• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Veszélyes szennyeződés lehet a szentjánoskenyérlisztben

Hírek 2021.07.02 Forrás: NÉBIH
Veszélyes szennyeződés lehet a szentjánoskenyérlisztben

Az adalékanyagot széles körben alkalmazzák élelmiszer-stabilizátorként, illetve sűrítőanyagként például jégkrémekben, ízesített tejtermékekben.

A megengedettnél magasabb etilén-oxid szennyeződést mutattak ki E410 adalékanyagban, ami nem más, mint a szentjánoskenyérliszt – értesült a RASFF rendszeren keresztül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság a kiemelten kockázatos termékek esetében célellenőrzést indít, emellett minden, E410 adalékanyagot Magyarországra behozó, valamint azt élelmiszer előállításhoz felhasználó vállalkozótól mielőbbi önellenőrzést és szükség esetén határozott intézkedést kér - olvasható a szervezet honlapján

A szentjánoskenyérlisztet széles körben alkalmazzák élelmiszer-stabilizátorként, illetve sűrítőanyagként (pl. jégkrémekben, ízesített tejtermékekben, desszertekben), ezért a későbbiekben – a jelenleg ismerteken túl – több termék is érintett lehet az etilén-oxid szennyeződésben. 

Az etilén-oxidot elsősorban a vegyipar alkalmazza intermedier anyagként, de egyes országokban gomba- és rovarölő szerként, illetve felületfertőtlenítésre is használják. Az EU-ban azonban a növényvédelmi célú felhasználása tilos. Ennek oka, hogy a hatóanyag rákkeltő, mutagén és reprotoxikus (teratogén).

A Nébih arra kéri a forgalmazókat és gyártókat, hogy felelős vállalkozóként, a vásárlók maximális biztonsága érdekében minél előbb ellenőrizzék az általuk felhasználni kívánt E410 adalékanyagot, illetve az azt tartalmazó termékeket. Nem megfelelőség esetén pedig – a hatóság egyidejű tájékoztatása mellett – kezdeményezzék a termékek piacról történő kivonását és a vásárlóktól való visszahívását.

A vásárlók és a vállalkozók a Nébih termékvisszahívás aloldalán tájékozódhatnak a magyarországi visszahívásban érintett termékekről. Hazánkban ez idáig egy jégkrém tétel esetében – a felhasznált adalékanyag esetleges etilén-oxid szennyezettsége miatt – történt termékvisszahívás. A honlap tanusága szerint az Auchan Vanília ízű pálcikás jégkrém tejcsokoládé bevonattal, pörkölt mandula darabokkal termékét hívták vissza.

A Nébih a kiemelten kockázatos termékek esetében célellenőrzéseket indít, melynek eredményéről folyamatos, soron kívüli tájékoztatást nyújt. Az intézkedések tekintetében egységes, EU-s álláspont várható.

Legolvasottabb cikkeink