• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Világjárvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek 2021.09.08 Forrás: MTI
Világjárvány: új hírek a nagyvilágból

Oroszországban június végi szintre csökkent az új fertőzöttek száma. Románia oltási kampányt rendez az iskolákban és egyetemeken...

Az osztrák kancellár kizárta egy újabb országos karantén lehetőségét
Kizárta egy újabb országos karantén lehetőségét az osztrák kancellár, aki szerint a kórházak intenzív ágyainak telítettsége fogja meghatározni a szükséges lépéseket.

A kancellár hangsúlyozta, hogy a jövőben a hét napra és százezer lakosra vetített fertőzöttségi mutatóval ellentétben a korházak intenzív ágyainak telítettsége fogja meghatározni a szükséges lépéseket. Ami a gyakorlatban azt jelenti, minél több ember szorul a koronavírus betegség következményeként lélegeztetőgépre, annál szigorúbb intézkedésekkel kell számolni.

Kizárta, hogy országos karantén lépjen újra életbe: ha a járványügyi helyzet úgy kívánja, és védelmi intézkedéseket kell bevezetni, azok kizárólag azokra vonatkoznak majd, akiket még nem oltottak be. Egyebek között az éjszakai szórakozóhelyeket és a nagyobb rendezvényeket említette, ahová adott esetben csak a teljes immunitással rendelkezők léphetnek majd be.

A kancellár újfent felhívta a figyelmet a koronavírus elleni védőoltás fontosságára. Hangsúlyozta, az oltás felvétele továbbra sem kötelező Ausztriában, ugyanakkor hozzátette, hogy felvilágosító kampánnyal igyekeznek meggyőzni a még kétkedőket az oltás adta védettség előnyeiről.

Bejelentette továbbá az ellenőrzések szigorítását, mivel megítélése szerint a védelmi szabályozások betartásának jelenlegi kontrollja hagy kivetnivalót maga után.

Az iskolákról szólva elmondta, elsődleges cél a jelenléti oktatás garantálása és az iskolabezárások elkerülése. "Szükség esetén marad az intenzív tesztelés, akár a kezdeti biztonsági fázis után is" - tette hozzá.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1 438 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 698 948 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 614, az intenzív kezelésre szorulók 171-en vannak. A Covid-19 szövődményeibe az elmúlt napon 11-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma így 10 812-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 670 601.

Szerb szakértő: Covid-igazolásra lesz szükség a rendezvényeken
Minden bizonnyal hamarosan Szerbia is korlátozásokat vezet be a koronavírus-járvány terjedése miatt, az egyik korlátozás a tömeges rendezvényeken részt vevők számának ötszáz alá csökkentése lesz, a másik intézkedés pedig a Covid-igazolások bevezetésére vonatkozik - jelentette ki Mirsad Djerlek egészségügyi államtitkár kedden a szerbiai közszolgálati televízióban.

A koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb tagja hozzátette: az állam nem akar diszkriminatív lenni, hiszen az oltakozás nem kötelező, viszont bizonyos rendezvényeken a közeljövőben már csak úgy lehet majd részt venni, ha az érdeklődők igazolják, megkapták a koronavírus elleni védőoltást.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában keddre 4103-mal 783 826-ra, Koszovóban 489-cel 152 658-ra, Észak-Macedóniában 199-cel 180 245-re, Montenegróban 362-vel 118 466-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 214-gyel 216 338-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 19-cel 7398-ra, Koszovóban 28-cal 2657-re, Észak-Macedóniában 32-vel 6098-ra, Montenegróban 13-mal 1770-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 14-gyel 9876-ra növekedett.

Románia oltási kampányt rendez az iskolákban és egyetemeken
Romániában a tanévkezdéssel egy időben két hónapos koronavírus elleni oltási kampány is kezdődik az iskolákban és egyetemeken a diákok, szülők, pedagógusok és kisegítő személyzet számára - jelentette be keddi sajtóértekezletén Valeriu Gheorghita katonaorvos, az oltási kampány koordinátora.

A közoktatásban szeptember 13-ától november 15-ig szerveznek immunizációs kampányt: az iskolák orvosi rendelőiben, mobil oltópontok felállításával vagy olyan közeli oltóközpontokban, ahol a 12 év feletti kiskorúaknál engedélyezett Pfizer- vagy Moderna-vakcinát használják. A felsőoktatásban október elsején kezdődik és december elsején ér véget a kampány. A kiskorúakat továbbra is a szülők (gyámok) jelenlétében és írásos beleegyezésével oltják - pontosított az oltásparancsnok.

Az oltási kampányt koordináló bizottság (CNCAV) tervei szerint Romániában októbertől válik lehetővé a koronavírus elleni oltás harmadik dózisának felvétele az mRNS (hírvivő ribonukleinsav) alapú - a Pfizer vagy a Moderna által gyártott - vakcinák esetében, de Románia megvárja a döntéssel az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlását. A harmadik oltást az immunbetegségben szenvedők, szervátültetésen átesett páciensek, rákos vagy kezeletlen AIDS-es betegek az immunizációs menetrend részeként eleve megkapják, a lakosság többi része - a veszélyeztetettség függvényében - a második dózis felvétele után legkevesebb fél évvel igényelheti majd a harmadik vakcinát - magyarázta Gheorghita.

Elmondta: jelenleg országos szinten 31 százalékos az átoltottság Romániában. A legmagasabb, 49 százalék feletti arányban Bukarestben igényelték a 12 év feletti lakosok a vakcinát, a toplistán Kolozs megye következik 46, Szeben megye 39, illetve Konstanca és Temes megye 36 százalékkal. Másfelől Giurgiu és Suceava megyében a jogosultak kevesebb mint 20 százaléka vette fel az oltást.

Romániában szeptember 13-án mindenütt jelenléti oktatással indul a tanév, és csak azokon a településeken térnek át online oktatásra, amelyeken hat ezrelék fölé emelkedik a fertőzöttségi ráta.

Sorin Cimpeanu oktatási miniszter korábban elmondta: a közoktatásban dolgozó tanárok mintegy 60 százaléka van beoltva, szerinte ezzel az immunizációs aránnyal minden más társadalmi csoportot megelőznek. Hozzátette: az Európai Unióban hatályos Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) miatt a szülők nem tudhatják meg a tanárokról, hogy beoltatták-e magukat, de jogukban áll statisztikai adatokat igényelni a pedagógusok átoltottságáról az iskolák vezetőségétől.

Egy ukrán város polgármestere megvonná az anyagi támogatást a beoltatlan Covid-betegektől
Új rendeletekkel próbálja rávenni városa lakóit a Covid-19 elleni oltás felvételére nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk város polgármestere: ezúttal arra adott utasítást, hogy ne kapják meg a kezeléshez nyújtott anyagi támogatást azok, akik nem oltatták be magukat és megbetegednek a koronavírustól - számolt be kedden az UNIAN hírügynökség.

Ruszlan Marcinkiv polgármester közölte, hogy ez alól csak azok lehetnek kivételek, akik amiatt nem tudták felvenni a védőoltást, mert éppen nem volt vakcina a megyében. A helyi válságstáb értekezletén az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint kiemelte, hogy idén eddig a város csaknem 11 ezer lakosa kapott több mint 18 millió hrivnya, azaz mintegy 198 millió forint összegű pénzügyi támogatást, ebből körülbelül négyezren együttvéve több mint 11 millió hrivnyát (121 millió forint) kaptak kifejezetten a koronavírus kezelésére.

Marcinkiv ezen túlmenően ígéretet tett arra, hogy százezer hrivnya - csaknem 1,1 millió forint - jutalmat ad a megyeszékhely vezetése annak a nőnek, aki először teherbe esik a védőoltás felvétele után. Marcinkiv ezzel igyekszik eloszlatni azt az Ukrajnában is keringő tévhitet, amely szerint a koronavírus elleni védőoltások meddőséget okoznak. Az értekezleten jelen volt Marija Bojko, a város perinatális központjának vezetője is, aki a sajtónak nyilatkozva kijelentette, hogy teljesítik a polgármester utasítását. Hozzátette ugyanakkor, hogy azt viszont még nem tudja, miként fogják kideríteni, ki lesz az a nő, aki jogosulttá válik erre a jutalomra.

Marcinkiv - aki arról tette magát ismertté Ukrajnában, hogy lelkes támogatója az oltakozásnak -, már komoly visszhangot váltott ki egy korábbi megnyilatkozásával. Egy héttel ezelőtt az ivano-frankivszki városháza alkalmazottait megfenyegette azzal, hogy azokat, akik nem veszik fel a védőoltást, vagy elbocsátja vagy megvonja tőlük a prémiumukat. Ezt azzal indokolta, hogy a városi hivatalnokok példát kell mutassanak az embereknek. Két hetet adott a tanács dolgozóinak, hogy beoltassák magukat, és ez alól csak azokat mentesítette, akiknek orvosilag ellenjavallt a koronavírus elleni oltás felvétele. Erre reagálva Ljudmila Denyiszova emberi jogi ombudsman figyelmeztette őt levélben, hogy ez ellentétes az ukrán alkotmánnyal és Ukrajnában a koronavírus elleni oltás felvétele önkéntes.

Még korábban Marcinkiv prémium ígéretével próbálta ösztönözni a pedagógusokat az oltakozásra - emlékeztetett az UNIAN.

Közben Jurij Hanicsenko, a Kijevi Közgazdasági Iskola (KSE) vezetője keddi tájékoztatóján közölte, hogy intézetének előrejelzése szerint a jelenlegi oltási ütem mellett legalább november végéig elegendő oltóanyaggal rendelkezik Ukrajna. Szavai szerint eddig az ukrán lakosság 14,7 százaléka kapta meg az első, és valamivel több mint 10 százaléka a második dózist is. Az átoltottság Kijevben és Kijev megyében a legmagasabb arányú. A fővárosban a lakosság 26 százaléka, Kijev egyében 20 százaléka kapta meg az első, előbbiben 22 százalék, utóbbiban pedig 15 százalék pedig mindkét dózist. Ezzel szemben Valentina Hinsburg, a kijevi városi tanács egészségügyi osztályának igazgatója kedden azt állította, hogy a fővárosban élőknek már a 46 százaléka felvette mindkét oltást.

Ukrajnában keddre jelentősen megugrott az újonnan regisztrált betegek száma az előző naphoz képest: 2197-tel 2 300 504-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény 1424-gyel több a vasárnapinál. Az elhunytak száma 53-mal 54 054-re emelkedett.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány februári kezdete óta 5 618 798-an kapták meg valamely védőoltás első, 4 304 627-en a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Hétfőn 133 922 embert oltottak be az országban.

Oroszországban június végi szintre csökkent az új fertőzöttek száma
Oroszországban az igazolt új koronavírus-fertőzöttek napi száma 17 425-tel 7 047 880-ra emelkedett a kedden közzétett hivatalos adatok szerint. Ez a legalacsonyabb szám június 22. óta.

A napi növekmény 0,25 százalék, az új esetek 7,1 százaléka volt tünetmentes. Gyenyisz Procenko ismert orosz infektológus, a 40-es számú kommunarkai kórház főorvosa a jekatyerinburgi E1 hírportálnak nyilatkozva arra figyelmeztetett, hogy az esetszám a szabadságolási időszak vége és a tanévkezdet miatt szeptember végén-október elején ismét megemelkedhet, amikor az ilyenkor szokásos szezonális betegségek is jelentkezni fognak.

"Az egyetlen hatékony módja annak, hogy megtanuljunk együtt élni ezzel a betegséggel, az a vakcináció" - mondta.

Az aktív fertőzöttek száma 556 845-re csökkent, a halottaké 799-cel 188 795-re, a felépülteké pedig 17 243-mal 6 302 250-re nőtt.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 181,5 millió, az elmúlt napon pedig 255 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 148 478 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Meghaladta a 80 százalékot azoknak az aránya, akik mindkét oltási dózist megkapták Nagy-Britanniában
Meghaladta a 80 százalékot Nagy-Britanniában azoknak az aránya, akik a koronavírus elleni oltások mindkét adagját megkapták. Az eddig beadott első és második oltási adagok együttes száma közelít a 92 millióhoz.

A brit egészségügyi minisztérium kedd este közzétett részletes adatai szerint a nagy-britanniai oltási kampány tavaly december 8-i kezdete óta az első oltási adagból eddig 48 292 811-en részesültek.

Közülük 43 535 098-an a második dózist is megkapták, vagyis eddig összesen 91 827 909 adagot adtak be Nagy-Britanniában a koronavírus elleni oltásból.

A kedd esti ismertetés szerint ez azt is jelenti, hogy a 16 éven felüli brit lakosság 80,1 százaléka már mindkét oltási dózist megkapta.

Laboratóriumi vizsgálatokkal eddig több mint hétmillió koronavírus-fertőzést mutattak ki országszerte, és a járványnak a keddi kimutatás összeállításáig 133 483 halálos áldozata volt Nagy-Britanniában.

Az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) friss becslése szerint azonban a nagy-britanniai oltási program további csaknem 106 ezer halálesetet és több mint 24 millió fertőződést akadályozott meg, emellett 143 600 olyan súlyos megbetegedésnek vette elejét, amely kórházi ellátást tett volna szükségessé.

A brit egészségügyi minisztérium kedd esti beszámolója szerint az elmúlt egy napban 37 489, az utóbbi egy hétben 269 193 új koronavírus-fertőződést szűrtek ki országszerte.

A heti adat 13,9 százalékkal magasabb a múlt kedden zárult egyheti időszakban szűrővizsgálattal azonosított új fertőződések számánál.

A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) legfrissebb számításai szerint ugyanakkor az R reprodukciós ráta Angliában valamelyest csökkent: jelenleg 0,9 és 1,1 között jár.

Ennek elsődleges jelentőségét az adja, hogy a becslési sáv alsó értéke hónapok óta először a kritikus 1-es szint alá süllyedt.

Az új becslés azt mutatja, hogy tíz fertőzött átlagosan 9-11 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést, vagyis ha a becslési sáv két szélsőértéke közül az alsó az igaz, akkor a koronavírus-járvány angliai terjedési üteme lassul.

A SAGE számítási módszertana szerint a 0,9-1,1 közötti R ráta azt jelenti, hogy az újonnan bekövetkező koronavírus-fertőzések száma Angliában minden egyes nap 2 százalékos csökkenés és 2 százalékos emelkedés között járhat.

Az angliai átlagon belül a helyzet Londonban a legkedvezőbb: a SAGE itt 0,8-1,1 közötti R mutatót mért az elmúlt héten.

Belgiumban meghaladta a június közepén feljegyzett szintet a kórházban ápoltak száma
Belgiumban a koronavírus-fertőzés miatt kórházban kezeltek, valamint az intenzív osztályokon ápoltak száma is meghaladta a június közepén feljegyzett szintet, a kórházba szállítottak aránya szintén tovább emelkedett, a frissen feljegyezett átlagos napi új fertőzésszám az előző hétnapos időszakban azonos maradt - közölte az illetékes belga közegészségügyi intézet kedden.

A tájékoztatás szerint a koronavírus-fertőzés miatt az egy héttel ezelőtti adatokhoz képest 7 százalékkal többen, jelenleg 725-en vannak kórházban. Közülük 235 embert ápolnak intenzív osztályon, ez az adat 18 százalékkal magasabb a múlt heti adatoknál.

A fertőzés miatt kórházba szállítottak száma szintén tovább emelkedett, augusztus 31. és szeptember 6. között naponta átlagosan több, mint 69 beteget helyeztek el ápolási intézményben. Ez 16 százalékos növekedést jelent az előző hétnapos időszakhoz képest.

Belgiumban naponta átlagosan 1988 fertőzéses esetet regisztráltak, s ez 1 százalékos csökkenést jelent az előző hét naphoz képest. A vírus okozta szövődményekben naponta átlagosan 5 ember halt meg, az adat 10 százalékos csökkenést mutat az előző héthez képest.

A hét folyamán naponta közel 41 ezer koronavírus-tesztet végeztek Belgiumban 5,4 százalékos pozitivitási arány mellett. A legtöbb fertőzött, a teszteltek 11,9 százaléka a 0-9 éves korosztályból került ki, valamint 3,1 százalékuk a 65 év felettiek közül.

A 2020. december 28-án kezdődött belga oltási kampány idején 16 millió 289 ezer 129 adag, koronavírus elleni vakcinát adtak be az országban. Ez idáig 8 millió 455 ezer 638-en kapták meg a vakcina első adagját, és 8 millió 193 ezer 952 ember már teljesen oltott. Szeptember 5-ig a 12 és 17 év közötti fiatalok 67 százaléka kapta meg az első oltást, 28 százalékuk Brüsszelben, 80 százalékuk Flandriában, 58 százalékuk Vallóniában és 48 százalékuk Belgium mintegy 75 ezer lakost számláló német nyelvterületén.

A járvány kezdete óta 1 millió 196 ezer 656-an fertőződtek meg az újtípusú koronavírussal és a kór 25 421 ember életét követelte Belgiumban.

Az olasz parlament az oltásra kötelezettek körének kiszélesítéséről dönthet
Az egészségügyi és oktatási dolgozók számára már kötelező védettségi igazolás használatának bővítéséről kezdődött parlamenti vita a római alsóházban kedden, miközben négyszáz egyetemi tanár nemet mondott az oltás kötelezővé tételére.

A képviselőháznak arról kell szavaznia, hogy bővíteni kívánja-e a kormány augusztus 6-tól bevezetett rendelkezését, amely egyes szakmai kategóriák számára, valamint bizonyos helyszíneken, eseményeken kötelező tette a védettségi igazolást.

A kedd délben kezdődött parlamenti vita módosító indítványokkal indult, majd megszakadt, és ütemezés szerint szerdán folytatódik.

A nyáron elsők között az egészségügyben és az oktatásban dolgozók számára tették kötelezővé az átoltottság igazolását, amely többek között a vendéglátóhelyek zárt tereiben, mozikban, koncerteken, edzőtermekben is kötelezővé vált. Szeptember elsejétől a hosszú távú tömegközlekedési eszközökön, például a hajókon és a nagysebességű vasúti járatokon is kizárólag védettségi igazolással lehet utazni. Az igazolás egyedül az indulás előtti 48 órában végzett negatív teszttel váltható ki.

A kormány az olaszul zöld kártyának nevezett oltási igazolás kötelezővé tételét a közigazgatásban kezdeményezte, valamint a magánszféra egyes ágazataiban.

A Corriere della Sera napilapban kedden megjelent adatok szerint a járvány második hullámában, tavaly szeptemberben a 3,2 millió közalkalmazott több mint 71 százaléka dolgozott távmunkában, és 37 százalékuk még most is otthonról végzi munkáját.

A képviselőházban kezdődött vita tulajdonképpen az oltási kötelezettség minél szélesebb bevezetéséről szól. Mario Draghi miniszterelnök korábban kijelentette, hogy legszívesebben kötelező tenné az oltást, de ahhoz az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Olasz Gyógyszerügynökség (Aifa) engedélye is szükséges. A kormány bizalmi szavazást szorgalmazott, majd ezt elvetette. A kormánypártok között a Matteo Salvini vezette Liga az oltás kötelezővé tétele helyett ingyenes tesztelést sürget.

Négyszáz egyetemi professzor nyílt levélben utasította el az oltási igazolás kötelezővé tételét, közöttük már beoltottak is a szabadságjogok védelmére hivatkozva. A római parlamentben sem kötelező az oltási igazolás, több szenátor és képviselő még az első adagot sem vette fel.

A szeptember 13-án kezdődő tanév jelenléti oktatással, de turnusokkal és szájmaszkban indul el: hatéves kortól az osztályokban viselni kell a szájmaszkot.

A járványbiztos Francesco Paolo Figliolo tábornok bejelentette, hogy az olaszok nyolcvan százaléka legalább egy adag oltást kapott. A 12 év feletti lakosság valamivel több mint 72 százaléka lett átoltva, ami 38,8 millió olaszt jelent.

Hangoztatta, hogy az 50 és 59 közötti korosztályban azonban még mindig 1,8 millió azoknak a száma, akik az első dózist sem kérték. "Miattuk az egész oltási kampány veszélybe kerülhet" - mondta a járványbiztos.

Legolvasottabb cikkeink