• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Vegyes a kép a világ járványtérképén - friss hírek

Hírek 2021.03.22 Forrás: MTI
Vegyes a kép a világ járványtérképén - friss hírek

Ismét meghosszabbíthatják a korlátozásokat Németországban... Romániában ismét megdőlt a szomorú rekord... Róma Oroszországban keres vakcinát...

Romániában ismét megdőlt a koronavírussal kezelt súlyos esetek csúcsa
Mégsem oldják fel éjféltől a karantént Temesváron, és a várossal szomszédos négy településen - közölte vasárnap este a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos romániai tájékoztatást végző stratégiai kommunikációs törzs.

A karantén 72 órás meghosszabbításáról Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár bocsátott ki rendeletet vasárnap, azt követően, hogy a Temes megyei járványügyi operatív törzs szombat esti ülésén nem kapta meg a szükséges kétharmados támogatást a két hete elrendelt vesztegzár újabb egy héttel történő meghosszabbításáról szóló szakértői javaslat.

A katasztrófavédelmi államtitkár arra hivatkozva rendelkezett az óvintézkedések meghosszabbításáról, hogy a város kórházainak az intenzív osztályai megteltek koronavírusos betegekkel. A stratégiai kommunikációs törzs hangsúlyozta: az intézkedés ideiglenes jellegű, és arra az időszakra szól, míg nem találnak hosszabb távú helyi vagy országos megoldást a temesvári helyzetre.

Vasárnap újra megdőlt Romániában a koronavírussal kezelt súlyos esetek csúcsa. A kora délutáni híradás szerint 1334 Covid-beteget kezelnek a kórházak intenzív osztályain, tízzel többet, mint egy nappal korábban.

A járvány romániai terjedéséről vasárnap közölt adatok az elmúlt év során már megszokott hét végi visszaesést jelezték. A hét utolsó napján kevesebb (4267) új megbetegedést jegyeztek, mint az elmúlt napokban, és a halálesetek száma (76) is csak alig több mint fele volt a pénteki értéknek.

Tovább javul a járványhelyzet Csehországban, de a kórházak nagyon leterheltek
Csehországban a hét végén is alacsonyabb volt a napi új igazolt fertőzések száma az egy héttel ezelőttihez képest, ez a fertőzés terjedésének lassulását mutatja.

A legnagyobb gondot továbbra is a kórházak rendkívül nagy leterheltsége jelenti, amely a vártnál lassabban csökken. Vasárnap este nyolcezer körül volt a Covid-19-cel kezelt betegek száma, ezerrel kevesebb, mint egy hete.

Az egészségügyi minisztérium honlapján hétfő reggel megjelent statisztikai adatokból kitűnik, hogy a járvány terjedését jelző reprodukciós szám a pénteki 0,87-ről 0,7-re csökkent, azaz tovább javult.

Szombaton és vasárnap is 5500 körül alakult a napi új fertőzések száma, ez alacsonyabb, mint az előző hétvégi adatok.

A koronavírus szövődményeiben elhunytak száma megközelítette a 25 ezret (24 810), de a napi esetek száma csökkenő tendenciát mutat.

Csehországban március 28-ig szükségállapot van érvényben. Alena Schillerová kormányfőhelyettes, pénzügyminiszter vasárnap egy televíziós vitaműsorban elmondta: a kormány kérni fogja a parlamentet a szükségállapot meghosszabbítására egy hónappal, mert bizonyos óvintézkedések fenntartását csak ez a jogi helyzet tesz lehetővé. Az ellenzéki pártok ezt elutasítják, illetve csak rövidebb időre látják fenntarthatónak a korlátozásokat. A kormány hivatalosan várhatóan hétfőn dönt a témában.

Jan Hamácek belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke hétfő reggel a közszolgálati rádióban azt mondta, hogy a szükségállapotot legalább április 11-ig fenn kell tartani. Megerősítette, hogy a húsvéti ünnepek alkalmával a csehek még nem számolhatnak az óvintézkedések feloldásával.

Hétfőn megkapja a védőoltást az egymilliomodik cseh állampolgár is, közülük több mint 360 ezren már a második adagot is megkapták - jelentette be Andrej Babis miniszterelnök videóüzenetében vasárnap este. A csehek továbbra is csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott oltóanyagokat használják.

Jelentősen visszaszorulóban van a koronavírus-járvány Izraelben
Jelentősen visszaszorulóban van a koronavírus járvány Izraelben a világelső szinten magas átoltottság nyomán - jelentette a helyi média hétfőn.

A vasárnap elvégzett 47 986 koronavírus tesztből mindössze 669 bizonyult pozitívnak, ami 1,5 százalékos arány. Legutóbb november közepén, a harmadik hullám izraeli megjelenése előtt mértek hasonlóan alacsony számot.

Az egészségügyi minisztérium számítása szerint a vírus fertőzési mutatója, az R reprodukciós ráta jelenleg 0,62 Izraelben, ami a járvány visszaszorulását jelzi, mert száz vírushordozó mindössze 62-nek adja át a fertőzést.

Az egyre kedvezőbb számokat a gyors és hatékony oltási kampány révén érték el, ugyanis a közel 9,4 milliós Izraelben már 5,2 millió embert beoltottak 9,7 millió dózis oltóanyaggal, és már 4,3 millió ember a "zöld" útlevél használatára is jogosult, vagyis legalább két héttel korábban oltották be másodszorra.

Vasárnap 12 730 izraelit oltottak be először és 39 192-őt másodszor a Pfizer oltóanyaggal. A december 20-án kezdődött oltási kampányban eddig 5 175 980-an (az ország lakosságának 55,66 százaléka) kapták meg az első és 4 563 045-en a második dózis vakcinát is.

Jelenleg 15 765 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, a koronavírus okozta szövődményekkel 816 embert ápolnak kórházakban, közülük 529-en súlyos esetnek számítanak, 211-en lélegeztetőgép segítségére szorulnak. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben tavaly február óta 6098-an haltak meg Izraelben.

 

Róma Oroszországban és a Távol-Keleten keres vakcinát
A legnagyobb olasz járványkórházban megindult a Szputnik V orosz vakcinával zajló kísérletezés, miközben a római kormány ázsiai államokkal tárgyal már az őszi vakcinaszállítmányok biztosítására - jelentette a vasárnapi olasz sajtó, mely szerint az országos oltási helyzetet teljes káosz uralja.

A lombardiai Cremona vásárterén felállított nagyméretű oltási állomás szombaton és vasárnap is majdnem teljesen üres volt. Mint kiderült, a tartomány regisztrációs központja elfelejtette sms-üzenettel megerősíteni a nyolcvan év felettiek számára lefoglalt időpontokat, így az idősek nem jelentek meg. A sajtóban közölt hírre végül többen önként jelentkeztek, vagy családok siettek idős rokonokkal az oltóállomásra kihasználva a lehetőséget regisztráció nélkül is.

Hasonló helyzet állt elő Como, Monza és Lecco oltási központjaiban is, ahonnan egyenként telefonon hívták fel a semmilyen értesítést nem kapott nyolcvan év felettieket, de többségük nem tudott segítség nélkül elindulni a vakcinázásra.

Több, száz év feletti fordult az újságokhoz arra panaszkodva, hogy nem oltották még be őket, közöttük a milánói Giuliana Manasse Biraghi. A 105 éves hölgy a La Repubblica napilapnak elmondta, hogy miután túlélte a spanyolnáthát, két világháborút és a Soát is, nem szeretne a koronavírus áldozata lenni.

Sajtóadatok szerint a több mint négy millió nyolcvan év feletti olasznak december vége óta 28,2 százaléka kapott első dózist, és 14,7 százalékuk részesült második adagban. A gócpont Lombardiában, ahol a legtöbb idős él és a legmagasabb a halottak száma, a nyolcvan év felettiek 11 százalékát oltották már át. Az ország idősotthonainak mint 507 ezer lakója szerencsésebbnek bizonyult, mivel 89 százalékuk már kapott első dózist.

Az Il Giornale napilap "teljes káoszról" írt Toszkánában, ahol a nyolcvan év felettiek öt százalékát tudták eddig átoltani. A déli Pugliában még csak hétfőn kezdik el a mozgáskorlátozott nyolcvan év felettiek házi oltását.

Újabb napi oltásrekord Nagy-Britanniában
A vasárnap közzétett legfrissebb adatok alapján csaknem 850 ezer embert oltottak be az elmúlt 24 órában a koronavírus elleni vakcinával Nagy-Britanniában. A brit oltási kampány kezdete óta ez az eddigi napi rekord.

Az új számok arról is tanúskodnak, hogy változatlanul jelentős ütemben csökken az új koronavírus-fertőzések, a kórházi kezelést igénylő megbetegedések és a halálozások száma.

A szombaton nulla órakor véget ért 24 órában 752 308 első vakcinadózist és 91 977 második adagot adtak be.

Így az előző egy napban beadott oltási adagok együttes száma 844 285.

A brit egészségügyi minisztérium vasárnapi közlése szerint az első oltási dózist eddig 27 630 970-en, a másodikat 2 228 772-en kapták meg. Így az eddig beadott oltások száma az első és a második dózissal együtt megközelíti a 30 milliót Nagy-Britanniában.

A brit egészségügyi minisztérium vasárnap ismertetett adatsora szerint az elmúlt egy hétben 38 185 koronavírus-fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal, 1773-mal, 4,4 százalékkal kevesebbet az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál.

Ugyanebben az időszakban 3267 beteget kellett kórházba szállítani, 931-gyel, 22,2 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban.

Vasárnap 33, a vasárnap zárult egy hétben 640 páciens halt meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben. Ez azt jelenti, hogy a halálozások heti száma 375-tel, 36,9 százalékkal csökkent az előző héttel összevetve.

Kijárási tilalmat vezethetnek be Németországban

Éjszakai kijárási tilalmat vezethetnek be Németországban az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) leginkább fertőzött térségekben egy kiszivárogtatott javaslat szerint, amely a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek hétfői járványügyi tanácskozására készült.

A szövetségi kormány álláspontját rögzítő tervezet szerint a SARS-CoV-2 járványának rohamosan erősödő harmadik hulláma miatt legalább április 18-ig meg kell hosszabbítani a még a második hullám felívelő szakaszában, tavaly novemberben bevezetett és többször megszigorított korlátozásokat. Meg kell akadályozni, hogy a járvány a kevésbé fertőzött területeken is lendületet vegyen, ezért a lehető legnagyobb mértékben korlátozni kell az emberek mobilitását - mozgását -, és be kell indítani az úgynevezett vészfék rendszert, amelyet a kormányfők legutóbbi, március elején tartott tanácskozásán dolgoztak ki.

A rendszer lényege, hogy vissza kell állítani a második hullám enyhülése révén a hónap elején felfüggesztett korlátozásokat azokban a tartományokban, járásokban vagy városokban, amelyekben tartósan - egymás után három nap - száz fölött van az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság, vagyis a megelőző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma.

Ezt a rendszert új elemekkel is ki kell egészíteni, legfőképpen azzal, hogy éjszaka mindenki csak halaszthatatlan ügyben hagyhatja el az otthonát, és be kell zárni az iskolákat és napközbeni gyermekellátó intézményeket, ha nem lehet biztosítani a gyerekek és a gondozók, tanárok hetente legalább kétszeri tesztelését a SARS-CoV-2-re - áll a kancellári hivatalban összeállított tervezetben.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) adatai a hétnapi fertőzésgyakoriság országos szinten vasárnap átlépte a 100-as határértéket - 103,90-re nőtt a szombati 99,60-ról -, és hétfőre még tovább, 107,30-ra emelkedett.

Az intézet hétfői kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 7709 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez 15 százalékot meghaladó növekedés az egy héttel korábbi 5480-hoz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 667 225 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t.

A vírus által okozott betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt 50 halálesetet jegyeztek fel. Ez ugyancsak emelkedés az egy héttel korábbi 47-hez képest. Az új halálesetekkel 74 714-re emelkedett a járvány németországi áldozatainak száma.