• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Veszélyeztetett csecsemők és kisgyerekek oltását kezdik júniustól

Hírek 2023.04.08 Forrás: MTI
Veszélyeztetett csecsemők és kisgyerekek oltását kezdik júniustól

A tartós egészségi problémákkal élő csecsemők és kisgyerekek hétszer gyakrabban kerülnek intenzív osztályra a Covid súlyos szövődményeivel.

Júniustól krónikus egészségi problémákkal küszködő csecsemők és kisgyerekek is megkaphatják a koronavírus-fertőzés okozta szövődmények elleni oltást Angliában - közölte csütörtökön a brit kormány. A döntés értelmében a hat hónap és négy év közötti korcsoport különösen veszélyeztetett tagjaira terjesztik ki az oltási kampányt.

A vakcinát olyan gyerekek kaphatják meg, akik például szívbetegséggel vagy cisztás fibrózissal (CF) küzdenek vagy immunrendszerük bármilyen okból legyengült. Ők a Pfizer-BioNTech védőoltásból kaphatnak két dózist júniustól, 8-12 hét időközt hagyva a vakcinák beadása között.

A korcsoport veszélyeztetett tagjainak beoltását a brit kormány mellett működő független oltásügyi és immunizációs vegyesbizottság (Joint Committee on Vaccination and Immunisation, JCVI) javasolta, és Steve Barclay brit egészségügyi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy elfogadta a JCVI ajánlását.

A JCVI indoklásában kiemelte: jóllehet a gyerekek nagyon nagy többségénél semmilyen vagy csak enyhe tünetekkel jár az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzés, a krónikus betegségekkel küzdő gyerekek esetében a fertőzés szövődményei által okozott súlyos megbetegedés kockázata nagyobb.

A vegyesbizottság közölte: a klinikai tapasztalatokra alapozott statisztikák szerint a tartós egészségi problémákkal élő csecsemők és kisgyerekek hétszer gyakrabban kerülnek a gyermekkórházak intenzív osztályaira súlyos szövődményekkel, mint ugyanebből a korosztályból azok, akiknek nincsenek krónikus betegségeik.

A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint az 56,5 millió lakosú Angliában - az Egyesült Királyság messze legnagyobb népességű országában - eddig összesen csaknem 145 milliót adtak be a koronavírus okozta szövődmények elleni oltás első, második és harmadik dózisából.

Az újonnan kiszűrt fertőződések száma a teljes angol lakosság körében folyamatosan és jelentősen csökken: a tárca legutóbbi heti összesítése alapján az április 1-jén zárult hét napban 21 382 koronavírus-fertőzést azonosítottak, 23 százalékkal kevesebbet, mint a megelőző egyhetes időszakban.