• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Veszélyes illatanyagok betiltását javasolják

Hírek Forrás: MTI

Konzultációt indított az Európai Bizottság az illatanyag-allergének témakörében.

Nyilvános konzultációt indított csütörtökön az Európai Bizottság az illatanyag-allergének témakörében, miután egy általa felkért tudományos testület veszélyesnek ítélt számos, a kozmetikai termék előállítása során használt anyagot. Az Európai Bizottság szakilletékesei a tudományos bizottság megállapításai nyomán, a konzultációs folyamat során azt a tervüket kívánják előterjeszteni, hogy tiltsák be a veszélyesnek ítélt három anyag - a HICC, az atranol és a klóratranol - kozmetikumokban történő felhasználását, és további allergénekre is terjesszék ki az egyedi címkézés kötelezettségét. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az említett allergéneket a kozmetikumok csomagolásán található összetevők listáján - a "parfüm" vagy "aroma" szavakkal együtt - fel kell tüntetni.

A brüsszeli javaslattevő testület szakemberei szerint az illatanyagok széles körű elterjedtsége miatt valószínűleg igen nehéz lenne mindegyiknek a használatát kiküszöbölni. A különösen aggályos vegyületek esetében a biztonságos koncentráció határértékeinek megállapítása további tudományos munkát igényel.

Az Európai Bizottság közleménye leszögezte: parfümök betiltására nem tesznek javaslatot. Tilalom bevezetését csak a három említett, erőteljes hatású illatanyag-allergénre javasolják. Amennyiben ezek az allergének megtalálhatók egy adott parfümben, annak összetételét át kell alakítani, és a betiltott allergént egy másik anyaggal kell helyettesíteni.

A tapaszos vizsgálat során kapott eredmények alapján ezen túlmenően 12 egyszerű vegyi anyagot és 8 természetes kivonatot azonosítottak "különösen aggályos anyagként". Ezen anyagok vonatkozásában a tudományos bizottság azt javasolta, hogy rendeljenek el felső határértéket a kozmetikumokban elfogadható koncentráció mértékére.

A most meghirdetett nyilvános konzultáció csak a bőrallergiát kiváltó anyagokkal, az úgynevezett kontaktallergénekkel foglalkozik.
Becslések szerint az illatanyagok az európai lakosok 1–3 százalékánál váltanak ki bőrallergiát. A leggyakoribb tünetek között szerepel az irritáció, a duzzanat és a kiütés, amelyek krónikus állapottá is alakulhatnak. Az allergiás reakció jelentkezését számos tényező befolyásolja, például a genetikai hajlam, az életkor vagy az adott anyagnak való kitettség intenzitása.