• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Veszélyesek, de kivédhetők az intézeti járványok

Lapszemle 2019.12.17 Forrás: magyarnemzet.hu
Veszélyesek, de kivédhetők az intézeti járványok

Az MRSA-baktérium a bentlakásos szociális intézményekben előforduló fertőzések egyik leggyakoribb kórokozója.

Bármelyik bentlakásos szociális intézményben bármikor kialakulhatnak olyan járványok, amelyeket az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok okoznak. Megfelelő intézkedésekkel azonban ezek megjelenésének esélye mérsékelhető, a fertőzések jobban kordában tarthatók, illetve a járványok hamarabb felszámolhatók. Mindehhez viszont a jelenleginél nagyobb odafigyelésre van szükség – idézte a szakembereket a Magyar Nemzet a bázakerettyei otthonban észlelt fertőzések kapcsán.

Az eset kapcsán a lap utánanézett, mennyire gyakoriak az ilyen jellegű, kórházakban nem ritka fertőzések a bentlakásos szociális intézményekben, és kiderült: a probléma itt majdnem olyan jelentős. Ennek egyik oka, hogy a lakók többsége eleve sokféle krónikus betegségben szenved, egyötödük nagyon idős, 85 éves is elmúlt, zavart, illetve vizelettartási problémákkal küzd, mindez pedig nagyobb kockázat a fertőzések szempontjából. A másik, hogy a lakók 17–50 százaléka rendszeresen kórházi ellátásra szorul, ahonnan magukkal viszik az ottani kórokozókat. Minderről Szabó Rita epidemiológus beszélt a lapnak, több tanulmányban is foglalkozott a szociális intézményeket érintő fertőzésekkel.

A járványügyi szakember elmondta: a probléma súlyát jelzi, hogy az euró­pai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) a témában 2008-ban külön projektet indított. Az előrejelzések szerint ugyanis Európában folyamatosan idősödik a népesség, még többen fognak bentlakásos szociális intézményekben élni. Eddig három alkalommal, legutóbb 2016–2017-ban végeztek felmérést 24 európai országban, Magyarországról 75 intézményben. A vizsgálat mindenütt egy megadott napon zajlott, akkor több mint 3850 fertőzést regisztráltak. Átlagosan a lakók 3,7 százaléka volt érintett, nálunk azonban csak egy százalék. A fertőzések majdnem 85 százaléka magában az intézményben alakult ki, 7,5 százalék kórházi, míg a többi egyéb eredetű volt. Ami a baktériumellenes szerek alkalmazását illeti, a lakóknak átlagosan az 5,8 százaléka kapott ilyet, Magyarországon és Litvániában az antimikrobiális szerhasználat azonban alacsony, egy százalék alatti volt. Ezt azért fontos tudni, mert a túlzott és/vagy nem megfelelő antibiotikum-használat az egyik fő oka annak, hogy egyre több az olyan kórokozó, amely már minden ismert gyógyszerre rezisztens. Mint Szabó Rita jelezte, a zalai otthonban felbukkant MRSA-baktérium ugyan nem ilyen, de a leggyakrabban használt antibiotikumoknak már ez is ellenáll, ugyanakkor ez az egészségügyi ellátással összefüggő és a bentlakásos szociális intézményekben előforduló fertőzések egyik leggyakoribb kórokozója. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink