• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Vigyázat! Francia botulizmus-veszély

Hírek Forrás: MÉbiH - Weborvos

Aki franciaországi utazása során vásárolt ezekből a termékekből, úgy azokat ne fogyassza el.

Az Európai Unió élelmiszerre és takarmányra vonatkozó gyorsriasztási rendszerén (RASFF) és az Egészségügyi Világszervezet INFOSAN rendszerén keresztül is tájékoztatást kaptunk arról, hogy Franciaországban nyolc főnél okozott botulizmust élelmiszer fogyasztása. A botulizmus olyan, embereket és állatokat egyaránt érintő bakteriális eredetű súlyos, esetenként halálos ételmérgezés, amit a Clostridium botulinum által termelt mérgező anyagcseretermék, az ún. botulotoxin élelmiszer útján történő elfogyasztása okoz - figyelmezteti a fogyasztókat a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal.

Mint közeményükben írják, a franciaországi megbetegedéseket a La Ruche gyártótól származó kétféle termékben, őrölt olivából készült mandulás (tapenade), valamint szárított paradicsomból készült krémben (tartinade) kimutatott botulotoxinnal hozzák összefüggésbe. A gyártó e kétféle konzerv élelmiszeren kívül pástétomokat, ajókakrémet, szárított paradicsomot, kaviárt, padlizsánt, pestot, articsókát és más termékeket is előállít. Termékei három különböző márkanév (Les Delices de Marie-Claire, Les Secrets d’Anaïs és Terre de Mistral) alatt kerülnek értékesítésre.

Noha az eddigi vizsgálatok kizárólag a mandula- és paradicsomkrém esetében igazolták a botulotoxin jelenlétét, a francia hatóságok elővigyázatosságból a gyártó mindhárom márkanév alatt forgalmazott valamennyi termékére visszahívást rendeltek el, és felfüggesztették az előállító üzem működését is.

A jelenleg rendelkezésünkre álló információk alapján a szóban forgó konzerv termékek kizárólag Franciaországban kerültek forgalomba, külföldre, így Magyarországra nem szállítottak belőlük. Tekintettel arra, hogy a megbetegedéseket a turisztikailag igen kedvelt franciaországi régiókból jelezték, felhívjuk a hazai fogyasztók figyelmét arra, hogy amennyiben valaki franciaországi utazása során vásárolt a La Ruche fent említett három márkanév alatt forgalmazott termékeiből, úgy azokat ne fogyassza el.

Botulizmus – a legsúlyosabb ételmérgezés