• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Világjárvány: gyosteszt, feljelentés, szigor

Hírek 2020.07.14 Forrás: MTI
Világjárvány: gyosteszt, feljelentés, szigor

Tévedés, hogy a járványnak vége, a legrosszabb időszak már lezajlott. Nemzetközi hírek, folyamatos frissítéssel.

Romániában továbbra is napi 600 új esetet meghaladó ütemben terjed a fertőzés
Romániában továbbra is gyorsuló, napi 600 új esetet meghaladó ütemben terjed a koronavírus-járvány, kedden a kórházban kezelt fertőzöttek száma is meghaladta az áprilisi első csúcsot.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) keddi jelentése szerint az utóbbi 24 órában - az utóbbi két hét átlagánál több mint 40 százalékkal több - 637 új fertőzést azonosítottak, miután múlt héten négy napon is 600-at közelítette vagy meg is haladta új esetek száma. A diagnosztizált újabb fertőzések ritmusa az utóbbi két napon csak azért esett 500 alá, mert a hét végén a szokásos 13-14 ezer tesztnél jóval kevesebb tesztet értékeltek ki.

Az utóbbi 24 órában kiugróan sok, 30 újabb áldozatot követelt a kór: ez az adat az utóbbi időszak átlagának másfélszerese, a súlyos esetek közül pedig 234-et továbbra is a kórházak intenzív terápiás osztályain ápolnak.

A járvány kezdete óta Romániában több mint 33 500 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, közülük több mint 1900-an meghaltak, több mint 1800-an meggyógyultak.

Bár most már nincs minden fertőzött kórházban, vagyis tíz nap után akkor is hazaengedik a tünetmentes fertőzötteket, ha nem nyilváníthatják gyógyultnak őket (volt két egymást követő tesztjük negatív), a kórházak terheltsége meghaladta a járvány első, április végi tetőzésekor regisztrált eddigi rekordot: kedden már 7856 Covid-19-ben szenvedő beteget ápoltak kórházban.

A GCS szerint 658 fertőzöttet saját kérésére engedtek haza, mivel július harmadika óta egy alkotmánybírósági határozat következtében senkit sem lehet akarata ellenére kórházi kezelésre vagy karanténra kötelezni.

A járvány elleni védekezést nehezítő joghézag felszámolása érdekében a jobbközép kisebbségi kormány múlt hétfőn törvénytervezetet terjesztett a parlament elé, amelyet azonban az alkotmányos szabadságjogok sérülésére hivatkozva vonakodik megszavazni a törvényhozás baloldali többsége.

Több mint hatszázzal nőtt Ukrajnában az azonosított fertőzöttek száma
Enyhe mértékű lassulást mutat Ukrajnában a koronavírus-fertőzés terjedése, az elmúlt napban újabb 638 új beteget regisztráltak - derült ki Makszim Sztepanov egészségügy-miniszter keddi tájékoztatójából.

A tárcavezető által közölt adatok alapján a járvány kitörése óta az új esetekkel együtt eddig 54 ezer 771 fertőzöttet azonosítottak az országban. Az elhunytak száma 14 újabb halálesettel 1412-re nőtt, míg eddig 27 ezer 154-en gyógyultak meg, közülük 651-en az elmúlt napban. Az aktív beteg száma jelenleg 26 ezer 205.

Az egészségügyi dolgozók körében az eddig azonosított betegek száma már elérte a 7499-et.

A legtöbb új megbetegedést ismét az ország legfertőzöttebb régiójából, a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből jelentették előző nap, 147-et, továbbá a fővárosból, Kijevből - amely Ukrajna második legfertőzöttebb területe jelenleg -, 112-őt, Kárpátaljáról pedig 67-et.

Kárpátalja megyében a helyi kormányzóság közlése szerint a koronavírusos betegek fogadására második, illetve harmadik hullámban megnyitott kórházakban az ágyak leterheltsége csaknem elérte a 90 százalékot. Ezekben az egészségügyi intézményekben június 18-án tették lehetővé a Covid-19-betegek fogadását. A kormányzóság magyarázata szerint a kórházak telítettségének oka, hogy az elmúlt három hétben a megyében intenzíven növekedett a fertőzöttek száma.

Kárpátalján eddig 4055 fertőzöttet regisztráltak, közülük 140-en haltak meg és 1301-en győzték le a kórt.

A járvány kezdete óta Ukrajnában eddig 813 ezer 396 laboratóriumi, úgynevezett PCR-tesztet végeztek el.

Közben a Szevodnya című lap az egészségügyi minisztériumtól származó, nem megnevezett forrásra hivatkozva azt írta, hogy a tárcánál fontolgatják az országos karantén meghosszabbítását újabb két héttel, azaz augusztus közepéig, mert ennyi a vírus lappangási ideje. Azt is elmondta, hogy az általánosan, minden régióra vonatkozó korlátozások közül a hatékonynak bizonyultakat, mint a távolságtarást és a közösségi közlekedési eszközökre vonatkozó szabályokat fenntartják, a hatástalan korlátozásokat viszont visszavonják.

Ukrajnában március 3-án regisztrálták az első fertőzöttet Csernyivci megyében. Két hétre rá vezették be az országos karantént, május 22-től július végéig pedig úgynevezett adaptív karantén van érvényben, ami azt jelenti, hogy a helyi hatóságok önállóan dönthetnek a korlátozások enyhítéséről vagy szigorításáról.

Közben a dél-ukrajnai Odesszában a városvezetés hétfőn úgy döntött, hogy keddtől szigorít a helyi karanténszabályokon: éjjel 11 órától reggel 7 óráig megtiltotta minden szórakoztató egység, beleértve az éttermek, bárok és éjszakai klubok működését.

Oroszország eltörli a kéthetes karanténkötelezettséget a tesztelt beutazók esetében
Oroszország szerdától eltörli a kötelező kéthetes karanténba vonulást azon beutazó orosz és külföldi állampolgárok esetében, akik háromnaposnál nem régebbi negatív Covid-19-tesztet tudnak felmutatni.

Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnedzor) vezetője által aláírt rendelet értelmében az érintetteknek orosz vagy angol nyelvű igazolással kell rendelkezniük arról, polimeráz láncreakció (PRC) módszerével elvégzett laboratóriumi vizsgálaton estek át, nem fertőzöttek, vagy hogy G immunoglobulin (IgG) antitest termelődött a szervezetükben.

Popova március 19-én rendelte el, hogy minden külföldről hazatérő személynek be kell jelentkeznie "forró vonalon". Oroszország egyébként március végén felfüggesztette a menetrend szerinti nemzetközi légiforgalmat, azóta csak úgynevezett "repatriáló" charterjáratok közlekednek.

Korábbi bejelentés szerint Moszkva szerdától kezd tárgyalásokat 13 európai és ázsiai országgal - köztük Magyarországgal - a rendes légiközlekedés helyreállításának lehetőségéről.

Oroszországban az igazolt koronavírus-fertőzések száma az elmúlt nap alatt 6248-cal 739 947-re emelkedett a kedden közzétett hivatalos adatok szerint. Ez 0,9 százalékos napi növekményt jelent. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 24,5 százaléka tünetmentes.

Oroszország jelenleg a negyedik helyen áll a világon a fertőzöttek számát tekintve, az Egyesült Államok (3 364 547), Brazília (1 884 967) és India (906 752) után.

Az aktív esetek száma 2731-gyel 215 508-ra csökkent. A halálozások száma 175-tel 11 614-re, a gyógyultaké pedig 8804-gyel 512 825-re emelkedett.

Moszkvában a diagnosztizált fertőzöttek száma 613-mal 230 642-re, a halottaké 37-tel 4205-re, a gyógyultaké pedig 1012-vel 165 966-ra nőtt.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 23,4 millió, az elmúlt nap folyamán pedig 203 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 273,5 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Feljelentést tettek a covid-áldozatok hozzátartozói a hatóság ellen
A lombardiai Bergamo városban a koronavírus-járványban elhunyt betegek családtagjai az Európai Bizottsághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak hétfőn, mivel szerintük a járvány olaszországi gócpontjában a hatóságok emberiesség elleni bűncselekményt követtek el, miután nem cselekedtek időben a betegség terjedésével szemben. Az áldozatok hozzátartozóit tömörítő egyesület Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, valamint a strasbourgi székhelyű emberi jogi bíróság elnökéhez, Robert Ragnar Spanóhoz fordult. Korábban az olasz ügyészségen tettek feljelentést.

A rokonok szerint az olasz hatóságok az egészségügyi szervek figyelmeztetése ellenére nem zárták le időben a Lombardia tartomány gócpontjainak tartott térségeket. Karantén alá február 23-án kizárólag Codogno városát és környékét helyezték, miközben ennél is több fertőzöttet regisztráltak Bergamo területén. A családtagok szerint a politika "szándékosan áldozta fel az emberi életeket". Véleményük szerint a tartományi és országos döntéshozók a gazdasági érdekeket helyezték előtérbe a korlátozások elrendelésének halogatásával, miután Bergamo és térségének leállításával jelentős ipari körzeteket bénítottak volna meg. A korlátozásokat végül március 8-án vezették be, amikor az áldozatok rokonai szerint már késő volt. A lakosságszámhoz viszonyítva eddig Bergamóban és térségében vesztették életüket a legtöbben Európában a betegségben. Bergamóban és környékén több mint ötszáz százalékkal többen haltak meg az utóbbi öt év átlagánál.

A San Raffaello milánói kórház és kutatóközpont hétfőn közölt adatai szerint a tízmilliós Lombardia városaiban kétszer annyi beteg halt meg, mint a hasonló népességű európai térségek halálozási átlaga. A felmérés kiemelte, hogy a magas halálozáshoz a lombardiaiak magas életkorátlaga is hozzájárult.

A szintén gócpontnak tartott északkeleti Veneto tartomány kormányzója, Luca Zaia hétfői sajtótájékoztatóján bemutatta a tartományban mostantól használatos gyorstesztet, amely hét perc alatt diagnosztizálja a fertőzést. Elsőként a jelen levő újságírókon próbálták ki. Luca Zaia elmondta, hogy a venetói egészségügyi vizsgálatok szerint a Szerbiából behurcolt vírus agresszívebbnek bizonyul az eddig tapasztalt olaszországi törzsnél.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter a római parlamentben kedden jelenti be az óvintézkedések egy részének meghosszabbítását, egyebek között ami a szájmaszk zárt térben való kötelező viselését illeti. Sajtóértesülések szerint a kormány - korábbi terveivel ellentétben - nem év végéig, hanem október 30-ig akarja meghosszabbítani a járvány miatti vészhelyzetet.

Tizenhárom beteg halt meg az utóbbi egy nap alatt a korábbi hét után. A halálos áldozatok száma 34 967-re emelkedett, az aktív fertőzöttek száma valamivel több mint 13 ezer, a gyógyultaké túllépte a 197 ezret. A gyógyultakat és halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 243 230-at.

Őszig a tervek szerint több mint egymillió koronavírustesztet végeznek el Ausztriában
Minden erővel meg kell akadályozni a koronavírus további terjedését Ausztriában - jelentette ki Rudolf Anschober egészségügyi miniszter hétfőn Bécsben. A tárcavezető ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a világjárvány még nem érte el a tetőpontját.

Anschober egyben arra hívta fel az emberek figyelmét, hogy otthon és a nyaralás során is legyenek óvatosak, körültekintőek. Hangsúlyozta: számítani lehetett arra, hogy az újranyitásokat követően regionálisan ismét megnő a fertőzöttek száma. Arról is szót ejtett, hogy őszig a tervek szerint több mint egymillió koronavírustesztet végeznek el. A tesztet a későbbiekben azok számára is hozzáférhetővé teszik, akiknek nincsenek tüneteik, illetve enyhe tüneteket éreznek - tette hozzá.

Ausztriában eddig 18 948 ember koronavírustesztje lett pozitív. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe 708-an haltak bele, 17 ezren időközben meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1240. Közülük 82-en szorulnak kórházi ápolásra, nyolc betegnek az állapota olyan súlyos, hogy az intenzív osztályon kezelik őket.

Peter Kaiser, Karintia tartományi vezetője is házi karanténban van: bár két koronavírustesztje is negatív lett, a tervek szerint további vizsgálatokat is végeznek még rajta.

Belgiumban ismét emelkedik az újonnan fertőzöttek száma
Belgiumban, noha enyhén, de ismét emelkedik a koronavírusos esetek száma - írta hétfőn a helyi sajtó. Marc Van Ranst virológiaszakértő a sajtónak adott nyilatkozatában közölte, hogy fokozott óvatosságra van ismét szükség, mivel a járványhelyzet "rossz irányba halad". A szakértő a heti összesített adatokról kijelentette, hogy múlt héten - az előző hetek átlagos napi 85 esetszáma után - már 90 volt az újonnan fertőzöttek száma, illetve a hétvégén már a 135-öt is elérte.

"Lehet, hogy egyesek úgy gondolják, hogy a növekedés enyhe, így nem adhat okot aggodalomra, viszont a számok szépen lassan kúsznak felfelé" - hangsúlyozta a szakértő. Azt is hozzátette, hogy a "turisztikai célú külföldi utazásokat nem lenne szabad engedélyezni, mert azok újabb veszélyfaktort jelenthetnek a jelenlegi helyzetben".

Van Ranst kifejtette, hogy véleménye szerint "nem volt jó lépés" a napi adatközlésről áttérni az újonnan fertőzöttek heti statisztikáira, mivel azok nem adnak megfelelő képet a járványtendenciáról. Egy másik járványügyi szakember, Erika Vliege a flamand nyelvű, Het Nieuwsblad című napilapnak adott nyilatkozatában szintén felhívta a figyelmet arra, hogy a heti összesítés félrevezető lehet, mert azt látszatot keltheti, hogy már nem kell olyan ébernek lenni, mint korábban.

Vliege hozzátette, hogy a fertőzés minden korosztályt érint, viszont véleménye szerint az emberek általában úgy gondolják, hogy a járványnak vége, a legrosszabb időszak már lezajlott.

"Ez téves gondolkodás, és veszélyhelyzetet eredményezhet. Akik így gondolkoznak, azok a tűzzel játszanak"- hangsúlyozta.

A 11, 5 millió lakosú Belgiumban eddig mintegy 63 ezer koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, a halálos áldozatok száma közel 9800.

A szomszédos Hollandiában is növekszik az új esetek száma. A helyi sajtó beszámolói szerint az újonnan fertőzöttek számának napi átlaga - jelentős csökkenések után - ismét elérte a június közepén tapasztalt szintet. A 17, 5 millió lakost számláló országban mintegy 764 ezer tesztet hajtottak végre február óta.

A Benelux-államok harmadik tagországában, Luxemburgban másfél hónap után, a hétvégén ismét történt a Covid-19 betegséghez köthető haláleset. A valamivel több mint félmillió lakosú nagyhercegségben mintegy ötezer embert fertőződött meg, és már közel 280 ezer embert leteszteltek az egészségügyi hatóságok. A halálos áldozatok száma 111.

Naponta ezer újonnan igazolt fertőzött Törökországban
Törökországban vasárnap 1008-cal, tehát immár ötödik napja kevéssel ezer feletti értékkel emelkedett a koronavírus-járvány újonnan igazolt fertőzöttjeinek napi száma - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren. Az eddig regisztrált esetek száma 214 001-re nőtt.

A napi esetszámok a hatósági intézkedések enyhítését követően, 900 körüli értékekről indulva június közepén néhány nap alatt 1600 közelébe, a május közepi szintre jutottak. A mutató azóta még nem járt alacsonyabban 1003-nál.

Hétfőn - miként vasárnap is - 19-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben. A halálos áldozatok száma ezzel 5382-re emelkedett az országban. A halálesetek napi száma június közepe óta nem esett 15 alá.

Az elmúlt 24 órában az intenzív osztályon fekvő betegek száma némileg nőtt, 1209-ről 1223-ra, miközben a lélegeztetőgépre szorulóké ezúttal 409-ről 402-re csökkent.

A gyógyultak száma 1156-tal 195 671-re emelkedett, ők teszik ki az esetek már csaknem 91,5 százalékát.

A 83 milliós országban eddig mintegy 4,02 millió vírustesztet végeztek el.

Legolvasottabb cikkeink