát ezzel elvileg nem lesz gond, ám nagyobb fejtörést okoz az, hogyan bírják az ellátók patológusai a jelentősen megemelkedő számú minták vizsgálatát. Ez utóbbi esetben egyelőre csak arra tudnak törekedni, hogy kiegyensúlyozottabbá tegyék a terhelést. Az oktató orvosoknak anyagi ösztönzést adnak a védőnők képzéséhez, tette hozzá. Az is kiderült, hogy a védőnők minden egyes szűrésért 450 forintot kapnak. A programban 1300 védőnő és körülbelül 380 oktató nőgyógyász vesz részt.

Nem minden kiszűrt eset jelent betegséget, hiszen mindenkit szakellátóhoz küldenek, akinek nem lett negatív az eredménye, hívta fel a figyelmet Hollósi Antal Gábor (Fidesz). Tehát lesz, akiről kiderül, hogy szerencsére nem szorul kezelésre, mert nem beteg, és lesz, akit gyógyítani kell, de akkor is be kell tartani, hogy a súlyosabb állapotú betegek élvezzenek előnyt az ellátásban.

A védőnőkkel folytatott konzultáció tapasztalataira hivatkozva Bábiné Szottfried Gabriella, miniszteri biztos (a védőnői hálózat uniós támogatásból történő megújítását irányítja) szerint arra is figyelni kell a programban, hogy milyen távolságok jellemzőek az adott településen. Ha ugyanis közel van valamilyen szakellátási lehetőség, akkor a nők inkább az ott rendelő nőgyógyászokhoz mennek rákszűrésre.