• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Vészhelyzet az otthoni szakellátásban - meddig bírják?

Egészségpolitika 2022.03.25 Forrás: Weborvos
Vészhelyzet az otthoni szakellátásban - meddig bírják?

Az elégtelen finanszírozás miatt  kevesebb beteget tudnak ellátni, ezért az otthoni szakápolásban várólisták alakultak ki. 

Az otthoni szakápolás és hospice ellátás az egészségügy mostohagyereke. Bár ezek az ellátási formák az alapellátás részeként működnek, finanszírozás és bérek szempontjából gyakorlatilag közük nincs a többi egészségügyi ellátáshoz vagy a szakdolgozói bérekhez.

Ha nem jön a régóta várt változás, ellátási katasztrófával kell szembe néznünk, írja közelményében a Magyarországi Otthonápolási és Hospice Egyesület és a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület. 

Az otthoni szakellátás- jellegéből adódóan- láthatatlan, ahogy az ellátást nyújtó, magasan képzett szakemberek is. Ez az ellátási forma sajnos nincs szem előtt, leginkább azok ismerik, akiknek otthonukban szükségük van rá. Éppen ez a „rejtettség” hordozza azt a veszélyt is, hogy a szolgálatok észrevétlenül a megszűnés küszöbére sodródjanak. 

Az otthoni szakápolás és hospice ellátás finanszírozása kizárólag vizitdíj alapú, ami azt jelenti, hogy egyéb juttatást nem kap a terület, ez pedig több szempontból aggályos a működés szempontjából:

Hatalmas problémát jelent, hogy a vizitdíjak 2017 óta nem változtak, tehát nem veszik figyelembe a különböző költségek növekedését!

Az otthoni szakápolás esetén a vizitdíj összege változó 2960-3700 Ft, az otthoni hospice ellátás esetén a napidíj 4440 Ft, mely összegek magukban foglalják egy nap akár több szakember látogatását is. A szolgálatoknak ebből kell kigazdálkodni a teljes működési költséget, a kiszállási díjat és a munkatársak bérét. 

A rendkívül alacsony finanszírozás következménye, hogy a területen dolgozó, magasan képzett szakemberek nem részesültek az egészségügyi dolgozók béremeléséből, így méltatlan helyzetbe kerültek. 

További probléma, hogy a szolgálatok a járványhelyzet miatt jelenleg nem a tényleges ellátási eset/hospice nap után kapják a térítést, hanem átlagfinanszírozás lépett életbe. 

Ennek összege jelentősen alacsonyabb a teljesítmény alapú finanszírozásnál, kevesebb beteg ellátását teszi lehetővé, emiatt az otthoni szakápolásban várólisták alakultak ki. 

A fentiekből jól látható, hogy az egész finanszírozás frissítésre szorul.  A jelenlegi finanszírozás a szolgálatok végét jelentheti, több tízezer beteg ellátását lehetetleníti el, miközben éppen az a cél, hogy ez az ellátási forma tehermentesítse a kórházakat. El tudják képzelni mi történne, ha közel 70 000 beteg mind, egyszerre megjelenne ellátásért a kórházakban? Katasztrófa, ami emberek életébe kerülne. 

Az otthoni szakellátás nem kényelmi szolgáltatás. Nem az a vidám, kellemes munka, amit a filmekben látunk, nem csak a gyógyszerek beadásáról vagy egy tea elkészítéséről szól, mint ahogy azt sokan gondolják.  

Az otthoni ellátásban dolgozó, speciálisan képzett szakemberek valóban súlyos betegek szakápolását, rehabilitációját, életvégi gondozását végzik kórház helyett a beteg otthonában. Olyan szakfeladatokat látnak el, mint infúziós terápia, krónikus sebek ellátása, katéterezés, fájdalomcsillapítás, gyógytorna stb.

Vajon a helyszín miatt a munkájuk kevesebbet ér? Nem! Ember feletti munkát végeznek, akár betegek gyógyításában vesznek részt, akár élete utolsó napjainak szenvedését enyhítik. Megérdemlik, hogy ugyanolyan megbecsülést kapjanak, mint a többi egészségügyi szakdolgozó!

Legolvasottabb cikkeink