• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Veszélyesek, de kivédhetők az intézeti járványok

Lapszemle 2019.12.17 Forrás: magyarnemzet.hu
Veszélyesek, de kivédhetők az intézeti járványok

Az MRSA-baktérium a bentlakásos szociális intézményekben előforduló fertőzések egyik leggyakoribb kórokozója.

Bármelyik bentlakásos szociális intézményben bármikor kialakulhatnak olyan járványok, amelyeket az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok okoznak. Megfelelő intézkedésekkel azonban ezek megjelenésének esélye mérsékelhető, a fertőzések jobban kordában tarthatók, illetve a járványok hamarabb felszámolhatók. Mindehhez viszont a jelenleginél nagyobb odafigyelésre van szükség – idézte a szakembereket a Magyar Nemzet a bázakerettyei otthonban észlelt fertőzések kapcsán.

Az eset kapcsán a lap utánanézett, mennyire gyakoriak az ilyen jellegű, kórházakban nem ritka fertőzések a bentlakásos szociális intézményekben, és kiderült: a probléma itt majdnem olyan jelentős. Ennek egyik oka, hogy a lakók többsége eleve sokféle krónikus betegségben szenved, egyötödük nagyon idős, 85 éves is elmúlt, zavart, illetve vizelettartási problémákkal küzd, mindez pedig nagyobb kockázat a fertőzések szempontjából. A másik, hogy a lakók 17–50 százaléka rendszeresen kórházi ellátásra szorul, ahonnan magukkal viszik az ottani kórokozókat. Minderről Szabó Rita epidemiológus beszélt a lapnak, több tanulmányban is foglalkozott a szociális intézményeket érintő fertőzésekkel.

A járványügyi szakember elmondta: a probléma súlyát jelzi, hogy az euró­pai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) a témában 2008-ban külön projektet indított. Az előrejelzések szerint ugyanis Európában folyamatosan idősödik a népesség, még többen fognak bentlakásos szociális intézményekben élni. Eddig három alkalommal, legutóbb 2016–2017-ban végeztek felmérést 24 európai országban, Magyarországról 75 intézményben. A vizsgálat mindenütt egy megadott napon zajlott, akkor több mint 3850 fertőzést regisztráltak. Átlagosan a lakók 3,7 százaléka volt érintett, nálunk azonban csak egy százalék. A fertőzések majdnem 85 százaléka magában az intézményben alakult ki, 7,5 százalék kórházi, míg a többi egyéb eredetű volt. Ami a baktériumellenes szerek alkalmazását illeti, a lakóknak átlagosan az 5,8 százaléka kapott ilyet, Magyarországon és Litvániában az antimikrobiális szerhasználat azonban alacsony, egy százalék alatti volt. Ezt azért fontos tudni, mert a túlzott és/vagy nem megfelelő antibiotikum-használat az egyik fő oka annak, hogy egyre több az olyan kórokozó, amely már minden ismert gyógyszerre rezisztens. Mint Szabó Rita jelezte, a zalai otthonban felbukkant MRSA-baktérium ugyan nem ilyen, de a leggyakrabban használt antibiotikumoknak már ez is ellenáll, ugyanakkor ez az egészségügyi ellátással összefüggő és a bentlakásos szociális intézményekben előforduló fertőzések egyik leggyakoribb kórokozója. Továbbiak a cikkben